Мъск се жалва пред Пентагона: Не можем повече да финансираме Starlink в Украйна

Мрежата от сателити е изключително важна за украинската армия
14 окт 2022 16:38, Нели Христова
88
Мъск се жалва пред Пентагона: Не можем повече да финансираме Starlink в Украйна
Снимка: БГНЕС

Откакто за първи път започнаха да пристигат в Украйна миналата пролет, сателитните интернет терминали Starlink, направени от SpaceX на Илон Мъск, бяха жизненоважен източник на комуникация за украинската армия, позволявайки й да се бие и да поддържа връзка, дори когато клетъчните телефони и интернет мрежите бяха унищожени от Русия.

Досега приблизително 20 000 сателитни единици Starlink са дарени на Украйна, като Мъск написа в Twitter в петък, че "операцията е струвала на SpaceX 80 милиона долара и ще надхвърли 100 милиона долара до края на годината".

Още по темата

Но тези благотворителни вноски може да са към своя край, тъй като SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре финансирането на услугата в Украйна, освен ако американската армия не започне да плаща десетки милиони долари на месец.

Документи, получени от CNN, показват, че миналия месец SpaceX на Мъск е изпратила писмо до Пентагона, в което се казва, че вече не може да продължи да финансира услугата Starlink, както досега. В писмото също се иска Пентагонът да поеме финансирането за правителствената и военна употреба на Starlink от Украйна, за което SpaceX твърди, че ще струва повече от 120 милиона долара за останалата част от годината и може да струва близо 400 милиона долара за следващите 12 месеца.

"Ние не сме в състояние да дарим повече терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време", пише директорът по държавните продажби на SpaceX до Пентагона в септемврийското писмо.

Сред документите на SpaceX, изпратени до Пентагона и видяни от CNN, е неотразено преди това пряко искане, отправено до Мъск през юли от командващия украинската армия генерал Валерий Залужний, за още почти 8000 терминала Starlink.

В отделно мотивационно писмо до Пентагона външен консултант, работещ за SpaceX, пише: "SpaceX е изправена пред ужасно трудни решения тук. Не мисля, че имат финансовата възможност да осигурят допълнителни терминали или услуги, както поиска генерал Залужний."

Документите, които не са докладвани по-рано, предоставят рядка разбивка на собствените вътрешни номера на SpaceX в Starlink, като подробно описват разходите и плащанията, свързани с хилядите терминали в Украйна. Те също така хвърлят нова светлина върху задкулисните преговори, които са предоставили милиони долари в комуникационен хардуер и услуги на Украйна на ниска цена за Киев.

Самият Мъск индиректно потвърди, че информацията на CNN. В отговор на пост, който припомня казаното от украинския дипломат Андрий Мелник "Майната ти е моят много дипломатически отговор към вас" относно анкетата на Мъск, публикувана в Twitter на 3 октомври.

"Ние просто следваме препоръката му", написа Мъск.

Информация за прекъсвания

Тези доклади идват на фона на скорошни съобщения за широкообхватни прекъсвания на Starlink, докато украинските войски се опитват да си върнат територията, окупирана от Русия в източните и южните части на страната.

Източници, запознати с прекъсванията, твърдят, че те внезапно са засегнали цялата фронтова линия. "Това се отрази на всички усилия на украинците да преминат този фронт", казва човек, запознат с прекъсванията, който говори с CNN при условие за анонимност. "Starlink е основният начин, по който единиците на бойното поле трябва да комуникират."

Не е имало предупреждение към украинските сили, твърди втори човек, добавяйки, че сега, когато Украйна освободи зона, трябва да се направи заявка за включване на услугите на Starlink.

Financial Times първи съобщи за прекъсванията, довели до "катастрофална" загуба на комуникация, казва високопоставен украински служител. В отговор на статията Мъск публикува пост в Twitter, като не оспори прекъсването, но заяви, че това, което се случва на бойното поле, е класифицирано.

Предложението на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, също идва на фона на нарастващата загриженост в Украйна относно предаността на Мъск. Мъск наскоро публикува в Twitter спорен мирен план, според който Украйна ще се откаже от Крим и контрола над източните региони Луганск и Донецк.

След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, той отговори, че "все още много подкрепя Украйна", но се опасява от "мащабна ескалация". Той също така е бил чут да казва, че Украйна не иска мирни преговори в момента и че ако те се съгласят с неговия план, "Русия ще приеме тези условия".

"Украйна знае, че нейното сегашно правителство и усилията по време на война са напълно зависими от Starlink", казва човекът, запознат с дискусиите. "Решението Starlink да продължи да работи или не е изцяло в ръцете на един човек. Това е Илон Мъск. Той не е избран, никой не е решил да му даде тази власт. Той го има благодарение на технологията и компанията, която изгради."

Във вторник Мъск отрече информация, че е разговарял директно с Путин за Украйна. В четвъртък, когато украински министър написа в Twitter, че Starlink е от съществено значение за инфраструктурата на Украйна e, Мъск отговори:  "Добре сте дошли. Радвам се да подкрепям Украйна."

"Жлъчката да изглеждаш като герой"

Повече от седем месеца след началото на войната е трудно да се надценява въздействието, което Starlink оказа в Украйна. Правителството в Киев, украинските войски, както и НПО и цивилни разчитат на пъргавите, компактни и лесни за използване единици, създадени от SpaceX. Използва се не само за гласова и електронна комуникация, но и за управление на дронове и изпращане на видео за коригиране на артилерийски огън.

CNN потвърждава, че Starlink се използва в много украински бази.

"Starlink е абсолютно необходим, защото руснаците се насочиха към украинската комуникационна инфраструктура", казна Димитри Алперович, съосновател на мозъчния тръст Silverado Policy Accelerator. "Без това те наистина биха работили на сляпо в много случаи."

Въпреки че Мъск получи широко признание и благодарност, че отговори на исканията за услуга на Starlink за Украйна точно когато войната започна, в действителност по-голямата част от 20 000 терминала са получили пълно или частично финансиране от външни източници, включително правителството на САЩ, Обединеното кралство и Полша, според писмото на SpaceX до Пентагона.

Искането на SpaceX американските военни да поемат сметката разстрои висшето ръководство на Пентагона, като един висш служител на отбраната казва пред CNN, че SpaceX има "наглостта да изглежда като герой", докато кара другите да плащат толкова много, а сега им представя  още една сметка за десетки милиони на месец.

Според данните на SpaceX, споделени с Пентагона, около 85% от 20 000 терминала в Украйна са били платени – или частично платени – от държави като САЩ и Полша или други субекти. Тези организации също плащат за около 30% от интернет свързаността, която според SpaceX струва $4500 всеки месец на единица за най-модерната услуга. (През уикенда Мъск написа в Twitter, че в Украйна има около 25 000 терминала.)

В писмото си от юли до Мъск главнокомандващият на Украйна, генерал Залужний, похвали "изключителната полезност" на звената на Starlink и каза, че около 4000 терминала са били разположени от военните. Въпреки това около 500 терминала на месец се унищожават в боевете, твърди Залужний, преди да поиска още 6200 терминала за украинските военни и разузнавателни служби и 500 на месец занапред, за да компенсира загубите.

От SpaceX казват, че са отговорили, като са помолили Залужний вместо това да отнесе молбата си до Министерството на отбраната.

На 8 септември старшият директор на държавните продажби за SpaceX пише на Пентагона, че разходите са станали твърде високи, доближавайки 100 милиона долара. Той иска от Министерството на отбраната да приеме новото искане на Украйна, както и текущите разходи за обслужване, възлизащи на общо 124 милиона долара за остатъка от 2022 г.

Тези разходи, според високопоставения служител на отбраната, ще достигнат почти 380 милиона долара за цяла година.

SpaceX отказва многократни искания за коментар както за прекъсванията, така и за скорошното им искане до Пентагона. Адвокат на Мъск не отговори на искане за коментар от страна на CNN. Говорителят на Министерството на отбраната Боб Дичи каза пред медията: "Департаментът продължава да работи с индустрията, за да проучи решения за въоръжените сили на Украйна, докато те отблъскват бруталната и непровокирана агресия на Русия. Нямаме какво друго да добавим в момента."

Разбивка на разходите

Ранната подкрепа от САЩ за Starlink дойде чрез Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID), която според Washington Post е похарчила приблизително 3 милиона долара за хардуер и услуги в Украйна. Според новополучените документи най-големият участник в отделните терминали е Полша с плащане за почти 9000 отделни терминала.

САЩ са предоставили почти 1700 терминала. Други участници включват Обединеното кралство, неправителствени организации и групово финансиране.

Далеч по-скъпата част обаче е постоянната свързаност. SpaceX казва, че е платила за около 70% от услугата, предоставяна на Украйна, и твърди, че е предложила това най-високо ниво – 4500 долара на месец – на всички терминали в Украйна, въпреки че мнозинството са се подписали само за по-евтината услуга от 500 долара на месец.

Самите терминали струват $1500 и $2500 за двата модела, изпратени до Украйна, се казва в документите, докато потребителските модели на уебсайта на Starlink са много по-евтини, а обслужването в Украйна е само $60 на месец.

Това е само 1,3% от цената на услугата, която SpaceX казва, че се нуждае от Пентагона, за да започне да плаща.

"Може да се приеме, че той се опитва да получи пари от правителството или търси начин са каже: "Не искам повече да бъда част от това", казва човекът, запознат с исканията на Украйна за Starlink. Като се имат предвид скорошните прекъсвания и репутацията на Мъск като непредсказуем.

Мъск е най-големият акционер в частната SpaceX. През май SpaceX разкри, че оценката й се е повишила до 127 милиарда долара и е събрала 2 милиарда долара тази година, съобщи CNBC.

Миналата седмица Мъск се сблъска с порой от критики в Twitter – включително от украинския президент Володимир Зеленски – след като представи в серия от туитове своя мирен план за прекратяване на войната. Това ще включва даване на Крим на Русия и повторни референдуми, този път под надзора на ООН, в четирите региона, които Русия наскоро незаконно анексира.

Това повтори коментарите, които той направи миналия месец на ексклузивна конференция при закрити врата в Аспен, Колорадо, наречена "Уикендът", на която Мъск каза на стая, пълна със зрители, че Украйна трябва да потърси мир сега, тъй като те има скорошни победи.

"Това е моментът да го направим. Те не искат да го направят, това е сигурно. Но това е моментът да го направим", е казал той според човек в стаята. "Всеки иска да търси мир, когато губи, но не иска да търси мир, когато печели. За сега."


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 месеца
бедният мЪск,правозащитните трябва да го разследват,самозабравил се е,алчността му го навежда на мисълта,че може да рекетира САЩ...голяма грешка,да отказваш подкрепа на децата на Бог...убивани не нужно...да застанеш на страната на злото...за пари...е нечовешко падение...г-н Байдън време е за Война!убийте убиеца на мирни деца в Украйна,спрете раждането на ново зло,предпочитам да умра в ядрен пред това да умра като роб на путин!!!Спрете злото,каквото и да ни струва!!!
71
1
 
0
 
! Отговори
Спутник преди 3 месеца
Прав е Мъск.Слагачеството си е слагачество,но сиренето е с пари.
70
3
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 3 месеца
,за евреите-съгласен да не им се вярва! Според мен те са в основата на всичкото това. Според мен Путин е готов да издържи много по дълго от всички останали държави и от очакваното дори! По този начин все повече истини излизат наяве! И ако има последователност драги читатели ще успеете да свържете пъзела и накрая да спрете с упреците на изток! Пародия порнография пропаганда *** и продажници видяхме много! Филмът е уаг дъ дог а главен актьор зеленски!!!
69
7
 
6
 
! Отговори
Кико преди 3 месеца
Руснак,евреин и арменец ,не им вярвайте дори и на "Добър ден"!
68
17
 
6
 
! Отговори
Роберто преди 3 месеца
Руски ке падне
67
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма не наказано добро, укралопитеците така са се възгордели и занаглели, че не можеш им стигна носа с *** клечка!
66
3
 
29
 
! Отговори
I’m преди 3 месеца
То беше ясно, че обяда все някога ще свърши. Така стане и с оръжията и със солидарната подкрепа на евроатлантиците. Няма кой да налива до безкрай и скоро екзалтираните шизоидни крясъциСлава на Украйна из Европа, ще започнат да затихват. Така и не осъзнават, че просто ги използват срещу Русия, защото англо-саксонците ги мразят точно толкова, колкото и руснаците!
65
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Назначеният олигарх на Вашингтон получи безплатно всичко от НАСА и Боинг, за да се прави на космонавт. Плешивецът даже си сложи коса за пиар. Измислен бизнесмен с държавни куфарчета с пари.
64
4
 
5
 
! Отговори
пуйката преди 3 месеца
Какво е това "За сега"?Той не вярва ли,че заек ще победи слон?Явно не е ходил на у-ще.
63
1
 
29
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 3 месеца
Тези неблагодарници плюят човека който им даваше безплатно информация и можеха да укажат някаква съпротива Сега ще потънат в информационна криза.На Украйна се подава ръка а жадните нахални искат да разграбят всичко Нищо не трябва да получават защото това ще доведе до световна криза.
62
3
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Накратко: "спомоществователите" почна да им омръзва да бъдат доени от нахалника Зеленски и се опитват да прехвърлят сметките на данъкоплатците. А това вече станва неудобно за политиците, понеже инфлацията която предизвикаха вече достабърка на данъкоплатците в джоба и пресъхва желанието им даси пръскат парите за чужди интереси..
61
14
 
37
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Както казах преди два дни, американците лека по-лека ще си оттеглят подкрепата за укрите. Причината: Взрива на кримския мост. Американците разбраха, че укрите не са като сърбите, и че се превръщат в истински терористи. Днес бомбят мост и АЕЦ на руснаците, а утре? Американците може да се супер нагли и много алчни, но на тема терористични актове са много чувствителни и нетолерантни. Не само заради кулите близнаци. Те видяха как украинците се превръщат в терористи и лека полека ще дадат назаден.
60
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ми дреме за Украйна ! Важното е, нашия сорос-русофоб да го боли !
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който бравзвал - бравзвал. Browse.
58
23
 
7
 
! Отговори
Аха преди 3 месеца
Тоя май ще си рита трудовата книжка и ще скача от небостъргач ми се струва,нещо много си гука с другаря Путин!
57
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прав е Мъск, всичко е пари, а е и време за мир! Стига война, разруха и ***!
56
25
 
12
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
и този се застреля сам в крака. А парите който направи благодарение на САЩ? Очаквам скоро да го спънат. Тамън и криптовалутите ще се съвземат малко от неговите машинации. Тръгнал срещу ръката дет го храни...
55
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Меск се прави на много отворен, но като му намекнат, че ще изгуби мнооого доходоносните държавни поръчки на непрозрачни цени, ще свие байряка. Може би, просто се опитва да се измъкне невестулката нагла от крайно губещата сделка за Туитър, в която се набута докато беше напуше и сложи нереална цена на акция от 5(4.20)...
54
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът тук едва ли е плащането. САЩ печатат пари на поразия и някакви си десетки милиона на месец не съм им проблем. проблем е кой и с какво може да направи тази фина техника. Защото суровините не са от САЩ. Отнася се и за другите системи: самолети, ракети и т.н. Електрониката не е само ноу хау, трябва си и материал и кой да пипне. Сателити те на Мъск не летят над Русия, Куба, Афганистан, Сирия, Китай, Севрна Корея, Венецуела... , не защото Мъск няма пари или не иска.
53
9
 
10
 
! Отговори
Па съм я бе преди 3 месеца
Сателитите могат да бъдат свалени без проблем.Въпроса е дали трябва.украинцитр нямат значение и думата.