Блинкен: ООН трябва да изпрати ясен сигнал на Москва

По думите му "тези безразсъдни заплахи с ядрено оръжия трябва да спрат незабавно"
22 сеп 2022 21:43, Йоана Цонева
59
Блинкен: ООН трябва да изпрати ясен сигнал на Москва
Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви днес, че всеки член на Съвета за сигурност на ООН трябва да изпрати ясен сигнал на Русия, че тя трябва да спре с ядрените си заплахи във войната в Украйна, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Блинкен използва повода на сесията на Съвета днес на ниво външни министри, за да разкритикува руската инвазия и да призове останалите страни да осъдят конфликта.

"Всяка страна членка на Съвета трябва да изпрати ясно послание, че тези безразсъдни заплахи с ядрено оръжия трябва да спрат незабавно", каза Блинкен.

Още по темата
Блинкън освен това призова международната общност да принуди руския президент Владимир Путин да даде отчет за действията си заради инвазията си в Украйна, предаде Франс прес. "Не може да оставим президента Путин да се измъкне така", заяви Блинкън.

"Този международен ред, който ни събира тук днес и който ние се опитваме да съхраним, е разбит на парчета пред нашите очи", допълни той.

"Това, че президентът Путин избра тази седмица, когато повечето лидери от този свят, се събираха в ООН, да налее масло в огъня, който той запали, показва, че той демонстрира пълното си пренебрежение към Устава на ООН", добави Блинкън.

Още преди началото на заседанието пък украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви пред репортери, че планира да запази безопасна социална дистанция от руския си колега Сергей Лавров, който също присъства, посочва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
24
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
САЩ, да не се месят в конфликта с Европа - Русия, атомните подводници са в Аляска! Време е Русия, да мобилизира мъжкото си население и да прочисти и анексира Европа, за да няма фашисти близо до нея, които да заплашват сигурността на Федерацията!