САЩ свалиха с ракета китайския шпионски балон

Китай категорично се противопостави на действията на САЩ
5 фев 2023 09:21, Елка Василева
203
САЩ свалиха с ракета китайския шпионски балон
Снимка: архив, БГНЕС

Американски военен изтребител F-22 свали китайския балон, който се носеше във въздуха край бреговете на щата Южна Каролина, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това приключи драматичната сага, която насочи вниманието към влошаващите се американско-китайски отношения.

Още по темата
"Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите авиатори, които го направиха", каза президентът Джо Байдън.

Байдън добави, че е издал заповед за сваляне на балона още в сряда, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да бъде извършено над открито море.

В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ. Само един изтребител F-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил самолета, съобщи високопоставен американски военен представител.

Балонът е свален на около шест морски мили (малко повече от 11 км) от бреговете на САЩ, добави той.

Американски висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да съберат бързо останките от основните съставни части на китайския шпионски балон, предаде Ройтерс.

"Това събиране (на останките - бел. ред.) се извършва в момента. Колко дълго ще продължи то, все още не може да се определи", каза пред журналисти висш американски представител на министерството на отбраната.

Той добави, че останките са разпръснати в относително плитки води покрай крайбрежието.

Друг високопоставен американски военен представител каза, че изваждането на останките от китайския балон вероятно няма да отнеме седмици или месеци и ще напредне относително бързо, допълва Ройтерс.

Свалянето на балона стана малко след като американското правителство нареди да се спрат полетите за и от три града в щата Южна Каролина - Уилмингтън, Миртъл Бийч и Чарлстън, заради неупомената тогава "активност по националната сигурност." Полетите бяха възобновени в следобедните часове на съботния ден.

Китайското външно министерство заяви днес, че изразява "силно недоволство" и категорично се противопоставя на "използването на сила" от страна на САЩ за атаката срещу техния летателен апарат, предаде Ройтерс.

Говорител на министерството на външните работи в Пекин нарече тези действия "очевидна свръхреакция", предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че китайският говорител е отхвърлил многократно обвиненията в шпионаж на Вашингтон, твърдейки, че балонът е бил "граждански" летателен апарат, който се е отклонил от курса си поради "форсмажорни обстоятелства".

Балонът е бил забелязан за първи път в американското въздушно пространство на 28 януари, а три дни по-късно е навлязъл в канадското въздушно пространство. След това отново се е върнал във въздушното пространство на САЩ на 31 януари, уточни американски представител на отбраната.

САЩ съобщиха за първи път открито за балона над територията на страната в четвъртък тази седмица. Вашингтон го нарече "явно нарушение" на суверенитета на САЩ, припомня Ройтерс.

Министърът на отбраната Лойд Остин първи съобщи за свалянето на балона и каза, че той се използва от Китай "в опит да извършва наблюдение на стратегически обекти в континенталната част на САЩ".

Фотограф на Ройтерс, станал свидетел на свалянето, каза, че от изтребител е дошла реактивна струя и е ударила балона, но не е имало експлозия. След това балонът е започнал да пада, каза той.

Китай изрази съжаление, че въздухоплавателният съд, използван според Пекин за граждански метеорологични и други научни цели, се е отклонил, навлизайки във въздушното пространство на САЩ.

Инцидентът с китайския балон стана причина държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи посещението си в Китай тази седмица. Отлагането на пътуването на Блинкън, което беше договорено през ноември миналата година от американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин, е разочарование за онези, които го смятаха за закъсняла възможност за стабилизиране на все по-влошаващите се отношения между двете страни.

Китай се стреми към стабилни отношения със САЩ, за да може да фокусира вниманието си върху своята икономика, засегната от вече отменената политика за "нулев ковид" и пренебрегвана от чуждестранните инвеститори, които са разтревожени от смятаното от тях като връщане на държавната намеса на пазара.

Пентагонът по-рано съобщи, че още един китайски балон е бил забелязан над Латинска Америка, без да посочва точно къде, припомня Ройтерс.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да разглеждат добре балончето САЩ , че такова нещо нито са виждали , нито ще видят скоро . Освен ако Китай пак не им прати
112
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ТОВА СА ХОРАТА КОИТО СЕ ОЧАКВА ДА ЗАЩИТЯТ ЕВРОПА ОТ РУСИЯ. ВИДЯХА ЕДИН БАЛОН И ИЗПАДНАХА В ПАНИКА. ДЕМОКРАТИ.
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На САЩ им трябва републиканско правителство и президент. Демократите от един балон се посират.
110
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше Зеленски , щеше да го свали с някой друг камък ,като го метне по него . Те самолети с ловни пушки свалят , един балон ли ще им се опре
109
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЙ-ГОЛЕМИЯ БАЛОН Е ДЪЛГОВИЯ
108
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи балони гърмят в САЩ
107
10
 
5
 
! Отговори
Лилипутин преди 1 година
изпълзя от бункера и погледна небето. Дали този хитър китаец не е пратил един балон със свръхмощна бомба над Кремъл. И после да си черпи богатствата ми в Сибир спокойно?
106
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ШПИОНСКИЯ" БАЛОН СЕ ОКАЗА МЕТЕОРОЛОГИЧЕН АЕРОСТАТ.
105
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вaтeнки, какво стана бе, нали уж не можели да го свалят??? А то какво се оказа - 1) Разбира се не искаха да рискуват отломки да паднат над населени места, и 2) Явно са искали отломките да останат значително здрави, за да може да се проучи технологията, което и директно си го казват в текста
104
5
 
12
 
! Отговори
българина преди 1 година
предстои освобождение на света от сащ... престоят много интересни месеци и години... сащ са в паника, всички ще ги и бат!
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До неукПак си спал отвит и навсякъде ти се привиждат русофили.
102
0
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Тц-тц-тц, пръц.
101
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън балоноубиеца - спасителят на световната демокрация!!!!
100
4
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Несъразмерно използване на сила. Десетки самолети с ракети срещу един балон. Да бъдат наложени санкции на краварите, а следващите балони да са добре въоръжени.
99
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност е "шпионски", щом две седмици не са го засекли.
98
4
 
4
 
! Отговори
българина преди 1 година
До Шишо а Посейдон парккран в ню йорк?
97
5
 
9
 
! Отговори
въй преди 1 година
въъъййййййййй ами ако бяха 2 или 3 балона
96
0
 
5
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 1 година
Ссссс, едно е да искаш,друго е да можеш, трето е да стане. Децата са по-умни от теб и мен.
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз гледах как стана, Тръмп играеше голф и удари една топка много високо, тя улучи балона.
94
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееех тези хамериканчета. Един балон, един самолет, една ракета. Заповед още в сряда. Как не им омръзна с тая помпозност бе. На вас не ви ли се доповръща вече от тия световни герои?!