САЩ попариха надеждите за бързо присъединяване на Украйна към НАТО

Байдън: Всички бихме се оказали във война с Русия
8 юли 2023 07:33, Йоана Цонева
54
САЩ попариха надеждите за бързо присъединяване на Украйна към НАТО
Снимка: БГНЕС

САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Това стана по-малко от седмица преди ключовата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс, предаде ДПА.

„Не мисля, че тя (Украйна) е готова за членство в НАТО“, каза президентът Джо Байдън пред Си Ен Ен. „Не смятам, че има единодушие в НАТО по въпроса дали Украйна да стане част от семейството на алианса или не точно сега, посред война.“

„Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия, (в случай че Украйна стане член)“, посочи Байдън, правейки препратка към договора за колективна отбрана, лежащ в основата на НАТО.

В сходен дух по-рано се изказа и съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който заяви, че вилнюската среща „ще бъде важен етап по пътя към членството“ на Украйна, но добави, че Киев „има още стъпки, които да извърви“.

Украинският президент Володимир Зеленски отправя настойчиви призиви към НАТО да отвори вратите си за членство на Киев, аргументирайки се, че украинските сили, със своята битка за отблъскване на руската инвазия, правят повече от всяка друга членка на пакта за съхраняването на ценностите, които алиансът е обещал да защитава.

Зеленски също се очаква да присъства на срещата на НАТО.

Генералният секретар Йенс Столтенберг и други членки на пакта се въздържаха да изразят пълна подкрепа за незабавното приемане на Украйна в алианса.

Другата седмица се очаква лидерите от НАТО да се договорят за нов пакет помощ за Украйна, съобщи Столтенберг вчера в Брюксел.

„Ще направим Украйна още по-силна и ще очертаем визия за бъдещето ѝ“, каза той.

Планираната дългосрочна помощ се очаква да включва многогодишна програма за подкрепа, още по-голямо укрепване на политическите връзки с Киев и потвърждаване на отдавнашното обещание на НАТО да приеме Украйна за член.

Когато пакетът с помощта беше обявен за пръв път, което стана през април, дипломати от алианса казаха, че се обмисля предоставяне на ежегодно финансиране в размер на 500 милиона евро.

Срещата на върха ще даде „ясен сигнал“ на Москва, каза Столтенберг и добави, че страните от „НАТО са единни, а агресията на Русия няма да се отплати“.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бълггарското правителство, което оказа безапелационна подкрепа сега да въведе санкции на фащ!
18
2
 
15
 
! Отговори
Украйна преди 10 месеца
такава държава вече няма....................провалена държава дори не е................а само една територия, която Англия и САЩ използват за да отслабят и детабилизират Русия!!!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страх ги е американците да не се окажат във война с Русия,вече година и половина най-развитите икономически страни в света не могат да победят бедна и санкционирана Русия...смях
16
2
 
14
 
! Отговори
Войната преди 10 месеца
в Украйна ще продължи до последния украинец.........................така искат западните стратези, геополитици и професори!!!
15
3
 
18
 
! Отговори
Russia преди 10 месеца
Байдън го е страх от война с Русия...............защото знае,че никой не може да победи най-голямата ядрена държава в света!!!
14
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
За САЩ е едно никаква си там Украйна да воюва с Русия, а съвсем друго - САЩ да воюват и да понасят тежки загуби, и скръбта по стотици хиляди убити американци. Лицемерие на ента степен...
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Желанието на Украйна за НАТО е все едно бригада "***, кърти, извозва" да поиска членство в съюза на архитектите. Ок, имате си ваша ниша, допринасяте сте според общия план, безспорно.Но ролята която ви е отредена е друга. Мдаммммм. Докараш ли е да си маша в чужди ръце, няма да те оставят да мислиш заради други
12
3
 
20
 
! Отговори
а сега де преди 10 месеца
Те нали затова воюват и дават купища жертви-само да са в НАТО и ЕС, а то даже сенилния Байдън им пари надеждите. За какво воювате, бе хора? За каква идея?
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лош ден за третополовия безплоден форумен неадекватник
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Даже деменцията е къде-къде по- в час от правителството на ППДБ-ДПС-ГЕРБСДС.
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И сега нашите просто дипутати , които гласуваха Украйна в НАТО , какво ?!?!В боен строй, ходом марш към Бахмут, на рубежа, готови за бой !
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПОПАРВАНЕТО ПО ФАРЕНХАЙТ ЛИ Е ИЛИ ПО ЦЕЛЗИЙ?!...
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не е новина - според условията за прием в ЧВК НАТО кандидата за членство не трябва да води бойни действия или да е част от военен конфликт. От самото начало на операцията бе заявено, че украина не може да стане членка на организацията, защо сега се правят на изненадани!?
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А здрасти:-)))) великия и мъдър български народ, има във фолклора си не само пословици и поговорки ,но и гатанки подбуждащи към размисъл.Една от тях е : Магарето що го взимат на сватба- да тегли каруцата или да ......булката?
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още днес нашите депутате гласуват САЩ да бъде изхвърлени от НАТО. Няма да се церемоним с разни американски президенти.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво стана Украйна, още вярвате ли на тези лицемери. Аз като ви казвах да не се водите по дребния им акъл, вие заедно щяхте да унищожавате Русия. Сега разбрахте ли, че американците и англичаните няма приятели, има само интереси. Справка, Хитлер.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Третополовия дежурен русофоб от райнболхъб спинка още и сънуваш как го порят на прайда. Лош тр00лски ден започва за него
2
2
 
29
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Мдаа.... Нищо ново.... укретата да пият по една студена вода.... Прелъстени и изоставени в разрушената си иначе хубава страна... ===)))
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мухахахахаха