Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?

Сблъсъкът не е бил умишлен
15 мар 2023 22:50, Нели Христова
393
Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между руски самолети и американски дрон, който доведе до падането на дрона в Черно море, изглежда е най-значимата публично призната конфронтация между САЩ и Русия от началото на тоталната инвазия на Русия в Украйна преди повече от година.

Като такъв той повдига много въпроси и представлява момент, изпълнен с опасност.

Джон Кърби от Съвета за национална сигурност (NSC) на Съединените щати казва, че е имало други прихващания "дори през последните седмици", но това е различно.

Възможно ли е да е било инцидент?

"Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални", беше присъдата на прессекретаря на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Пат Райдър. "Мисля, че действията говорят сами за себе си."

Дали поведението на руските пилоти - уж изсипали гориво по пътя на дрона, а след това се ударили в него представлява значителна ескалация?

Според Пентагона целият инцидент е продължил около 30-40 минути.

През това време генерал Райдър каза, че не е имало пряка комуникация между руските и американските военни.

Американски служители казват, че смятат, че участващите руски самолети Су-27 "вероятно" са претърпели някакви щети, което показва, че сблъсъкът не е бил умишлен.

"Знам, че Държавният департамент изразява нашите опасения относно инцидента директно пред руското правителство", добави той.

Какво означава този епизод за бъдещето на американските операции с дронове над Черно море и за жизненоважното наблюдение, което подобни операции предоставят на Украйна?

"Ако посланието е, че те искат да ни възпрат или разубедят да летим или оперираме в международното въздушно пространство над Черно море", каза Кърби пред телевизионния оператор "Гласът на Америка", "тогава това съобщение ще се провали, защото няма да се случи".

Не е изненадващо, че Русия би искала да направи възможно най-трудно за съюзниците на Украйна извършването на такава работа.

Вашингтон мълчи какво се е случило с дрона.

След сблъсъка американски пилоти на дистанционно управление бяха принудени да го свалят в Черно море.

Генерал Райдър не каза къде е паднал или дали руският флот се е опитвал да го извади.

Аудиозаписи, циркулиращи в социалните медии, изглежда показват, че е в ход някаква руска операция по възстановяване. Но това не е потвърдено.

Очевидно Вашингтон няма да се зарадва, ако такава чувствителна технология за наблюдение попадне в руски ръце.

За Джо Байдън, решен да подкрепя Украйна "колкото е необходимо", това е деликатен момент.

Не само западните оръжия помагат на Украйна да устои на инвазията на Русия.

Това също е огромно количество разузнавателна информация в реално време за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на плавателни съдове в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в Украйна.

От защитата на критичната национална инфраструктура на Украйна до планирането на собствените си настъпателни операции, Киев зависи силно от постоянния поток от информация.

По очевидни причини американските служители няма да бъдат въвлечени в какви допълнителни предпазни мерки, ако има такива, ще включват операциите по наблюдение.

Вашингтон иска да ги задържи, но се стреми да избегне използването на сила и рискува да бъде въвлечен в по-директна конфронтация с Москва.

Коментарът е на Пол Адамс - дипломатически кореспондент на BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
12
 
! Отговори
да преди 1 година
американците имат право да летят навсякъде и да пускат бомби - в хирошима, афганистан, ирак, либия, даже и съсипаха сърбия, ама нищо, нали те са героите на нашите безмозъ-чни дж-ендъри! те са ангели небесни!
163
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кво им е няква щайга дето неможе да лети
162
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте дойче веле те ще знаят
161
0
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Жададык 218 Изстребителите могат да се зареждат с гориво във въздуха , но няма от къде да го източат. Баси мамата .Защо дават шофьорски книжки на такива техничари като теб ?
160
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рус*наците вдигат двама изтребители срещу безпилотно фърчило!
159
2
 
8
 
! Отговори
Шефрет до 229 преди 1 година
Никой не твърди обратното за дрона ,а за медийното и краварското изопачаване на ситуацията- опитали да прехванат. Друг е въпроса ,че краварите са страхливци и се боят да предпркемат каквото и да било в отговор на свалянето на дрона.
158
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха ха руснаците им потопиха дрона дори без да вдигнат лопатата само го припикаха, сега и ще го извадят, за да им стане още по-зле на краварите, като последните даже няма да посмеят да кажат МУУУУУУУУУУУ
157
7
 
5
 
! Отговори
Питам преди 1 година
До Анонимен 210 А руснаците каква работа имат в незевисима Украйна ? Да убива и рушат.
156
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Викаш, руснаците го издyxaxa?
155
13
 
12
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
НАТО говори за изтребителите- " опитали се да прехванат дрона" . Не са се опитали ами директно си го издухаха като с гъзев газ))). НАТО стана з смях.
154
12
 
13
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 200 Калпава американска техника...!Какви ги приказваш , путинофил такъв ?Имаш ли някаква качествена руска техника у дома ? Телевизор , компютър , джобен компютър ?Ако имаш я изхвърли веднага.
153
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Дpън и бай бай Путин ще си ги мерят във въздуха! Льотчиците немат шанса срещу асовете!
152
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако на някой му трябва "акъл".... тук е мястото да го получи от бeZмoZъчните русофили... Ха-ха-ха! Събрани са все "експерти".
151
5
 
3
 
! Отговори
До 216 преди 1 година
Кух си Саше. Това че искат да го извадят не значи, че има нещо уличаващо. Просто си пазят технологиите да не бъдат обратно инженирани. Що *** се пънат толкова, значи им трябва. Нали бяха безаналогови 😂Дрона е обикновен. Даже не е Hugin или Munin
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провел се е телефонен разговор на най-високо военно равнище между САЩ и РФ, като инициатвата е дошла от американска страна.
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако правете наполовина толкова дълги статии за спекулата с цените, равни нямаше да имате.
148
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците казват 1. Че са заличили данните на дрона. 2. Че нямат кораби в района, но пъл имали много съюзници там, които щели да има пологнат да го извадят. Ако са заличили данните 1. Значи са "чувствителни", т.е. биха ги уличили в неправомерна дейност. 2. Ако искат да го извадят, значи има какво да крият. 3. Значи пряко го ръководят, т.е. пряко участват в конфликта. Любопитно, щом американците квалифицират действията на РФ като "непрофесионални", какъв тип обезвреждане би бил "Професионален"
147
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да го извадят, няма американска скрап да цапа морето я. Чий го е дирил там.
146
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
e той Си е на гости, веднага ще предложи да помогне, иранците също, ще го извадят.
145
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв го дирят гюмовете тук