Тръмп за Путин: Променил се е, но е по-умен от лидерите на НАТО

Бившият президент обърна леко палачинката
17 мар 2022 13:23, Нели Христова
139
Тръмп за Путин: Променил се е, но е по-умен от лидерите на НАТО
Снимка: БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп очевидно усети накъде духат ветровете на общественото мнение по темата с Владимир Путин.

Тръмп бил напълно изненадан, когато Русия нахлу в Украйна. Това заяви той в интервю във вторник. Бившият президент каза също, че Путин, чието решение Тръмп първоначално възхвали като "гениално", се е "променил".

"Изненадан съм… Мислех, че преговаря, когато изпрати войските си до границата", каза Тръмп пред консервативния Washington Examiner. "Мислех, че това е труден начин за преговори, но умен начин за преговори."

"Реших, че той ще сключи добра сделка, както всички останали правят със Съединените щати и другите хора, с които са склонни да се справят", обясни Тръмп пред Examiner. "И тогава той влезе… Мисля, че се промени. Това е много тъжно нещо за света. Той много се промени."

Президентството на Тръмп беше неразривно свързано с Путин и с украинския президент Владимир Зеленски - с първия поради руска намеса за подпомагане на кампанията му, въпреки че разследването на Мюлер не откри доказателства за кампанията на Тръмп да е в сговор с Русия. А първото гласуване за импийчмънт на Тръмп се случи, след като Тръмп накара Зеленски да обяви разследване на сделките на Хънтър Байдън в Украйна, след като президентът нареди да се спре военната помощ за Украйна.

В интервюто във вторник Тръмп се похвали, че е "наложил най-големите санкции, които някой някога е налагал срещу Русия" и каза, че е бил "твърд към Путин", въпреки че "се е разбирал много добре с него".

Самият Тръмп може би вече не е много поляризираща сила в САЩ. Американците в мнозинството заеха страната на Украйна и Зеленски след инвазията. Проучване на YouGov, публикувано по-рано този месец, установи, че 44% от американците гледат положително на Зеленски в сравнение с 16% неблагоприятно, докато 79% от американците гледат на Путин неблагоприятно.

Същата анкета установи, че две трети от избирателите в САЩ смятат, че е "неподходящо" за лидерите в САЩ да хвалят Путин, включително близо 60% от респондентите, гласували за Тръмп през 2020 г.

През последните няколко седмици Тръмп значително промени мнението си за Путин. Миналия месец той нарече решението на руския лидер да нахлуе "гениално" по време на интервю с консервативните радио водещи Клей Травис и Бък Секстън и каза, че непосредствената му реакция на инвазията е: "Колко умно е това? Той ще влезе и ще  бъде миротворец".

Той също така нарече Путин "доста умен" по време на набиране на средства във Флорида дни след началото на войната, сравнявайки руската инвазия в Украйна със сделка за недвижими имоти. И по време на реч на Конференцията за консервативно политическо действие. На 26 февруари Тръмп каза, че е щял да заплаши да "разруши Русия на парчета", заявявайки, че инвазията е "пародия и нападение срещу човечеството" и добавяйки, че "би било толкова лесно за него да спре тази пародия да се случи".

По време на същата реч той нарече Зеленски "смел човек", когото "харесва", защото Зеленски каза по време на съвместна пресконференция с Тръмп през септември 2019 г., че "никой не го е тласкал" да разследва Байдън в Украйна. Но също така каза, че Путин е по-умен от лидерите на НАТО.

"Проблемът не е, че Путин е умен", каза Тръмп по време на CPAC. "Истинският проблем е, че нашите лидери са тъпи. Толкова тъпи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тръмп - Ликълн, Кенеди, Рейгън и Рузвелт са по-добри, след тях бих сложил Тръмп, дори и с няколкото му масивни изцепки.
91
7
 
4
 
! Отговори
Карамфилов преди 2 години
Когато беше прецедент, Доналд Дък направи едно умно и смело нещо. Докато четкаше Путин, така аргаса вагнеристите в Сирия, че направо им разката майката с няколко ракети.
90
2
 
13
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Тръмп е най-добрият президент на САЩ
89
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво му е умното на Путин? С тази глупава война направи Русия по-слаба, а НАТО още по-силно. Сега всички страни от НАТО, а не само те, ще започнат да купуват оръжие, най-вече амвеиканско и европейско. Русия е големия губещ от тази "специална операция".
88
4
 
2
 
! Отговори
откривател на америк преди 2 години
До ЧитателАбе като нямаше епидемии, той от какъв зор съветваше да пием Белина?Аз три дена след туй не можах да си оправя вкуса в устата!
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.,.,с първия поради руска намеса за подпомагане на кампанията му, въпреки че разследването на Мюлер не откри доказателства за кампанията на Тръмп да е в сговор с Русия. --- Хахаха, гнясажии, вие сте култови ЛУНАТИЦИ. Значи има руска намеса в подпомагане на кампанията на Тръмп, която е твърдена само от безумните либерастични медии, не е доказана от разследването на Мюлер, но това нз за вас, то пак е станало, нали? Вие сте психичноболни фашистолиберасти, достойни за съжалении, жалки шурошоидчета
86
2
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Не Путин а Тръмп е гений, каза дайте да боядисаме нашите самолети с китайското знаме да бомбим Русия и да стане война между Русия и Китай а ние да гледаме сеир. Това сигурно го е чул от некой негов тригодишен внук хахаха
85
8
 
32
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Хубав лош незнам но по негово време нямаше епидемия и войни.
84
14
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Лудите взаимно се харесват....
83
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eдинствения нормален президент на САЩ в по-новата история - Тръмп ! И , всъщност , кукловодите ,точно да това го махнаха от този пост ...
82
9
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
хвани единия удари другия вчера в конгреса видяхте как гмо мозъците станалиправи и ръкопляскат на нар-ко-мана ама за какво пляскат и те не знаят вероятноза огромните печалби от продажбата на оръжие и смърт
81
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп може да е всякакъв, но по неговият мандат горивото беше под 2 долара. САЩ не започна нито една война. Цените ниски, заплатите растяха, икономиката цъфтеше. Американците бяха енергийно независими. Един много ефективен президент се оказа.
80
23
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тръмп е най-големия ол-гоф-ен , който се е раждал в Америка !
79
3
 
23
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
След като Байдън толкова мрази путиновия режим, защо пусна Северен поток 2? След като Тръмп е едва ли не руски агент, защо им спря златната кокошка? Защо Путин не нападна Украйна когато Тръмп беше президент, а сега когато в Белия дом се настаниха деменцията и армията розиви ***?
78
3
 
12
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Открили са това, за което им е платено да открият тези псевдожурналисти за които пишеш. Ако има доказателства, защо демократите не ги представят пред сената? Всичко това са фейкове, но пък тъмните сделки на семейство Байдън са добре документирани.
77
8
 
8
 
! Отговори
до 102 преди 2 години
Де да бяха фейкове американските разследващи журналисти откриват че КГБ подпомага предизорната кампания на тръмп с 80 милиона долара прикрити като покупка на недвижима собственост от строителната компания на доналд тръмп
76
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А относно връзките на Тръмп с Кремъл, те са доказано фейкове произведени от демократите. Но пък за сметка на това е доказана връзката на Байдън с близкия до Путин олигарх Микола Злочевски собственик на Бурисма Холдинг, в която компания бива назначен случайно на колосална заплата сина му Хънтър, без реално да върши нищо.
75
2
 
3
 
! Отговори
да, да преди 2 години
Пораснал е ..... на мерак
74
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Тръмп беше президент на САЩ, много съм съмнявам, че Путин би посмял да атакува Украйна. Путин се възползва от слабостта на НАТО, от слабите лидери на запада. Тръмп настоя страните от НАТО да заделят поне 2% от БВП-то си за отбрана, в резултат Макрон и Меркел се обидиха тежко. Можем само да гадаем какво щеше да се случи, а Тръмп беше президент днес, но едно е ясно, отговора му на руската агресия, щеше да бъде много по-твърд и решителен. Сега виждаме само джендърски плюнки от Белия дом.
73
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастите както свойте предци комунисти, много обичат да лъжат и изопачават фактите. Тръмп каза че хода на Путин е гениален, но за да похвали, а за критикува сегашната пародия на президент и неговите немощни и страхливи реакции. Тръмп водеше изключително твърда политика спрямо Кремъл, когато беше президент и спря изграждането на Северен поток 2, който пък беше пуснат от Байдън, веднага щом беше избран. Също така Тръмп нареди на Пентагона да удари частната армия на Путин /Вагнер/ в Сирия.