Високо напрежение: Пелоси пристигна в Тайван

Тя е най-високопоставеното американско длъжностно лице, посетило самоуправляващия се остров
Обновена: 2 авг 2022 18:23 | 2 авг 2022 18:15, Йоана Цонева
131
Високо напрежение: Пелоси пристигна в Тайван
Снимка: БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван, превръщайки се в най-високопоставеното американско длъжностно лице, посетило самоуправляващия се остров, за който Китай предявява претенции от 25 години насам.

Посещението на Пелоси предизвика повишено напрежение между Китай и Съединените щати. Китай претендира, че Тайван е част от неговата територия, която при необходимост може да бъде анексирана със сила, и разглежда посещенията на чуждестранни държавни служители като признаване на суверенитета на острова.

Китай предупреди за "решителни и силни мерки", ако Пелоси осъществи пътуването си. Администрацията на Байдън не я призова изрично да го отмени, като същевременно се опита да увери Пекин, че това няма да означава промяна в политиката на САЩ по отношение на Тайван.

Нивото на напрежение е много високо. По-рано днес стана ясно, че Китай забранява вноса на голям брой тайвански износители на бисквити и сладкиши в пореден красноречив знак на предупреждение към Тайван. А преди минути се появи съобщение, че китайски изтребители пресичат Тайванския проток.

 

Тя е най-високопоставеното американско длъжностно лице, посетило самоуправляващия се остров

Прочети още на: https://www.dnes.bg/usa/2022/08/02/visoko-naprejenie-pelosi-pristigna-v-taivan.538936

Междувременно Москва заяви, че е "абсолютно солидарна с Китай", като нарече перспективата за посещение на Пелоси "чиста провокация".

Китай отказва да осъди руската инвазия в Украйна и е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Кремъл, като взривява западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.  Междувременно Москва заяви, че е "абсолютно солидарна с Китай", като нарече перспективата за посещение на Пелоси "чиста провокация".

Китай отказва да осъди руската инвазия в Украйна и е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Кремъл, като взривява западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

Междувременно Москва заяви, че е "абсолютно солидарна с Китай", като нарече перспективата за посещение на Пелоси "чиста провокация".

Китай отказва да осъди руската инвазия в Украйна и е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Кремъл, като взривява западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

В понеделник Вашингтон заяви, че не се плаши от "дрънкане на оръжие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
3
 
! Отговори
От извора преди 1 година
Пристигането на Нанси Пелоси било обявено в Тайван като "бабин ден" !
110
3
 
12
 
! Отговори
бай Наш преди 1 година
тази бабиерка Нанси скоро ще си намери майстора - бай Тръмп се връща и има какво да и каже...и направи...
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щеше да е забавно, ако бабичката при спускането от самолета бе срещната тържествено от Си Дзин Пин :)
108
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Българинът Драган Охридски Откривател на Америка! Ние, българите, осъдихме на забрава и историческа смърт свой сънародник, познат под името Алонсо де Ортега, или Драган Охридски - Българинът открил Америка! Век преди Великите географски открития (с идването на селджуците-турците на Балканите) е започнало преселение на българи, които създават цели колонии в страни на запад и север. Нека не забравяме, че българинът Драган преди робството е живял в цивилизована Българска държава!
107
5
 
6
 
! Отговори
До Кирпичев преди 1 година
Гледай си Кирпича и не се заниамвай с неща, от които очевидно не разбираш, като политика, стратегия и война.
106
17
 
10
 
! Отговори
Кирпичев преди 1 година
Мокрите сънища на родните и световни ватняци как САЩ подвиват опашка след заплахите на Си не се сбъднаха. Първата Армия в света е на порядъци по мощна от "втората" армия в света, а китайците са просто имитатори и трябва да изядат бая ориз още преди да се доближат поне малко до моща на Америка.
105
16
 
10
 
! Отговори
Emigrant преди 1 година
Само самолетоносачът Роналд Рейган е достатъчен да води и да спечели самостоятелно две локални войни!Носи на борда си 80 Ф35.Всеки от тези самолети е зареден с 12 ядрени ракети с регулируем заряд от 1 до 50 килотона.Тези ракети са разработени в последните 20 години,отново благодарение на Путин,че не спазваше съответния договор.Програмата за разработката им коства 10 милиарда долара!Китайците навириха главите и почнаха да се мислят за много напреднали,но би трябвало да се поучат от Украйна!!
104
4
 
9
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Има разни фили,бал,алайки,русоблизи и всякакви други ***,които се удоволстват да наричат американците кравари,като си мислят,че с това демонстрират,че са оригинални и интелигентни!Уви,след като смяташ,че е обида да наречеш човек кравар.трябва да се запиташ,а ти пиеш ли мляко с кафенцето си или го разтваряш по рузки образец със силно хлорирана вода?!А я да видим малко по нататък когато жълтурите нагазят в,атенките и когато ги задължат да пишат с йероглифи,какви ще ги дрънкате?!
103
16
 
7
 
! Отговори
БЪДЕЩЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ преди 1 година
Докато съществува Космическа Америка Човечеството е обречено да живее при демокрация, а иначе, феодалните тиранични режими много скоро ще изчезнат от лицето на планетата, защото Пентагонът е непобедим...
102
14
 
12
 
! Отговори
до 94 преди 1 година
С кое се е подиграла тая склеритичната? С това, че ако Китай утре реши да резне краварите и да отреже всякакъв износ за тях те клякат? Или как? Май не ти е известно ,че всяка надценена краварска стока се произвежда в Китай.
101
19
 
11
 
! Отговори
Началото на края преди 1 година
Между другото китайците гледат какво се случва в Украйна, само няколко ХИМАРСА размазаха тотално остатъка от рашистанската армия. Настъплнието продъжлава и скоро Украйна си връщат Херсон.
100
11
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Моля,неграмотните ,простички ,русофилски българчета,дето не са излизали от село да си изключат нета.Демокрацията е велико нещо.Който не му харесва,чиба у Москва или Пекин,а може и в Пхенян на трудов лагер.Всички привурженици на диктаторите в Москва и Пекин сте срам за човечеството.
99
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия си търсят белята, не им стигат проблемите с Раша, сега и Китай давайте да бъзикаме и после ще помагат морално
98
24
 
12
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
САЩ е номер едно и е носител на най-великото човешко постижение--Демокрацията.
97
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дементирала е като Байдън. Не случайно той е в карантина отново. Той не е способен да свърши работата. Те са като биологични роботи. Тяхната партия иска война това е явно.
96
0
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
....dartata shte oseti ognenia dah na drakona !!! Ne se radvaite !!! Ne i se e razminalo !!! S Rusia i Kitai shega ne biva !!! amerikancite shte go zapomniat mnogo dobre i za dalgo vreme shte im darji vlaga !!! Kitaicite sa mnogo dreven i mnogo madar narod !!!
95
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван не беше ли град в Китай?
94
15
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Не може да й се е отрече, че е смела жена - китайците можеха да й гръмнат или прихванат самолета...
93
11
 
45
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Краварите навсякъде предизвикват войни и страдания!От 80 години тези алчни и нагли навлеци сеят смърт по света.Крайно време е да си платят за милионите убити от Хирошима и Нагасаки до днес.Време е!!!
92
7
 
38
 
! Отговори
Аркадаш преди 1 година
Украйна щяла да види сметката на Русия ..Ганьооооо , Ганьоооо и на теб не ти е лесно ,Ганьооо :DD