Оклахома забрани аборта и заплашва с до 10 г. затвор

Аборт ще може да се извършва едиствено в спешни случаи
13 апр 2022 22:50, Йоана Цонева
64
Оклахома забрани аборта и заплашва с до 10 г. затвор
Снимка: БГНЕС

Във вторник губернаторът на Оклахома Кевин Стит подписа законопроект, с който се забранява извършването на аборт в щата, освен в спешни медицински случаи, а тези, които го правят, се наказват с глоба до 100 000 долара и 10 години затвор.

Законодателството, което е една от няколкото мерки срещу абортите, предложени от контролирания от републиканците законодателен орган на щата тази година, ще влезе в сила това лято, освен ако не бъде блокирано в съда.

"Искаме да изберем живота в Оклахома. Не искаме да разрешаваме абортите в Щата", заяви Стит, докато подписваше законопроекта на пресконференция.

Ако влезе в сила, забраната ще се разпространи страната на места, където има малък или никакъв достъп до легални аборти. Оклахома се превърна в честа дестинация за жени от Тексас, търсещи аборт, след като през септември по-големият съседен щат забрани абортите след шестата седмица от бременността.

Доставчиците на аборти в Оклахома от организацията Planned Parenthood са отбелязали близо 2500% увеличение на пациентите в Тексас през месеците след влизането в сила на тексаския закон в сравнение със същия период през 2020 г., съобщи организацията.

"Подписаната днес забрана е жестока и ако влезе в сила това лято, ще има опустошително въздействие върху хората в Оклахома, съседните тексасци, както и върху целия регион, изправен пред атаки срещу правото им на достъп до аборт", заяви в изявление Мелиса Фаулър, главен програмен директор на Националната федерация по абортите.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки осъди забраната в свое изявление и призова Конгреса да приеме законодателство, което да утвърди правата на абортите в национален мащаб.

Още по темата
"Днешните действия в Оклахома са част от тревожна национална тенденция, която атакува правата на жените, и администрацията на Байдън ще продължи да подкрепя жените в Щата и в цялата страна в борбата за защита на свободата им да правят собствен избор за бъдещето си", заяви Псаки.

Отделно законодателство, представено в Оклахома тази година, предлага забрана на почти всички аборти и разчита на частни граждани да съдят всяко лице, което "подпомага или подстрекава" абортите, подобно на забраната за шестседмични аборти в Тексас. Този законопроект съдържа извънредна клауза, която би позволила той да влезе в сила незабавно след подписването му от губернатора.

През последните няколко месеца ръководените от републиканците щати като Оклахома бързо приемат все по-строги забрани за абортите с очакването, че предстоящо решение на Върховния съд на САЩ може да помогне на забраните да издържат на правни предизвикателства.

Върховният съд трябва да се произнесе до края на юни по дело, свързано с подкрепен от републиканците закон в Мисисипи, който дава възможност на консервативното му мнозинство да подкопае или дори да отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", което легализира абортите в цялата страна.

По време на споровете по делото консервативните съдии сигнализираха, че са готови драстично да ограничат правото на аборт в СAЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За забрана аборти ли става въпрос- или за това да не се плащат от данъкоплатците . Да не забравяме че "демократите" пък искат да се убиват бебета в 9тия месец и дори веднага след раждане. И двете крайности са безумие Най-разумно е да са разрешени до 3тия месец и си ги плащат сами. Освен ако не са изнасилени или заплаха за живота или увреден плод.
29
7
 
2
 
! Отговори
Капуцин преди 2 години
Първобитна история. Англосаксонско право базирано на прецеденти от 1973-та. И това е велика сила?
28
3
 
6
 
! Отговори
й преди 2 години
Е проблем няма, просто стъпваш в съседния щат и си правиш аборт.
27
8
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Абортите са основно от белите, цър.нички.те и лати.нос.ите вече са повече от 50 процента при новородените, а добре виждат какво става в м,ур,гави държави. Много са добре чивешките права, ама да не са ти вкъщи, а в Африка за разпалване на войни
26
14
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Ползата е, че ще се спре с убийствата на бебета.
25
14
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Не са по-големи лицемери от жените, които хем искат Истанбулска конвенция, хем си хвърлят бебетата в контейнерите, селските тоалетни и дерета. Заслужават си всичко лошо, което им се случва в живота.
24
3
 
18
 
! Отговори
Евангелските преди 2 години
Са гнусни лицемери , ходят и плащат на *** в съседните щати , чукат жените на и непълнолетните дъщери на ближният си ,но иначе са най големи моралисти. Този закон ,скоро няма да влезе в сила ,защото е заведено дело във върховния съд.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си безбожен и живееш тук и сега е опасно поради тази причина и планетата е толкова заразена повечето мислят за задниците си след тях потоп.
22
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой знае колко бъдещи гении са заминали от аборти, жалко е.
21
17
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Кое е диктатура? Да не се убиват бебета ли? Същите тези жени реват на умряло, когато бъде убита една от тях, а те искат да убиват безнаказано десетки хиляди бебета годишно само в България. Нямам търпение китайците и американците да развият технологията за изкуствени утро6и. Тогава женките стават излишни.
20
0
 
14
 
! Отговори
CNN преди 2 години
" Съгласно мярката жените които извършват аборт по време на прием *** контрадептиви , няма да бъдат съдени , защото продажбата им е легална в щата" " Губернатора Келвин Смит беше принуден да подпише този закон под натиска на религиозните лидери в щата , защото от тава зависи преизбирането му на поста на изборите през есента " . Информацията е от вчера .
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктатура, това ви е великата демокрация.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая на снимката за презервативи и контрацептиви чувала ли е?
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bravo!
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е прогресивна идея на фона на намаляващото население на България.
15
12
 
6
 
! Отговори
Трак преди 2 години
Браво. Това е супер . СМЪ-РТ за тая га- ДНА со- роска джендърка чи-футска Бяла не:-гъ-рка Мелиса която е ВРАГ НА БЯЛИТЕ. Абортите 99% са предимно при БЯЛЯТА САМОРАЗРУШИТЕЛНА РАСА и трябва задължително да бъдат ЗАБРАНЕНИ !!! Че-рната из-мет не прави аборт и за сметка на висшата раса се развъжда като насекоми
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига са ревали в някой от съседните щати може да си направят аборт в краен случай в Калифорни и Ню Йорк със сигурност има аборти.
13
9
 
1
 
! Отговори
Трак преди 2 години
Браво. Това е супер . СМЪ-РТ за рая фа-ДНА си-роска джендърка чи-футска Бяла не:-гъ-рка Мелиса която е ВРАГ НА БЯЛИТЕ. Абортите 99% са предимно при БЯЛЯТА САМОРАЗРУШИТЕЛНА РАСА и трябва задължително да бъдат ЗАБРАНЕНИ !!! Че-рната из-мет не прави абирт о за сметка ба висшата раса се развъжда като насекоми
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да използват презервативи, предполагам, че оборт след изнасилване ще могат да правят.
11
4
 
17
 
! Отговори
profetey преди 2 години
И това било демокрация. Бих разбрал ако се забрани аборта след времето в което е медицинско небезопасно, всичко друго е диктатура.