Оклахома забрани аборта и заплашва с до 10 г. затвор

Аборт ще може да се извършва едиствено в спешни случаи
13 апр 2022 22:50, Йоана Цонева
64
Оклахома забрани аборта и заплашва с до 10 г. затвор
Снимка: БГНЕС

Във вторник губернаторът на Оклахома Кевин Стит подписа законопроект, с който се забранява извършването на аборт в щата, освен в спешни медицински случаи, а тези, които го правят, се наказват с глоба до 100 000 долара и 10 години затвор.

Законодателството, което е една от няколкото мерки срещу абортите, предложени от контролирания от републиканците законодателен орган на щата тази година, ще влезе в сила това лято, освен ако не бъде блокирано в съда.

"Искаме да изберем живота в Оклахома. Не искаме да разрешаваме абортите в Щата", заяви Стит, докато подписваше законопроекта на пресконференция.

Ако влезе в сила, забраната ще се разпространи страната на места, където има малък или никакъв достъп до легални аборти. Оклахома се превърна в честа дестинация за жени от Тексас, търсещи аборт, след като през септември по-големият съседен щат забрани абортите след шестата седмица от бременността.

Доставчиците на аборти в Оклахома от организацията Planned Parenthood са отбелязали близо 2500% увеличение на пациентите в Тексас през месеците след влизането в сила на тексаския закон в сравнение със същия период през 2020 г., съобщи организацията.

"Подписаната днес забрана е жестока и ако влезе в сила това лято, ще има опустошително въздействие върху хората в Оклахома, съседните тексасци, както и върху целия регион, изправен пред атаки срещу правото им на достъп до аборт", заяви в изявление Мелиса Фаулър, главен програмен директор на Националната федерация по абортите.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки осъди забраната в свое изявление и призова Конгреса да приеме законодателство, което да утвърди правата на абортите в национален мащаб.

Още по темата
"Днешните действия в Оклахома са част от тревожна национална тенденция, която атакува правата на жените, и администрацията на Байдън ще продължи да подкрепя жените в Щата и в цялата страна в борбата за защита на свободата им да правят собствен избор за бъдещето си", заяви Псаки.

Отделно законодателство, представено в Оклахома тази година, предлага забрана на почти всички аборти и разчита на частни граждани да съдят всяко лице, което "подпомага или подстрекава" абортите, подобно на забраната за шестседмични аборти в Тексас. Този законопроект съдържа извънредна клауза, която би позволила той да влезе в сила незабавно след подписването му от губернатора.

През последните няколко месеца ръководените от републиканците щати като Оклахома бързо приемат все по-строги забрани за абортите с очакването, че предстоящо решение на Върховния съд на САЩ може да помогне на забраните да издържат на правни предизвикателства.

Върховният съд трябва да се произнесе до края на юни по дело, свързано с подкрепен от републиканците закон в Мисисипи, който дава възможност на консервативното му мнозинство да подкопае или дори да отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", което легализира абортите в цялата страна.

По време на споровете по делото консервативните съдии сигнализираха, че са готови драстично да ограничат правото на аборт в СAЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Тоест, оставете ни да убиваме безнаказано бебета, пък ние ще вдигаме протестиза всяко убийство на жена и ще искаме Истанбулска конвенция
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква "демографска политика", бебето не е някакво парче месо в корема, а личност със собствени гени от зачеването. Искаш, не искаш, има право на живот. Не се *** с лузъри под път и над път без брак и толкова. В Тексас ги забраниха дори не генерално, а след шестата седмица. Наскоро намериха в отпадъците на една клиника освен зародиши живородени бебета с разбити черепи.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега щатите около Оклахома ще отбележат ръст на абортите. Много умно, няма що. Още повече - ако тези жени са решили да правят аборт могат да прибегнат до разни отрови и врачки, което ще увеличи риска и за тях. Едно дете трябва да е искано и обичано от родителите си, иначе по-добре да не се ражда.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една книга и сериал "Историята на прислужницата". Точно така започна. За всички мъже, дето не раждат, пазете мнението за себе си.Нежеланите ви деца, карате майките им да ги махат, а ако ги родят си тръгвате и си продължавате живота. Жената си носи последствията и в двата случая.
46
11
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Ами дайте ги за осиновяване тези бебета, но не ги убивайте. Жените сте големи лицемерки! Иначе ревете за убийствата на жени и за Истанбулската конвенция.
45
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да се пазят, има достатъчно средства за предпазване.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да задължаваш някой да роди и гледа дете, което не иска е измъчена демографска политика. Когато едно дете не вижда любовта от родителите си и се чувства нежелано, то никога няма да бъде щастливо дори като възрастен. Да не говорим, че изобщо няма да знае какво е семейство.
43
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всичко забранено води зо лоши последици. Но аборт трябва да се прави в краен случай, а не под път и над път, сега поне има начини за предпазване. Освен това натежаваме на Земята и един господ знае какво ще стане занапред.
42
2
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До коментара отношението на мъжете .... - това е известно на повечето жени или поне на тези, дето са минали 25 - 30 години. Аз работих 40 години с мъже и напълно подкрепям това мнение. Това е една от причините доста жени да не искат да създават семейства, а не тъъъъпия коментар за екскурзиите, дето били искали. Повечето жени искат нормални семейства, а не да се развяват насам - натам.
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега какво? Ще има маса жени осакатени или дори починали след нелегални аборти. Да не говорим за убийствата на новородени или изоставянето им.А пътуванията до друг щат за аборт ще са масови.***!
40
1
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Отношението на мъжете към абортите ми напомня за отношението към естественото раждане, поддържано от много мъже, а после какво се говори за естествено родилите, просто няма как да напиша. Та основно мъжете са против абортите, а 90% от жените, които познавам, направили аборт, са принудени точно от приятелите си, понеже не искат нито дете, нито жена. Това лицемерие но мъжете е направо гнусно.
39
2
 
1
 
! Отговори
До жена преди 2 години
Всъщност Златка е една от малкото свестни жени в коментарите.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мъжа,направил бебето не носи никаква отговорност и жената поема задължението да гледа детето.Ега ти циливилизацията...
37
7
 
3
 
! Отговори
До жена преди 2 години
Убийците на бебета на морални ли ще ми се правите? Светът щял да бъде по-добър без мъжете, защото жените били по-добри, нищо че хвърлят бебета в контейнери и по дерета.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Оклахома !
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е що така, там по зле от Полша ще се окаже?
34
3
 
11
 
! Отговори
Жена преди 2 години
Златке, заради такива като теб, мъжете смятат, че само за разплод ставаме! Най- вероятно си от майките дето мачкат всички наред отрочето да стане нещо....Големи герой сте , че сте извъкали детето и после никакво внимание, възпитание, нали има какво да яде и е облечено...Защото е много тежко....Ама то не спира...Не съм спала откакто се роди...Думи на любищи майки! По- добре някои да не раждат!
33
14
 
8
 
! Отговори
Златка преди 2 години
До ЖенаЖена ли си мъж ли си, не ме интересува, но определено не си жена! Непознавам нито една жена, която да е ЗА аборт! А ако наистина си жена и си за аборта, ето това е доказателство, че е добре да има забрана със закон за абортите на такива изкукали като теб! Коя си ти да казваш, кое дете ще живее и кое не! Купи си кондом преди да си лягаш с който ти падне!
32
12
 
6
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Браво! Всеки живот е ценен и трябва да бъде защитаван от жени, които обичат да се шляпат и правят аборти за спорта! Защото повярвайте има и такива жени!
31
10
 
14
 
! Отговори
Жена преди 2 години
Когато започнете и Вие да раждате деца, тогава имате право да коментирате, ска..паняц...и долни! А, че за нищо не ставаме друго, го казвайте на майките си! Неандерталци- без животинската Ви природа, света щеше да е доста по- добър и красив!