Изгубени селища, древни руини, корабокрушения...какво разкрива тежката суша

Изгубени съкровища и забравена история излизат на много места в света
Обновена: 13 авг 2022 20:44 | 13 авг 2022 20:37, Анисия Иванова
53
Изгубени селища, древни руини, корабокрушения...какво разкрива тежката суша
Снимка: Bloomberg

Екстремните горещини тази година предизвикаха горски пожари, суша и топящи се ледници. По-малко очаквано, те също разкриха някои странни и мрачни неща от нашето минало - корабокрушения, трупове, призрачни села, декоративни градини и древни градове, разказва Bloomberg.

Римски останки

Сушата в Италия разкри артефакти от Втората световна война и прозорец към живота по времето на император Нерон.

Месеци без дъжд и по-ранно от обичайното спиране на потоците от топенето на снега в Алпите изчерпаха река По – най-дългата река в Италия – до най-ниското ѝ ниво от 70 години. Пресъхналото речно корито разкри скрити до момента останки от епохата на Втората световна война като немски танк и товарни кораби.

Междувременно в Рим сушата изтощи река Тибър и разкри мост, за който се смята, че е построен по време на управлението на император Нерон.

Изключително горещите и сухи условия през това лято в Италия принудиха правителството да обяви извънредно положение през юли.

Испанско призрачно село

Град, изоставен в началото на 90-те години, се появи отново в Галисия, Испания. Асередо, градче близо до границата на Испания с Португалия, беше наводнено през 1992 г., за да се освободи място за резервоара Алто Линдосо. През февруари - около 30 години по-късно - сушата отново изложи на показ малкия град. Скоро туристите започнаха да се стичат, за да видят мястото, замръзнало във времето.

Учените очакват Галисия да продължи да страда от екстремни сухи периоди.

„Моделите на валежите и сушата винаги са по-сложни, по-трудни за научно прогнозиране“, каза Жофре Карнисер, базиран в Барселона изследовател на климата и автор на шестата оценка на Междуправителствения панел по изменение на климата. „Рискът от суша през следващите десетилетия в тази област ще се увеличи.“

Мрачни открития

Езерото Мийд в САЩ разкри страховита колекция от историята на пустинята. Някои резервоари в САЩ, които трябваше да бъдат препълнени от топенето на сняг през пролетта, вместо това пресъхнаха, включително езерото Мийд. Езерото спадна тази година до рекордно ниско ниво.

Мийд - масивният резервоар на емблематичния язовир Хувър - се е свило до частица от предишния си обем, като разкри зловещи нотки от историята си.

Посетителите на езерото намират всичко - от потънали лодки до скелети на хора.

„Можем да намерим всичко – от липсващ джет до повече тела“, каза Майкъл Грийн, доцент по история в Университета на Невада, Лас Вегас. „Когато водата се оттегли, ще открием още.“

Човешките останки, открити на мястото, включват и тяло, натъпкано във варел, според Службата за национални паркове на САЩ. Причината за смъртта е в процес на изясняване.

Корабокрушението на Шакълтън

Научна експедиция разкри една от загадките на Антарктика в началото на годината.

На 25 февруари ледената покривка на Антарктика се сви до рекордно ниско ниво за последните десетилетия - което може да е помогнало за разрешаването на една от най-големите мистерии в морската история.

По това време екипаж отпътува с изследователски кораб от Южна Африка към морето Уедъл, отдалечен район на антарктическото крайбрежие, за да открие, изследва и заснеме останките на кораба Endurance на сър Ърнест Шакълтън. Точното местонахождение на кораба на известния изследовател дълго време беше неизвестно; корабът е бил заседнал и смачкан от дебел антарктически морски лед през 1915 г.

С помощта на подводен робот останките бяха открити на повече от 3000 метра под водата по време на 35-дневната мисия.

Тайна градина

Горещата вълна в Обединеното кралство разкри цветен пейзаж от 17-ти век. Екстремните летни горещини във Великобритания изпепелиха южната морава на историческа къща в централна Англия, разкривайки скрита градина от 17-ти век. Широки, богато украсени шарки могат да се видят на моравата в Chatsworth House в Дарбишър.

Наречена Great Parterre, обширната градина датира от 1699 г. и някога е била пълна с цветни лехи и пътеки. До 1730 г. богато украсеният пейзаж е бил затревен и тъй като новата морава има по-къси корени, тя изгаря по-бързо. На 26 юли Чатсуърт регистрира температура от 38,1℃ – това е най-високата регистрирана температура от повече от 100 години, според информация на сайта на историческия дом.

Съкровище в Месопотамия

Градският център на империя от Бронзовата епоха се появи отново в Ирак.

Тази година от пресъхнал район на резервоара на Мосул в Ирак изплуваха руините на обширен древен град. Екип от кюрдски и германски археолози се втурнаха да проучат мястото на Кемуне, древен град на река Тигър, който процъфтява под империята Митани от 1550 до 1350 г. пр. н. е. - през бронзовата епоха.

Изследователският екип откри керамични съдове, за които се твърди, че съдържат повече от 100 клинописни плочки. Откритието може да даде повече подробности за края на града от периода Митани и началото на асирийското владичество в региона.

„Близо до чудо е, че клинописните плочки, направени от неизпечена глина, са оцелели толкова много десетилетия под вода“, каза професорът от Университета в Тюбинген Петер Пфелцнер, който участваше в спасителните разкопки в Кемуне.

Ловни трофеи

Топещите се ледници откриха ловни артефакти на хиляди години в Норвегия.

Във високите планини на Норвегия, странни артефакти, открити от ледниковия археолог Ларс Пильо и неговия екип от Програмата за археология на ледниците, включват вълнена туника от Желязната епоха, както и обувка в римски стил и добре запазена стрела с все още прикрепени пера. Стрелата е реликва от място за лов на северни елени.

„С продължаващото топене на високопланинския лед очакваме да видим появата на повече обекти и дори по-стари находки“, каза Пильо, чийто екип е открил хиляди предмети от Желязната епоха и ранното средновековие от ледени обекти в Норвегия през последния 15 години. „Ние се топим назад във времето, докато ледът се оттегля.“

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Любопутно преди 1 месец
Уж ледниците се топят а нивото на водата пада. Нещо не се връзва.
36
1
 
20
 
! Отговори
СПРЕТЕ СЕЧТА преди 1 месец
НА ГОРИТЕ ОТ БАНДИТИТЕ НА ДОГАН
35
6
 
10
 
! Отговори
българосъвеZката преди 1 месец
дружба намериха ли на някое пресъхнали море?
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще стане страшно!!! когато няма вода и селското стопанство спре, тогава ще видите цени! още малко почакайте овчици! иде!!!
33
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
"Мъртвите ще излязат от гробовете си!" Ето, вече се случва!
32
1
 
10
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
А може би просто всичко си идва на мястото !
31
3
 
21
 
! Отговори
…!! преди 1 месец
Ковид, маймунска шарка, полиомиелит, климат и какво ли още не.! Какво да се прави освен затваряне в къщи, маските, каските, паниката, невроза и какво ли още не..! Кой иска такъв живот, само ид*от! До там ли ще я докараме!, имаше един филм: живите мъртви!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я се образовайте за измамата климатични промени с тоя документален филм https://bitchute/video/so4uw8w9khgi/
29
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
на река Елба са се показали гладните камъни от 1616год.с надпис видиш ли това плачи
28
3
 
31
 
! Отговори
от северозападО преди 1 месец
Явно у Гуглето нема думата "язовир" и тиа специалисте тука като неуки: резервоара там, резервоара онам!! Само се чудим кък ги намират такиви?!? И не е "презервоар" а резерватив!
27
3
 
26
 
! Отговори
АРХЕОЛОГ преди 1 месец
ПРОДЪЛЖАВАЩИТЕ СУШИ И ТОПЕНЕ НА ЛЕДОВЕТЕ,ЩЕ РАЗКРИЯТ ДРЕВНАТА ТАЙНА,ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ СА ОХЛАДЕНИ В ГОДИНИТЕ БЪЛГАРИ...
26
5
 
13
 
! Отговори
…!! преди 1 месец
Ех това лято много ни тежи, ех това Слънце, не може ли Луната да го замени! А не е ли по добре: нека да е лято, само да е лято, топло и зелено и прекрасно! Климатът е такъв, какъвто трябва да бъде!, нито повече, нито по малко се е променил! И кислоронът се диша от хора и животни, а въглеродният диоксид от растенията - белите дробове на природата!
25
0
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Да ама в Сахара не вали...климате е сложно нещо не само вода а атмосфера релеф морски течения активност на слънцето и т.н.
24
2
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Вали *** ми...лятото в UK не вали толкова...валежите почват септември и не спират до Април....ако не си бил тук не се обаждай.... тук дават големи валежи понеделник...очакват се и наводнения....
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водата на земята си е едно и също количество!Изпарява се и после вали!
22
2
 
18
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
т.е суши не трябва да има...също и наводнения или градушки....просто сега всичко се научава на момента с интернета...преди пак си е имало ама не го чувахме веднага...а и тази суша да е за урок...не да се източват язовири защото правим ток...а то ще завали пак няма страшно...и хоп язовирите празни...пресен пример Перник ..неправилно управление на ресурсите води до това
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пък в югоизточна Азия им е писнало от наводнения!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв фурор предизвика Йотци като го откриха. А колко още Йотцита има под ледове и води, колко находки.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво излиза, че природата ако иска ще наводни, ако иска ще засуши и хората са безсилни пред нея. Сега ще чакаме и онези люти зими от преди 100 години.
18
5
 
20
 
! Отговори
XaXa преди 1 месец
Само да допълня за какво още трябва на глобалистите тази велика "суша" - освен за липсата на храни, им трябва и за "водната криза". В Англия вече разкарват питейна вода с водоноски. Не знам колко т-ъ-п трябва да си там за да се вържеш на тази лъжа при положение, че там вали почти всеки ден. Между другото тази "суша" има и предистория - питейната вода вече се листва на борсата като стока от преди 1 година вече. Явно глобалистите предвидиха "сушата" като "пандемията".