Полицията в Сан Франциско ще може да използва роботи убийци

Те щели да бъдат използвани само за спасяване на невинни хора
2 дек 2022 10:16, Елка Василева
17
Полицията в Сан Франциско ще може да използва роботи убийци
Снимка: архив, БГНЕС

Сан Франциско смята да разреши на своите полицаи използването на роботи убийци, предаде Франс прес.

Градската управа прие във вторник документ, предвиждащ полицията да използва роботи, способни да убиват, в изключителни случаи – например при терористични атаки или масови убийства, каквито често стават в САЩ.

Окончателното решение на градските власти се очаква на 6 декември, но случаят вече предизвика оживена полемика. Противниците на предложението се страхуват, че ако бъде прието, може би предстои ръст на полицейското насилие и бъдеще, каквото се описва във филмите за Терминатора.

"Използването на роботи в потенциално смъртоносни ситуации е решение за крайни случаи", увери в комюнике шефът на полицията в Сан Франциско Бил Скот.

"Живеем във време, в което масовото насилие зачестява. Нуждаем се от тази опция, за да спасяваме живота на хора, ако подобни трагедии се случат в града ни", изтъкна той

Според комюникето единствено високопоставени полицаи ще могат да дават заповеди за използване на робот убиец.

Полицията на Сан Франциско вече притежава различни роботи, които управлява дистанционно и ги използва "при сигнали за бомба, опасни материали и при други инциденти, когато полицаите трябва да се държат на разстояние".

Нововъведението ще даде възможност да се използват роботи за поставяне на експлозивен заряд, "способен да обезвреди или дезориентира упражняващ насилие въоръжен или опасен заподозрян, който заплашва да отнеме човешки живот", посочи полицията.

"Роботите, екипирани по този начин, ще бъдат използвани само за спасяване на невинни хора", увериха силите на реда.

"Това е ужасна политика и точно обратното на това как полицията би трябвало да използва роботите", реагира чрез "Туитър" Пол Шари, вицепрезидент на аналитичния Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

Предимството на роботите е, че могат да създават повече разстояние между силите на реда и дадена заплаха, точно за да няма нужда нейният източник да използва смъртоносна сила. Полицаите могат да използват множество средства, за да неутрализират нападател, без да го убиват – тейзъри, заслепяващи гранати, сълзотворен газ и др., подчерта той.

Според него решението на Сан Франциско, чийто пример може да бъде последван и от други градове, говори за "милитаризация на американската полиция".
(БТА)

 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под претекст за защита, много скоро ще превърнат сащ в най-робската държава. В нея живеят основно застрахователи
12
0
 
0
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Ако роботът сбърка и убие човека, който трябва да защитава?Ще задържат ли робота за 72 часа?
11
0
 
2
 
! Отговори
коклюш преди 2 месеца
"например при терористични атаки или масови убийства, каквито често стават в САЩ."- И защо в тази прекрасна демокрация стават често такива работа? Защо този начин на живот бива натрапен на по-добри общества?
10
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До 10: Програмистите? Математиците искаш да кажеш. Тези които написаха програмите на първият персонален компютър и доведоха света до момента на джобен компютър ли? Огледах се около теб в стаята или апартамента в който си и ми кажи кое не произлиза от метаматикески изчисления? Телевизора, компютъра, колата, телефона? Кое? Та ти си нямаш и елементарна представа как работи компютърен софтуер на най ниски нива.
9
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 2 месеца
Очаквайте, толкова е нетърпимо в САЩ, че дори роботите им убийци ще мигрират в Русия, където ще се пристрастят към самогона, но естествено като убийци ще се впишат чудестно в местното общество и култура.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 7 "Тоест машина с мозък която да е възможно да ражда идеи или да решава задачи по нестандартен начин." Е то пък колко от хората могат това? Мисленето на хората е толкова еднакво и предвидимо! Подчинява се на алгоритъм, точно както и изкуственият интелект. В момента изкуственият интелект е точно като ония 80% от хората. И то даже като интелигентната част от 80-процентните.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
използват роботи за поставяне на експлозивен заряд, "способен да обезвреди или дезориентира упражняващ насилие въоръжен или опасен заподозрян, който заплашва да отнеме човешки живот", посочи полицията. - след като робота постави бомбата до насилника и жертвата започва да крещи на жертвата на чист македонски "бегай, че ще гръмна, нема да повтарям", хахахахахаха.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Робокоп 2022
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да очакваме ли в недалечно бъдеще мигрантска вълна от САЩ?
4
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
За мхого неща иизпуснахте духа от торбата и сега вече остана опцията пълен контрол и терор
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес срещу убийци, утре срещу демонстранти...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аа, такива неща нали бяха конспирации? Кво стана сега?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи бандит влиза да обира банка, не успява да излезе, взима 40 заложника и холицията му пуска робот БОМБA и чакаме робота да взриви бандита, хахаха. Amuricans at their finest.