Уволниха директор на училище заради урок за Микеланджело

Родител се оплакал, че учениците са изложени на порнография
122
Уволниха директор на училище заради урок за Микеланджело
Снимка: Pixabay

Директор на училище във Флорида е принуден да подаде оставка, след като родител се оплакал, че учениците са изложени на порнография, съобщи Би Би Си.

Оплакването е породено от урок по ренесансово изкуство, в който на учениците е показана статуята на Давид от Микеланджело.

Емблематичната статуя е една от най-известните в историята на Западната култура.

Един от родителите се оплакал, че материалът е порнографски, а други двама заявили, че са искали да бъдат предупредени за урока, преди да бъде проведен.

Урокът включвал и показване на картината на Микеланджело "Сътворението на Адам" и "Раждането на Венера" на Ботичели.

Директорката Хоуп Карасакила на Талахаси Класикъл Скул заяви, че е подала оставка, след като училищното настоятелство ѝ е поставило ултиматум да се оттегли сама или да бъде уволнена.

Местните медии съобщиха, че г-жа Карасакила не знае причината, поради която ѝ е била поискана оставката, но смята, че тя е свързана с оплакванията от урока.

В четвъртък губернаторът на Флорида разшири обхвата на закона, който забранява на държавните училища да преподават сексуално образование и полова идентичност.

Учителите, които нарушават закона, са заплашени от временно отстраняване или загуба на лиценза си за преподаване./БГНЕС/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: директорМикеланджело
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се погледне в цялост, в богаташките домове на Европа по време и след Ренесанса е пълно с порнография. Целенасоено. Изобразяваното от Микеланджело конкретно е с цел изибразяване на красиво тяло, докато картините на Франсоа Буше (рококо) са точно с елемент сладострастие. Под предлог на изобразяване на антични ссюжети, например Аполон, Хиацинт и Кипарис" на руския худ. А. Иванов, се вижда и педдддофилия и хомосекккксуализъм...
58
5
 
3
 
! Отговори
до Сата НАТО преди 1 година
Надали на някой му дреме за абревиатурите ти, нито пък как на тебе ти се иска да бъдат, но пък наплю Русия в статия касаеща единствено САЩ и си заработи шепата центове за деня.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статуята на Бел Ами в кой музей е?
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Hillbillies, rednecks. Все пак това е Флорида, най-селският щат. Все едно да искаме в Самоков да оценят Микеланджело. Да си жулят бира и евтин бърбън и да ловят риба меч с голи ръце. Къде ги търсим в европейската култура
55
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
защо абревиатурата не се превежда коректно: Съединени Американски Държави ------////------- Защото в духа на руската политика трябва да се омаловажават всички, само руското да се величае. Макар че руската коч чина неколко пъти е била спасявана от глад от американците, а сега яе бът въ фсички дупки. На српски например си е коректно - Сайединьене Америчке Државе.
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези съвсем се побъркаха! В един Холивудски филм има повече порнография, отколкото в тази статуя!
53
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От гледна точка на християнството тези статуи са безнравствени. Не разбирам какво толкова се възмущават тук някои. Не са за гледане от деца. Такива са били разбиранията на някои от родителите в това училище, и тези разбирания са ясни и не са нито примитивни, нито екстремистки, нито глупави.
52
4
 
10
 
! Отговори
Учителят плъх преди 1 година
САЩ не са национална държава, нито самодържавна империя като Русия, например. И не зная защо абревиатурата не се превежда коректно: Съединени Американски Държави! От което следва, че всяка от тези държави си има собствено управление,вкл. и своя образователна политика. Особено вярно е това за тези държави, които са били независими преди да се присъединят към САД. Какъвто е случаят и с Флорида, където преобладават християни -- както католици, така и протестанти. В случая става дума за протестанти.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В прочутата си и издавана многократно и у нас книга "Цивилизацията" Кенет Кларк казва същото. "Обективно погледнато, изобразителното изкуство на Ренесанса си е жива порнография" , нещо такова пишеше.
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То нашите атлантици и европейци нали искат същото ,вземане пример от тях )
49
3
 
28
 
! Отговори
нормален преди 1 година
Това е тотално изтрещяване !!!Да обявиш Микеланджело иДавид за порнография трябва да си абсолютен примитив! Добре че статуите и творбите на древногръцката и римската култура са в Европа иначе онези ,,моралисти" като нищо ще ги унищожат!!!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох като почнете да ми се правитена интелигенция :))))))))
47
0
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
СЛЕД КАТО МОГАТ ДА СИ ИЗБИРАТ ПОЛА, РЕДНО Е ХОРАТА ДА МОГАТ ДА СИ ИЗБИРАТ И РАСАТА!!!:)))))
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги учи американчетата на култура, егати нахалството. Да ги беше завела да се натъпчат с бургери и да погледат някоя случайна стрелба на улицата.
45
2
 
16
 
! Отговори
Луда работа преди 1 година
Хармериканска. Кравари.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горката Европа... Отвсякъде ни заобикалят при Мати .... И съюзници, и врагове още са в пещерите.
43
0
 
6
 
! Отговори
Эръпшъна преди 1 година
"Училиищно настоятелство и загуба на лиценза за преподаване".Значи "там" настоятелството управлява училището.Учителите имат лиценз.А и скоро научих,че преподавателите в много развити държави имат договор само за една учебна година,а не като тук до живот.Даже тук някои не можем даже да отстраним!Хубави,лоши,щом са назначени,ще ги търпим.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните италианци са североафриканци. Бежанците от Африка, които се заселиха в Италия им объркаха кода. Това ще се случи и в цяла Европа,ЕС.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да дръпнала лекция, как ако някое от децата се чувства неудибно, това е било просто пробуждане на сексуалната им същност и е било важно,да се отдадът на чувствата си, без да го мислят :)
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 - За 11 годишните, да. Повечето деца на тази възраст не са особено "развити" и изкуството, особено обвързанос история и символизъм им е крайно непонятно. Ех, това няма да е проблем, защото скоро всипки ще им слагат чипове в главите и шенумат свободен достъп до всичко :)