Зеленски в САЩ: Ние победихме Русия в битката за умовете на света

Вашите пари за Украйна не са благотворителност, заяви той в Конгреса
Обновена: 22 дек 2022 07:41 | 22 дек 2022 07:00, Александър Попов
362
Зеленски в САЩ: Ние победихме Русия в битката за умовете на света
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в реч пред американския Конгрес, че милиардите долари, предоставяни от САЩ като помощ за Украйна в нейната битка срещу руското нашествие, не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност, предаде Ройтерс.

Зеленски, който пристигна във Вашингтон на първото си посещение в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му.

"Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация", каза той, призовавайки за двупартийна подкрепа за Украйна - както от демократите, така и от републиканците.

Зеленски беше поздравен с бурни ръкопляскания в залата. Трима членове на Конгреса издигнаха голямо украинско знаме при влизането му.

"За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава“, каза той. „Ние победихме Русия в битката за умовете на света", заяви украинският президент.

„Уверявам ви, че украинските войници могат сами да управляват американски танкове и самолети“, каза той.

Зеленски благодари на членовете на Конгреса и на обикновените американци за подкрепата за Украйна. Той прогнозира, че следващата година ще бъде „повратен момент“ във войната, „когато украинската смелост и американската решителност трябва да гарантират бъдещето на нашата обща свобода, свободата на хората, които защитават своите ценности“, посочва Асошиейтед прес.

Зеленски заяви, че Украйна „никога няма да се предаде“, и предупреди, че залозите в конфликта са по-големи от просто съдбата на неговата страна – по думите му на изпитание е подложена демокрацията по света.

Според него войната в Украйна ще оформя света за поколения напред и никоя страна не може да се надява да бъде в безопасност, ако стои безучастна.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна със Зеленски в Белия дом, призова американците и света да продължат да подкрепят Украйна през 2023 г.

"С приближаването ни към Новата година е важно американците, а и светът, да чуят направо от Вас, г-н президент, за битката на Украйна и нуждата да продължим да стоим заедно през 2023 г.", заяви Байдън и допълни, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна.

Байдън заяви, че САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 1,85 милиарда долара, включително системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както по-рано обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Зеленски каза, че американското обещание за предоставяне на системата „Пейтриът“ е важна стъпка към създаване на ефективен въздушен щит.

"Това е единственият начин, по който можем да лишим терористичната държава от нейния основен инструмент за терор – възможността да поразява нашите градове, нашата енергетика. Ние обсъждаме санкции и правен натиск спрямо терористичната страна Русия", заяви украинският президент.

По думите му "справедлив мир" с руснаците означава да не се правят компромиси със суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Байдън каза, че САЩ споделят същото виждане за "свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна", но според него Путин няма намерение да спре "тази жестока война"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циркаджия наркоман, западната пропаганда за нищо не става.
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битка за умовете..... Такова нещо няма. Да се търси ум в двукраки е кауза пердута.
8
3
 
56
 
! Отговори
Обикновен фашизъм преди 1 година
Да "победихте"с лъжи и постановки в който загиват хора.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСУ обстрелва центъра на Донецк, удари хотела "Шеш-беш" и рани бившия шеф на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. С американски ракети ли?
6
3
 
47
 
! Отговори
Киро Факиро преди 1 година
Да , ама другото лето Киев шъ е руски мой. Напук на дедо Бай Дън и Урсулица. Абе чувам нещо че поляците щели да влезнат напролет в Западна Украйна. И че Русия нямала нишо против. Стига да стане полска. Това ако стане ще се повтори точно исорията от ВСВ. Както и да е.
5
3
 
54
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Поредното тъпо порно шоу.
4
6
 
58
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
То едни умове , пази Боже!В България зад тях са Бойко , Кирчо и Кокорчо , Ицо десанчика , Карадайъ и останалите му фесове и еничари!!!Големи умове и най-вече учили как да правят лява ръка в десен джоб!
3
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конгресът иска одит за милиардите долари, предоставяни от САЩ като помощ за киевския режим.
2
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зе-клоунът пак е победител.
1
64
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Украйна!