Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?

Сблъсъкът не е бил умишлен
15 мар 2023 22:50, Нели Христова
393
Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между руски самолети и американски дрон, който доведе до падането на дрона в Черно море, изглежда е най-значимата публично призната конфронтация между САЩ и Русия от началото на тоталната инвазия на Русия в Украйна преди повече от година.

Като такъв той повдига много въпроси и представлява момент, изпълнен с опасност.

Джон Кърби от Съвета за национална сигурност (NSC) на Съединените щати казва, че е имало други прихващания "дори през последните седмици", но това е различно.

Възможно ли е да е било инцидент?

"Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални", беше присъдата на прессекретаря на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Пат Райдър. "Мисля, че действията говорят сами за себе си."

Дали поведението на руските пилоти - уж изсипали гориво по пътя на дрона, а след това се ударили в него представлява значителна ескалация?

Според Пентагона целият инцидент е продължил около 30-40 минути.

През това време генерал Райдър каза, че не е имало пряка комуникация между руските и американските военни.

Американски служители казват, че смятат, че участващите руски самолети Су-27 "вероятно" са претърпели някакви щети, което показва, че сблъсъкът не е бил умишлен.

"Знам, че Държавният департамент изразява нашите опасения относно инцидента директно пред руското правителство", добави той.

Какво означава този епизод за бъдещето на американските операции с дронове над Черно море и за жизненоважното наблюдение, което подобни операции предоставят на Украйна?

"Ако посланието е, че те искат да ни възпрат или разубедят да летим или оперираме в международното въздушно пространство над Черно море", каза Кърби пред телевизионния оператор "Гласът на Америка", "тогава това съобщение ще се провали, защото няма да се случи".

Не е изненадващо, че Русия би искала да направи възможно най-трудно за съюзниците на Украйна извършването на такава работа.

Вашингтон мълчи какво се е случило с дрона.

След сблъсъка американски пилоти на дистанционно управление бяха принудени да го свалят в Черно море.

Генерал Райдър не каза къде е паднал или дали руският флот се е опитвал да го извади.

Аудиозаписи, циркулиращи в социалните медии, изглежда показват, че е в ход някаква руска операция по възстановяване. Но това не е потвърдено.

Очевидно Вашингтон няма да се зарадва, ако такава чувствителна технология за наблюдение попадне в руски ръце.

За Джо Байдън, решен да подкрепя Украйна "колкото е необходимо", това е деликатен момент.

Не само западните оръжия помагат на Украйна да устои на инвазията на Русия.

Това също е огромно количество разузнавателна информация в реално време за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на плавателни съдове в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в Украйна.

От защитата на критичната национална инфраструктура на Украйна до планирането на собствените си настъпателни операции, Киев зависи силно от постоянния поток от информация.

По очевидни причини американските служители няма да бъдат въвлечени в какви допълнителни предпазни мерки, ако има такива, ще включват операциите по наблюдение.

Вашингтон иска да ги задържи, но се стреми да избегне използването на сила и рискува да бъде въвлечен в по-директна конфронтация с Москва.

Коментарът е на Пол Адамс - дипломатически кореспондент на BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 269 Мумия е изпържения ти мозък.Преди да пишеш нещо вземи и научи нещо а не да пишеш като овчар съчинения.Това,че ти си неграмотен си е твой проблем.
183
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се опитват, ами още оня ден го извадиха )))
182
8
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Американците просто си тренират изкуствения интелект. А пък и да го намерят, ще разберат, че са 40 години технологично изостанали и може пък да спрат да си трепят и собственото и съседното население. А американците да гледат този сеир отстрани:)
181
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 264 Коя технология не е достигнал бе.Руснсците си правят самолети 5-то поколение и не били стигнали технология. рупай си зелето и не се занимавай с неща ,които не са ти ясни.
180
1
 
9
 
! Отговори
МУРГИНА преди 1 година
ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА,ТАРИКАТ МЪЖ НЕ ПИСКА ,,НЕ БИЛО ЕКОЛОГИНЕКОЛОГИЧНО ДА фЪРЛЯШ ГОРИВО У ВЪЗДУА,,😂😂😂
179
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До r3v0lv3r 259. Когато кравалите престанат да крадат от цял свят, ще се разбере истината за икономиката и балоните. А това време идва.
178
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 259 Какви фалити имаш за тоя период бе ,я си ходи на село.
177
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пламен 254. Ще го изтрият, ако се имали управление. Руският СУ-27 му пр*ъдна в лицето и дрона загуби управление. Ако можеха да изтрият хардуера, щяха направо да го взривят. А заснетото не е в харда, а в софта.
176
7
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен България има три фалита за тоя период, като натрупваме толкова дългове, че не може да ги изплащаме. Общо взето на заем мерцедес, но сметката е без кръчмаря а СССР се срина и няма кой да ни спасява. Това е тази велика икономика, абсолютно фалшива работа.
175
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 255 А май на теб ти е време да заминаваш за Украйна ми се струва.
174
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 250. Абсолютно си прав. България от 28 икономика в света през 1985 година, след 33 годишна американска окупация стана 68. Голяма развитие, голям растеж. Като погледнеш селско стопанство, машиностроене, металургия ... всичко. Едно време произвеждахме хладилници, перални, телевизори,компютри. Сега и ток ще внасяме.
173
10
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Ще го извадят даже.Но това което ще намерят е само неизползваем криптиран хардуер, софтуера е изтрит дистанционно, а Русия е много изостанала технологично спрямо САЩ и дори с Китайска помощ това което ще намерят няма да им помогне много.Руснаците са 20 години назад по отношение на електрониката.
172
13
 
3
 
! Отговори
Бой само преди 1 година
Нагли и надменни без покритие но и страхливи са рашките, онзи ден един изяде шамарите дори смени населеното място защото му бяха казали, че още много шамари ще яде ,САЩ кво чакат не зная ами не натиснат тая з...
171
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 1 година
Много ясно,че се опитват.
170
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важна е не толкова технологията на дрона, а информацията, която той носи. Оказва се, че уж е учение, а в действителност са извършвани разузнавателни действия за подпомагане на украинците. Още едно доказателство, че НАТО воюва с Русия.
169
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 241. Време е на американска територия да има една война. Тогава краварите ще преосмислят агресията си към цял свят.
168
3
 
7
 
! Отговори
Няма преди 1 година
Руснаците няма да хвърлят толкова голям ресурс за вадене на чипове. Те достатъчно си извадиха от украинските перални, а и сега му намериха лесното-изливат една кофа нафта върху гаргата и...дрон йок.Все измислят нещо откакто им свършиха лопатите с които се биха досега.
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 242. Да имат. Такова е било разпределението на сферите на влияние след Втората световна война. И затова Германия е разделена на две. Всъщност американската окупация на западна Европа все още не е отменена.
166
0
 
8
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Американците казват че хем те сами са си свалили дрона, хем руснаците го били закачили с техния самолет. Нещо много се лъже ми се струва. Ако са го закачили ная-вероятно от руския самолет нямаше да остане нищо, а дрона сам щеше да падне в морето.
165
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само АМЕРИКА може да въдвори мир, като пусне шишкото в Москва, както това вече го гледахме в Хирошима и настана стогодишен мир!