Пушки и пистолети без регистрация в САЩ: Жертвите на ден са поне 50

Джо Байдън нарече насилието с оръжия в страната като "чума"
5 юни 2021 12:35, Петя Славова
154
Пушки и пистолети без регистрация в САЩ: Жертвите на ден са поне 50
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица 16-годишният Касиус-Кон Глей бе намерен застрелян в разбит автомобил насред Вашингтон - четвъртият убит младеж от началото на годината в американската столица с нейните 700 000 жители. Миналата година в града са регистрирани 198 убийства, включително на 11 младежи, повечето извършени с огнестрелно оръжие. За съжаление, това не е нещо необичайно за САЩ. Подобно е положението и в другите американски градове. Само че в медиите попадат единствено случаите с особено много жертви или проявите на амок в училищата. Новините за тях предизвикват вълна от недоволство, кратка, почти ритуална политическа размяна на удари, а после всички отново се потапят в делника.

Само от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън в САЩ са се разиграли над 140 т.нар. mass shootings (масови престрелки) - при които някой използва огнестрелното си оръжие и наранява или убива поне четирима души.

Пистолети без регистрация

А през 2020 година в САЩ от куршуми са загинали близо 20 000 души: убити от нападател, простреляни при арест или при инциденти и не на последно място - издъхнали при самоубийство. "Чума" - така Джо Байдън нарича насилието, произхождащо от оръжията в САЩ, и обещава да действа. Но всъщност не може да направи много и неговите президентски разпоредби за повече контрол над притежаването на оръжие са по-скоро безпомощни: по-силен контрол над пистолетите без регистрационни номера; забрана на приставките, с които полуавтоматичните оръжия стават автоматични; членовете на семейството в бъдеще по съдебен път да могат да забранят на някого, който е изпаднал в емоционална криза, да купи оръжие; разяснителни кампании в по-бедните квартали и годишен доклад за незаконната търговия с оръжие.

Втората поправка към Конституцията на САЩ изрично дава право на притежаване на оръжие на американските граждани. Преди всички избори по този въпрос се спори, кандидатите са под прицела както на оръжейните лобисти, така и на противниците на притежаването на оръжие. Проучване на института "Пю" показва, че собствениците на оръжия приравняват това право със свободата на мненията, на пресата и на религията. 30 процента от американските граждани притежават огнестрелно оръжие, сред белите мъже процентът е 50, сред мъжете и жените с друг цвят на кожата - общо 25%.

По отношение на контрола над притежаването на оръжие думата има не правителството във Вашингтон, а отделните щати. В повечето случаи е достатачно да се покаже шофьорска книжка за легитимация и продавачът да хвърли един поглед към полицейския регистър, преди някой да се сдобие с пистолет или полуавтоматично оръжие.

Търсенето на оръжия не намалява

2020 година бе рекордна за американската търговия с оръжие: направени са почти 40 милиона проверки в полицейския регистър заради искания за покупка на огнестрелно оръжие. Това е една трета повече в сравнение с предишната година. Имало е и случаи на изчерпване на количествата, за особено популярните модели се е налагало да се чака.

Една от причините за това развитие е страхът, че по време на пандемията може да се стигне до бунтове или до битка за хранителни продукти. Но и безредиците покрай протестите "Вlack Lives Matter"("Животът на чернокожите има значение") накараха някои да си купят оръжие. Други пък бяха водени от притеснението, че победата на демократите на президентските избори би могла да доведе до засилване на контрола над притежаването на оръжие. В предишни години търсенето на оръжие спадаше бързо след избори, този път не - само през януари 2021 в САЩ са били продадени над четири милиона огнестрелни оръжия.

Регистър, от който да се установи кое оръжие на кого принадлежи, няма - мнозина дори гледат на това като на недопустима държавна намеса в правата на хората. Щом държавата ти казва, че нямаш нужда от оръжие, значи е крайно време да си купиш, гласи една от тезите. Друга се свежда до следното схващане: че при нужда трябва да можеш да се защитиш сам, защото полицията може да дойде твърде късно.

Жителите на градовете са привърженици на по-строгите закони за притежаването на оръжие - те не си падат по пушки и пистолети. В селата е друго - 90 процента от жените, притежаващи пистолет, са го придобили, за да могат да се отбраняват в нужда. А за мъжете по селата оръжията са част от заниманията през свободното време - те се срещат, за да стрелят по консервени кутии или мишени, както и за лов. Когато родителите притежават оръжие, момчетата в САЩ стрелят за първи път средно на 12-годишна възраст, момичетата - на 17. Повечето притежатели на оръжие се отнасят изключително отговорно. И сред привържениците на демократите има такива, които не разбират защо заради малцинството безотговорни хора и престъпници трябва да се премахне правото за притежаване на оръжие, информира "Дойче Веле".

Следващите избори в САЩ са през 2022 година - тогава американците ще избират членове на Конгреса. И тогава несъмнено отново един от основните въпроси към кандидатите ще е: "Как се отнасяш към нашето свободно право за притежаване на оръжие?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Пича преди 2 години
"Жителите на градовете са привърженици на по-строгите закони за притежаването на оръжие - те не си падат по пушки и пистолети"Иронията е, че точно градовете с най-строгите закони за притежаване на оръжие са и тези с най-много убийства. (От които 90% са между членовете на конкретна раса, но това е отделен въпрос". Там си е пословица - ако превърнеш носенето на оръжие в престъпление, то само престъпниците ще носят оръжие.
102
0
 
0
 
! Отговори
Мисля си: преди 2 години
Тавариш Путин мисля си, ама само си мисля, че половин Европа на тъмно поправя много бързо една грешка допусната преди 70 години.
101
0
 
0
 
! Отговори
Мисля си: преди 2 години
Че 50 процента природен газ от Руската федерация струват няколко мъртви нациста не мислите ли тавариши!Виж к'ва наглост дълбоко зависими от Русия и плюят Русия и държат нацисти на много геноцитна постове.
100
0
 
1
 
! Отговори
Искаш ли да ти кажа? преди 2 години
Какво беше българския преход:Симеон 2 - аз се върнах *** искам си мойто.България - НеСимеон 2 - тия гадни комунисти, я им разпродайте всичко на безценица Дайте си ми мойто!България - Не, убиец и превратаджияСимеон 2 - сринете образованието.Дайте си ми мойто?България - Не!Учителите и художниците изкуство и спорт като в концлагер. Дайте си ми мойто!България - НЕ! НЕ!Симеон 2Направете светската държава религиозна!Откраднете втората и третата шепа за образованиеБългария -Не.Кой е звяр
99
1
 
0
 
! Отговори
Плюсове нема минуси преди 2 години
Горе на север: северно сияние, няма религиозни гарги в училище, не учат учениците "Отче наш в училище", заплата и часове като на всички, исландска планинска водка, CCP Interactive , няма българска нацистка църква и няма палестинско израелски *** паркирали гъзовете си върху мъже хиляди пъти по-велики от тях, няма нацисти и ксенофоби ( не било верно - тия са по 6000 километра отвсякъде заобиколени от океан, ако можеш стигни и е студеничко, чалгата е рядко явление, има министерство на хеви метъла
98
0
 
1
 
! Отговори
Знаеш ли моя майтап: преди 2 години
Аз съм го казвал многократно - отивам в Страсбург и си излизам с един милион след като говоря половин час и обясня какво щети образователни са нанесени тук, но има две подробности:Първо няма ми пуснат делото, защото Европа е нацистка.Второ - аз ги искам тия пари от нациста и от тоя написал тия глупости и който не ги е наказал - не от Българската държава, защото тя ще ги вземе от вас, а аз нещем да съм като тия и взимам от вас.Трето - и тука има ракия!
97
2
 
1
 
! Отговори
Много бих искал: преди 2 години
Със сигурност ще се кефя и на -40 и ще почивам исландска планинска водка произведена от порода хора дето са като водката и като арктическите гъски и нема смог грам по улицата при 2 процента фосилни горива. А не тука в това меле, дето няма държава, всичко общо е взето, лобизма е навсякъде, учениците зубрят по 4х4и не можем да победим един нацист и не можем да спрем камъка дето се търкаля надолу! Ама що? Що Европа е нацистка - ОТНОВО , а новите еврей за крематориума са българите...
96
0
 
0
 
! Отговори
Не можете: преди 2 години
Защо аз толкова харесвам Исландия - земетресения всеки ден, шест месеца ден, шест месеца нощ, екстремни условия от вулкани до -70 в северните части дето ги не огрява Гълфстриим. 2 процента годишно горива, геотермални, строят като за война, едни от най-начетените народи на света, те са пример за всички нас в настоящето. Те каквото и да хвърли средата срещу тях се приспособяват идеално и процъфтяват, макар че бихте казали живей ти там, депресия, самота и т.н, а тука на плешивия лъв да те хвърлят?
95
1
 
1
 
! Отговори
Градът и звездите преди 2 години
Много обичам тая книга на Артър Кларк - за глезените безсмъртни и тия дето се борят с пустинята всеки ден и извоюват сантиметър по сантиметър и от пустинята я превръщат в прекрасна земя. Не визирам нито Йордания, не визирам Израел или Палестина ... И какъв беше сюжета един от ония дето се прераждаха през 500 години избяга от града и отиде при другите. Симеоне 2 ти не е си този човек и няма да бъдеш. Ти си глезльото пратен от града да затърка оазиса. Нито си като исландците - арктически гъски
94
0
 
1
 
! Отговори
Една надменност: преди 2 години
Аз дойдох тука вие ме приехте като месия, ама ако знаете каква сделка съм направил и как съм ви продал и как са решили да се забавляват с вас, а аз ще им помагам да се гаврят със селянчетата на Европа.
93
2
 
0
 
! Отговори
На Симо 2 погледа: преди 2 години
Имаше един сериал САЩоамерикански: "Излъжи ме" - дето един рижав мимиколог познаваше не по думите, а по мимиките кой какво направил. Твоя поглед излъчва една такава самоувереност, но глезена, като на пикьо лигьо дето излъчва аз превъзхождам, аз съм много над вас - по-умен и по-хитър от вас. Отгледан от хиени за да може да имат какво да ръфат. Мъртвия труп на България. И не само това една палавост, едва ли не сексуална разкрепостеност дето е пробвала всичко, а ние сме задръстените първични ....
92
1
 
0
 
! Отговори
Ти не разбираш: преди 2 години
Всяка жива душица на тая планета през очите си излъчва нещо различно - повечето пъти е някво добродушно или леко подигравателно - аз съм си достигнал съвершената форма - ти не си! Аз съм древен ти си млад и глупав. Змията като хапе усещаш настървение, бясното куче като ухапе виждаш погледа му ти казва бяса ме накара да те ухапя, обаче като тия гъски няма такъв поглед. От всички птици аз правя каквото е нужно да са ми силни и здрави патенцата, което е без късмет или повредено няма да оцелее!
91
1
 
0
 
! Отговори
Погледа: преди 2 години
Погледа на оцеляващия при каквото и да хвърли живота срещу него. Погледа на нещо древно могъщо дето само се чуди как да ти види сметката. Както вие на нас!!! Както вие на него!
90
0
 
0
 
! Отговори
Аз ти казвам: преди 2 години
От нищо на света човек не мое да го побият по-големи тръпки от погледа на арктическа планинска гъска! Тоя поглед дето лети навсякъде, ама е по-плашещ от на бяла акула знаеш ли що? Защото в океана ако те нападне акула проблема си е твой, ти що си нагазил в голямата вода, а гъската е във въздуха и е навсякъде!И ако си и закачил патенцата, ще те намерят всички гъски. Те летят заедно!
89
1
 
0
 
! Отговори
Ще ти кажа и друго преди 2 години
Прогреса в племето идва от хората порода арктическа скална гъска. В английския език има един фразеологиьъм: Larger than life!По- голям от живота.И за к'во ми режете крилцата на мене и гъсеницата. Да работят с техника от големия сняг и да нямат и завеси при тия тропически температури.Знаеш как гледат тия гъски - като хищник гледа, оцеляли милиони години ти си мислиш, че ще им видиш сметката а! Върни парите!!!!
88
1
 
0
 
! Отговори
Що ли си мисля? преди 2 години
Че много хора са разбрали к'во са аматьори след като са увредили патенцата. Или са крали от патенцата. Глей мойта гледна точка спод някой хора лебедите са някакви красиви аристократични птици и оная приказка с Грозното патенце Симеон 2 не на мене!Истинската аристократична птица в нашия свят е арктическа скална гъска. Жилава, яде на бой, има я в Дъст 2 .... Не на мене тия, милиони години скокове от високо при мама и тати ...
87
1
 
0
 
! Отговори
Аутокоректа: преди 2 години
Патенца или гъсенца?Duckling or Geeseling?Знаеш че ловците избягват да ги стрелят тия гъски?Гледах едно клипче как си прибират патенцата и поглежда към камерата и ти казвам тая гъска гледа като голяма бяла акула с един изцъклен поглед от сорта на: Не стига, че патенцата ми са герой от малки, не стига, че не оцеляват всичките от естествен подбор ми ти нещо си замислил. А ми пипнеш патенцата ще видиш къв си аматьор!
86
1
 
0
 
! Отговори
Тя породата: преди 2 години
Арктическа скална гъска е характерна с това, че малките патенца малко след излюпването си скачат без да могат да летят още от 400 300 метра височина и отскачат от скалите като гумени топчета. Патенца или гъсеница е по-правилно да се напише?Та затова бънджи скоковете са за аматьори за тая порода и вид!
85
1
 
0
 
! Отговори
Параграф 22 преди 2 години
Ема вие не разбирате черното чувство за хумор в Параграф 22 дето по едно време нацистката военна машина е като Т1000 и тия за да се не бият с тях се правят на откачени или болни в военноморска болница и особено ме кефи сцената с палатката, *** и револвера ....Ама пък моя виц с арктическото гъсенце застанало в гората и крещящо: "Ей гадняри бънджи скоковете са за аматьори" носи самобитен характер ...
84
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Населението на САЩ е 70 ПЪТИ по-голямо от това на България. Това ще рече тук да имаме по-малко от едно убийство на ден! Или 2 на 3 дни! а то си така.