САЩ попариха надеждите за бързо присъединяване на Украйна към НАТО

Байдън: Всички бихме се оказали във война с Русия
8 юли 2023 07:33, Йоана Цонева
54
САЩ попариха надеждите за бързо присъединяване на Украйна към НАТО
Снимка: БГНЕС

САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Това стана по-малко от седмица преди ключовата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс, предаде ДПА.

„Не мисля, че тя (Украйна) е готова за членство в НАТО“, каза президентът Джо Байдън пред Си Ен Ен. „Не смятам, че има единодушие в НАТО по въпроса дали Украйна да стане част от семейството на алианса или не точно сега, посред война.“

„Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия, (в случай че Украйна стане член)“, посочи Байдън, правейки препратка към договора за колективна отбрана, лежащ в основата на НАТО.

В сходен дух по-рано се изказа и съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който заяви, че вилнюската среща „ще бъде важен етап по пътя към членството“ на Украйна, но добави, че Киев „има още стъпки, които да извърви“.

Украинският президент Володимир Зеленски отправя настойчиви призиви към НАТО да отвори вратите си за членство на Киев, аргументирайки се, че украинските сили, със своята битка за отблъскване на руската инвазия, правят повече от всяка друга членка на пакта за съхраняването на ценностите, които алиансът е обещал да защитава.

Зеленски също се очаква да присъства на срещата на НАТО.

Генералният секретар Йенс Столтенберг и други членки на пакта се въздържаха да изразят пълна подкрепа за незабавното приемане на Украйна в алианса.

Другата седмица се очаква лидерите от НАТО да се договорят за нов пакет помощ за Украйна, съобщи Столтенберг вчера в Брюксел.

„Ще направим Украйна още по-силна и ще очертаем визия за бъдещето ѝ“, каза той.

Планираната дългосрочна помощ се очаква да включва многогодишна програма за подкрепа, още по-голямо укрепване на политическите връзки с Киев и потвърждаване на отдавнашното обещание на НАТО да приеме Украйна за член.

Когато пакетът с помощта беше обявен за пръв път, което стана през април, дипломати от алианса казаха, че се обмисля предоставяне на ежегодно финансиране в размер на 500 милиона евро.

Срещата на върха ще даде „ясен сигнал“ на Москва, каза Столтенберг и добави, че страните от „НАТО са единни, а агресията на Русия няма да се отплати“.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
4
 
! Отговори
Е да питам преди 9 месеца
Е целия пиар от вчера се оттече ... Кво става, за какво само хабихте парите на данъкоплатеца, за какво беха тия церемонаилни гласуваници в НС, за какво така наречения академик дава пресконференции като днес САЩ казват - оркаина дока не излезе от войната нема да се обсъжда за НАТО... Ами тия лидерите, елита не знаеха ли това ??? или беха готови да идат на небето заедно с останалата част на народонаселението?
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А тук бг атлантиците си мислят, че англосаксите ще леят кръв за чужди държави. Вие как си представяте англичани да се жертват за бг, държава която ненавиждат още от Чърчил? Има ли някой на третия етаж въобще?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ днес могат да кажат едно, а утре точно обратното, така, че да не се правят прибързани оценки.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама естествено те трябва да се бият за техните интереси,но не трябва да ги намесват директно,щото като член на НАТО и другите ще имат задължение към Украйна,а това не влиза в плана.
35
9
 
10
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ преди 9 месеца
Българския парламент нали гласува и одобри Окраина за член на НАТО. САЩ трябва да се съобразят с ППДБ, ГЕРБ и ДПС... Иначе ние можем да им наложим жестоки санкции... Питайте Киро Про100то, Пеевски и Баце ... Да не говорим за "академика" изживяващ се за нещо.
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правилно.Не отговарят на 1-ва точка от критериите за прием в ЕС и НАТО.Няма общо с тоaлeтните дали са външни или вътрешни...укрите да спрат да снимат тoaлетните ни по морето и да ги коментират!
33
16
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 9 месеца
"На нашите наведени политикани изясни ли им се ситуацията?Украйна е в ролята на жертвен агнец и пушечно месо в тая война а не съюзник!" - Колкото по-скоро на самите украинци се изЯсни това, толкова по-добре.
32
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стана ли им ясно на форумните ***?!?
31
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На нашите наведени политикани изясни ли им се ситуацията?Украйна е в ролята на жертвен агнец и пушечно месо в тая война а не съюзник!
30
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За влизане на Украйна в НАТО договорка имаше още през 2008 г., но и тогава, както и сега, не беше посочена конкретна дата. От самото начало САЩ и другите страни членки на НАТО осъзнават, че Украйна не трябва да влиза в НАТО, а да си остане като буферна зона между Русия и НАТО. Колко трябва да са наивни украинците, че се поведоха по акъла на една зелка?
29
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зе"Лю за това е тръгнал да проси подкрепа. За сега надеждите му само попарени, скоро ще ги сварят и ще го сготвят понеже много знае да лае.
28
17
 
18
 
! Отговори
Тъй тъй преди 9 месеца
Сащ си измиват ръцете, но нахендрят съюзника си ЕС - да спасява Украйна. Който вярва на сащ - така му се пада!!!
27
17
 
15
 
! Отговори
А ха преди 9 месеца
Сащ си свършиха работата - пробутаха си оръжията, с което забогатяха още повече, едновременно отслабиха Русия и завинаги приключиха със страха от евентуално обединение на Укр с Русия. И всичко това - с неоценимата помощ на един твърде зелен политик, ама наистина уникално наивен човек! Уви!
26
16
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 9 месеца
Сащ СЕ ИЗМЪКВА ОТ СИТУАЦИЯТА И НИ КАЗВА В ПОЧТИ ПРАВ ТЕКСТ: ТОВА Е ПРОБЛЕМ НА ЕВРОПА И ЕС!!!! А НАШИТЕ " УМНИЦИ" ДАЖЕ НЕ ЗАСИЧАТ КАКВО ИМ СЕ КАЗВА!
25
16
 
9
 
! Отговори
До 32 преди 9 месеца
Няма как да е първият вариант. Има само Един вариант при включване на Укр в НАТО - и то е активиране на чл.5. и Неминуема Ядрена Ескалация.
24
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лицемерието лъсна,ако Украйна беше приета в НАТО,има два варианта за по нататъшно развитие на ситуацията,първият войната да приключи веднага,вторият,тя да се превърне в глобален конфликт!
23
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ФАЩ затварят вратата наще си отвориха сидалщата , но те наще са си такива и майките си и децата си ще продадът
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виждате ли колкос а елементарни и ГЕРБ и Бойко, ПП с цялата костова *** -Господинов,Димова, псевдо авторите, издигнати покрай русофобията и новата тоталитарна система.
21
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освен шайката наркомани който уж"управляват"Украйна едва ли има някой изненадан!
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно Байдън е по -разумен и мъдър от т нар псевдо бг политици, които направо им гласуваха декларация на НС за влизане в НАТО.