МВФ променя правилата, отпуска рисков заем за Украйна

Фондът проучва възможността за многогодишен пакет до $15 млрд.
18 мар 2023 21:25, Анисия Иванова
117
МВФ променя правилата, отпуска рисков заем за Украйна
Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд одобри промени в правилата си за отпускане на заеми, които му дават възможност да помага на страни, изправени пред изключително висока несигурност, и отварят пътя за подкрепа за разкъсваната от война Украйна, която се очаква да бъде на стойност около 15 млрд. долара.

Промените се прилагат в ситуации, "включващи екзогенни шокове, които са извън контрола на властите на страната и обхвата на техните икономически политики и които пораждат по-големи от обичайните рискове", и се отнасят до ключови пречки при изготвянето на програми за тези държави, се казва в изявление на базирания във Вашингтон кредитор от петък.

При одобряването на промените в политиката за финансови гаранции изпълнителният съвет заяви, че пристъпването към програма, подкрепена от фонда, в случаи на изключително висока несигурност "ще изисква внимателна преценка дали такъв план би бил осъществим и надежден предвид вероятните рискови характеристики".

Фондът традиционно отпуска заеми само на държави, които имат ясен път за изплащане на задълженията си към организацията, за да се гарантира способността ѝ да продължи да отпуска заеми на други държави. Това е под въпрос за Украйна, след като руската инвазия миналата година опустоши експортната ѝ икономика и инфраструктура, убивайки хиляди хора и прогонвайки още повече хора от домовете им.  

Фондът проучва възможността за многогодишен пакет от помощи за Украйна на стойност до 15 млрд. долара, за да покрие нуждите на страната и да осигури катализатор за повече международно финансиране, докато Киев се опитва да отблъсне руските сили. Ако бъде постигнато споразумение, МВФ за първи път ще предложи пълноценна програма за заем на страна, която е във война.

На 15 март МВФ заяви, че ще приключи преговорите за отпускане на заем на Украйна "в близките дни".

Освен промяната в правилата за отпускане на заеми на фонда, програмата за заем ще изисква одобрение от страните от Г-7, донорите и кредиторите на Украйна, гарантиращи устойчивостта на дълга на страната, както и ангажимент от страна на правителството в Киев за провеждане на редица политики.

Повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да изчеслят колко оари досега отпуснаха на Украйна милиарди за война в Европа
41
0
 
21
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Това го слушам от повече от 10 години ... а фалират американски и европейски банки...
40
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След няколко месеца ще лъсне истината и лъжата за руската икономика! Пpocто ще е невъзможно да се замаскирва повече и да се пропагандира някакъв просперитет!
39
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само комунисти тука само комунистиии!!!!!Плачете за румънския начин!Чаушеску и жена му само и са по-добре от нас!А гладуваха тогава!!!!
38
27
 
4
 
! Отговори
Абе ей! преди 1 година
Руснаците търсят пържени картофки като от Макдоналдс ама нямааааа!И няма и да има!Нито ИКЕА ,нто никой нормален инвеститор няма да инвестира там,а като чета ''умниците'' дето щишат тук и в България няма да дойтдат ххора с пари!Каптализъм тук нямааааа!!!!!Къде отиде VW?!Има да чакат тука чичковците комунисти,дето една кърфица не разрешават да продаде на тротоара човек!!!!!!Комунистиииии!!!!!
37
21
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
Абе аре бегай в Москва и не се обяснявай беее!!!!Лада ли караш?!Или онзи ден си обърна парте в рубли,когато казаха,че ще сменят курса лев-евро?!Аре марш в тайгата там!
36
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе слепоци те поляците купувят домати и краставици от русия - в момента- защото им е по изгодно- защо ли - ами защото има производств на зърно и плодове и зеленчуци- проблемни са на руснаците само бананите - ама те не са като българите да затрият страната си за едни банани- а утре ким като кацне там ще се решщава съдбата на планетата - краварите това ги на-си-ра от страх
35
1
 
23
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Войната ще продължи,докато не се изпрати всичкото старо оръжие в Украина и не се поръча и плати ново.Понееее 2 години както с ваксините.Това са начините в днешно време да няма световна война.Светът си плаща рекет за да се осигури спокойствие!Всичко е за пари!
34
2
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Супер! Сега едно 200-300 хиляди умрели не мърдат! Заем ? Така се финансира война
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми то инфлацията последните десетилетия винаги е била пускана от печатницата на зелеите книги без обезпечение - дали ще напечатат 15 или 30 на тях им е се тая- ама до кога не се знае- тия банки дето фалират не фалират от убаво - а от "пазарната икономика" дето в нея няма нищо пазарно- чист грабеж
32
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайки боеприпаси за братска Украйна, целият народ се ангажира с тази благородна кауза, защото тези боеприпаси струват народни пари и костват народен труд! Фактически русофилите също дават своят дан за победата на братска Украйна срещу пpuмaтuтe и участват в тяхното изтpe6ване! На наште копейки малко им се случва изнaсилвaнe и rъзo6pък, но целта оправдава средствата! СЛАВА УКРАИНЕ !
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ще има да чакате Беларус да фалира,вижте какви са цените там и разходите за енергия и т.н. тогава пишете глупости
30
0
 
8
 
! Отговори
Талибан преди 1 година
Да си платят тока ли дето руснаците им го спряха отдавна или почват да правят ядрено гориво за Козлодуй?
29
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪРВИ ЩЕ ПЛАМНЕ БЕЛАРУС. МАЙДАНА ТАМ ПРЕДСТОИ. ГОЛЯМ ГЛАД ИНЪЧЕ ГИ ЧАКА -/-/ Чакай ти глад в Беларус. Те произвеждат храна колкото за три Беларусии. Да не са шматкави, като България? Тука едно яйце 60 стотинки, във подпалена от война Укрия е 18 стотинки, а в Беларус е 3 стотинки. Ти си смятай кой гладува и кой гори.
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те банките тръгнаха да фалирват в Швейцария,Америка,Немските банки също се мъчат вече,а златна Украйна ще получава пари,що за идиотщина
27
20
 
2
 
! Отговори
Върнете децата убийц преди 1 година
Е икономически вече Русия няма как да издържи. ВОЙНАРА Е ФАКТ. ВОЙНАТА ВЕЧЕ Е НА ИКОНОМИКИТЕ. ПЪРВИ ЩЕ ПЛАМНЕ БЕЛАРУС. МАЙДАНА ТАМ ПРЕДСТОИ. ГОЛЯМ ГЛАД ИНЪЧЕ ГИ ЧАКА, ОГРОМБА КАТАСТРОФА.
26
0
 
8
 
! Отговори
Teo преди 1 година
В момента бизнесът, който е надправителствен, гледа. Къде бихте инвестирали и правили бизнес? Там, където ако ви сметнат за лош ще ви замразят авоарите поради хайли лайкли причини или там, където има желязни правила.
25
1
 
26
 
! Отговори
мак преди 1 година
Скоро ес ще избере за шеф зеления, ще замени знамето си с украинско, ще приеме украйна скоропостижно и без условия и целият бюджет ще отиде за украйна. Всички останали да фалират, но украйна да получи каквото иска. Лу..достта се разпространява, ще загробят Европа, ще наказват за г.лу.пости страни членки, за да има за украинците. Навсякъде във всички институции и..ди..от до и..ди..ота.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наливат пари в черна дупка, очаквайте още инфлация.
23
1
 
10
 
! Отговори
мъдераторчето не спи преди 1 година
пак ми изтри коментара за зеллкоо