САЩ ще изпратят отбранителни системи земя-въздух на Украйна

Киев нямал нужда от повече бойни самолети
11 мар 2022 11:31, Елка Василева
120
САЩ ще изпратят отбранителни системи земя-въздух на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ заявиха, че Украйна всъщност няма нужда от бойни самолети, за да се брани от руските атаки, но съобщиха, че смятат да ѝ доставят повече отбранителни системи земя-въздух, предаде Франс прес.

"Самолетите не са онова, от което имат най-вече нужда в момента украинските ни партньори", заяви пред журналисти говорителят на американската дипломация Нед Прайс.

Още по темата
Анализът на разрушенията, причинени от Русия в украински региони, показва, че те се дължат главно на ракети и артилерийски снаряди. Самолетите не са най-подходящи за отбрана от тези оръжия, обясни той.

Според Прайс украинската армия все още разполага с редица самолетни ескадрили, годни за летене.

Той добави, че "ефикасността" на руската авиация е била "ограничена от наземните системи за противовъздушна отбрана" - ракети земя-въздух и портативни зенитни комплекси, по-специално Стингър, доставени от американците.

"Ще продължим да доставяме на нашите украински партньори системи земя-въздух" и "може би ще сме в състояние да им доставим още повече такива", допълни говорителят.

САЩ окончателно отхвърлиха в сряда предложението на Полша да предостави на американската армия своите изтребители МиГ-29, за да бъдат впоследствие предадени на Украйна, като сметнаха, че това би било "рисковано" и би могло да предизвика ескалация от страна на Русия.

Вашингтон не изключи изцяло възможността някоя страна от НАТО да достави изтребители на Киев, но това ще зависи от нейното "суверенно решение", подчерта Прайс, като намекна, че САЩ няма да подкрепят открито подобни действия.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
2
 
! Отговори
Ето ви я промяната преди 2 години
До До 17 "Абе хората се питат ще имат ли пари да си купят хляб и олио след 2 месеца" - Хората които гласуваха за промяната това питат да. Простичките хорица не знаят че без бизнес нямат заплати. Туризма е много важен за България. Поне 1/3-та България от това живее. Коствено и пряко. Друго - не е атрактивно да отвориш офис или завод в близост до военна зона. Хората с малко повече акъл ги виждаме тези неща и слава богу за сега не се питаме дали имаме пари за хляб след 2 месеца :)
31
5
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Смешките от САЩ,защо отказаха предложението на Полша,за да вкарат и Полша в конфликта
30
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе кой обясняваше как руската армия и оръжие са най-силните. вече ми е малко по спокойно, че *** няма шанс да нападнат още някоя държава. До скоро се притеснявах.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стингърите помогнаха на СССРето да напусне Афганистан ще помогнат и на Русия в Украйна.Русия обяви неприятелските страни ,а не посочи приятелските.Защо ли?Китай е неутрален за питащите.
28
10
 
14
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
Хебаво ще изпратят, ама после да не литнат некви ракети Русия - САЩ?
27
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези упорито искат да си имат слънце в средата на САЩ!
26
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците да си мерят приказките, защото не може да наричаш партньор някоя държава която нито е в съюз нито има някакви подписани договори. Да не стане Китай и Индия да станат "партньори" на Русия, че те тогава го закъсахме.
25
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ няма да има туристи вече, а само терористи. Тях ще храним, за тях ще работим, нали така Петков ?
24
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе доста скраб ще оставят Руснаците в Украйна спор няма,ама докато не прогонят марионетката Зеленски няма да мирясът,въпроса е това да стане по бързо,защото главните потърпевши от към жертви и разрушения ще бъдат основно Украинците!
23
16
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
С тези доставки рашките ще затънат още по-дълбоко.В ход е афганистански сценарий.След много бой руската армия напуска безславно Украйна.
22
7
 
14
 
! Отговори
$$ преди 2 години
До Анонимен 20 - "САЩ април месец, фалират официално" - САЩ няма как да фалират защото те управляват долъра. Иначе до сега 100 пъти да са фалирали още преди 15-20 години. Долъра е техен - съответно светът е техен. Китай ЕС Русия Латинска Америка Африка - където и да отидеш всички искат долъри.
21
4
 
17
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Ееееми, щом нямат нужда от самолети... То американците знаят най-добре :) Само не разбрах какво стана с онзи "призрак" дето сам сваляше ескадрила след ескадрила?
20
2
 
23
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Туризмът в България и бизнес климат??? Абе хората се питат ще имат ли пари да си купят хляб и олио след 2 месеца, тоя тръгнал да се пгитеснява за туризма.
19
4
 
11
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО! преди 2 години
Трябва да се хвърлят съчки в огъня...непрекъснато. И ако може картофите, когато са готови, да се вадят от други. Ние ще им даваме ръкавиците.
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 А твоето разбиране за мир какво е? Русия да завладее цяла европа ли? И тогава ще има мир, а?
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До добро или лошо? Абе с две думи идеалният вариант е путин ***.
16
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда да се дават самолети на Украйна. Руснаците и без, това ще загубят войната.
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им пратят и противогази. Ще им трябват.
14
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ април месец, фалират официално. Последни опити , опитват се да запалят огън ама не виждат че тяхната къща вече гори също , пропагандата е последното им оръжие, оръжие което само отлага гражданските войни на запад..
13
7
 
19
 
! Отговори
До8 преди 2 години
Вярно бе,ама къде по "правдоподобно"ще звучи-Русия загуби 1000 самолета ,10000 танка и стотици хиляди свои войни и,а пък смелите дрогирани алкаши начело с Безродника Зеленски са пред вратите на Москва и другите големи Руски градове!Абе вземете се спрете с гледането на тия сводки за"победата"на гордата Украинска армия!