След урагана Йън, смъртоносна бактерия се разпространява във Флорида

Рязък скок на заболели и починали от месоядна бактерия
19 окт 2022 08:10, Петя Славова
20
След урагана Йън, смъртоносна бактерия се разпространява във Флорида
Снимка: БГНЕС


В окръг Флорида, който беше опустошен от урагана Йън миналия месец, се наблюдава рязък скок на случаите на заболявания и смъртни случаи, причинени от месоядна бактерия.

Длъжностни лица твърдят, че в окръг Лий, където бурята от четвърта категория достигна сушата на 28 септември, са регистрирани 29 заболявания и четири смъртни случая, дължащи се на бактериите.

Всички случаи, с изключение на два, са диагностицирани след урагана, предава БГНЕС.

Инфекциите с Vibrio vulnificus могат да бъдат причинени, след като бактериите попаднат в тялото през отворени рани. Бактерията живее в топла солена среда.

"Министерството на здравеопазването на Флорида в окръг Лий наблюдава необичайно увеличение на случаите на инфекции с Vibrio vulnificus в резултат на излагане на хората на наводненията и застоялите води след урагана Йън", заяви в понеделник говорител на здравния отдел на окръга.

В изявлението се призовава жителите "винаги да са наясно с потенциалните рискове, свързани с излагането на открити рани, порязвания или драскотини по кожата на топла, солена или застояла вода".

"Разливът на отпадни води, като този, причинен от урагана Йън, може да увеличи нивата на бактериите", продължава изявлението. "С развитието на ситуацията след бурята хората трябва да вземат предпазни мерки срещу инфекции и заболявания, причинени от Vibrio vulnificus."

В окръг Колиър, на юг от окръг Лий, също са регистрирани три потвърдени случая, които според официалните власти са свързани с бурята.

В цяла Флорида продължават усилията за отстраняване на последиците от урагана

Vibrio vulnificus е известен като "месоядна бактерия", защото може да се развие в некротизиращ фасциит - състояние, което води до разпадане на тъканите.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ около един от всеки пет пациенти с Vibrio vulnificus умира, понякога само в рамките на ден-два след като се е разболял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
До коментирали като 17 и 18: Пишете за гробища и Божии наказания, но не осъзнавате, че след 2 месеца е Коледа и пак ще започне голямото *** ми - доди ми и току се оказала тази бактерия и у нас. Така че по-добре да се внимава. Преди 2 години беше същото положение и няколко стотин хиляди се сетиха изведнъж за България и заради тях стояхме всички затворени!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божие наказание.Природата си отмъщава за еко катастрофата заради СП1 и СП2.А и нали там искаха съкращаване на свръхнаселението?
16
6
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
Бактерия за всички от Флорида до Аляска!!! Който гроб копае дам пада в него
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой прилеп е бил там по време на разрушенията от урагана и не се знае какво си е намерил.
14
3
 
7
 
! Отговори
Остров Манхатън преди 1 година
Днес ме развеселихте. Живях в Ню Йорк през 90-те години на миналия век и в първата декада на 21-ви век. Попадал съм на българи, които живееха в Ню Йорк, но не знаеха, че живеят върху острови. // ПП -- с изключение на Бронкс, който е полуостров.
13
1
 
0
 
! Отговори
Преводач преди 1 година
Благодарен съм, че най-после името Ian е написано що-годе правилно по нашенски. Навремето комунистическите преводачи го пишеха Ян, по подобие на Ян Бибиян.
12
0
 
6
 
! Отговори
Географ преди 1 година
Преглеждайки внимателно административното делене в щат Флорида, трябва да ви разочаровам, че окръг (област) Флорида, действително съществува, по подобие на Холандия в Нидерландия, където Холандия се явява административна единица на Нидерландия.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За подобни опасни бактерии във Флорида писаха и преди последния ураган. В текста тук не се споменават други страни, през които мина урагана.
10
2
 
17
 
! Отговори
Мими преди 1 година
Планетата Земя, не успява да неутрализира замърсяването,което и причиняваме. Без значение дали го правим неволно или умишлено. За голямо нещастие е принудена да "неутрализира" една част от човечеството. И за голямо съжаление с нашата активна намеса чрез опасните лаборатории.
9
0
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Колега, не се кахърете! Преди десетина години, от вестник СЕГА научих, че столицата на Кралство Нидерландия е Хага. Освен това, съписвачът не беше разбрал, че когато се намираш на територията на Нидерландия, не винаги си в Холандия. Сетих се и за Васко Нубиеца.
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста години живях във Флорида, но чак сега разбрах, че е окръг. Браво всеки ден можеш да се научиш от великите ни журналисти на нещо ново.
7
1
 
12
 
! Отговори
Да се пазят преди 1 година
некъпаните *** от тинята по безполовите им тела,а също и свирепата маймунска шарка,засягаща розовите понита от прайда на различните!
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се разпространи в Световния икономически форум
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тези ги застигнаха 10-те божи бедствия.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пиян залян Щото днес няма понятие "далече", за половин ден можеш да стигнеш до САЩ. Съответно, за по-малко от денонощие някой може да донесе тази бактерия тук. Ако изобщо е нещо естествено. Има си хас пак да са изтървали нещо от някоя лаборатория.
3
2
 
45
 
! Отговори
кристина преди 1 година
да не би урагана да гътна някоя тайна лаборатория във флорида.. и да се разпространи неочаквано вируса, подготвен за следващата смъртоносна пандемия над човеците??
2
2
 
16
 
! Отговори
ало неграмотната преди 1 година
какъв е този ураган Йън? китайски ли?Авторката, скъсай си дипломата, че смешна ставаш!
1
7
 
34
 
! Отговори
Ъъъъъ... преди 1 година
Не е ли Ковид? Нали само той е смъртоносен?