Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история

Според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти
Обновена: 2 авг 2023 21:50 | 2 авг 2023 21:50, Йоана Цонева
281
Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история
Снимка: БГНЕС

В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история. Сенаторът републиканец Майк Браун представи резолюцията, според която септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщават медиите в Република Северна Македония и БТА.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия Алфа, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски. Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ.

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В резолюцията пише, че според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти, живеещи в различни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
САЩ РУСИЯ КИТАЙ ИНДИЯ докато не се разпаднат, няма да изчезне рискът от световни катастрофи. Те подкупват правителства и причиняват преврати и войни.
198
1
 
1
 
! Отговори
Остава Гърция преди 8 месеца
да разреши на северомакедонците да разпространяват на гръцки (това е езикът на македонците) гръцката кулура и история.Ние като българи им позволяваме на български да разпространяват българската ни култура и история до 1945 г.За "северномакедонският език, северномакедонската култура и исория" с начало 1945 г. са отговорни северномакедонските политици и суверенът Сърбия.
197
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
сТатията е примитивна руска пропаганда!толкова могат,добрата новина е,че примитивните в България са на свършване...е из..ждане,бсп,решетников...малцинство са,живеем в Глобален в който са...никой ...България оцеля 500 г.османско...100 г. р,ско...сега с приятели и съюзници...руска манипулация и лъжи са,само из.ож.енци кръжат около руската опорка и насаждат омраза!!!
196
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македонците са с уважение от Москва и сега от САЩ. Българите ги няма никъде , от време на време някой се изкаже , че са Задунаиска колония на Русия . Има ги в " чакалнята" да тупат топката.
195
1
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Жалко че няма как да обвиним Русия и Путин за тази реклама на македонизма.
194
1
 
1
 
! Отговори
Платили са му преди 8 месеца
Трябва да платим и ние. Лобирането в САЩ е регламентирано като практика и сенаторите припечелват от това.
193
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 8 месеца
Браво, това е велик виц!!!
192
1
 
10
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Честито честито. Кремъл е виновен да
191
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И колко струва тази лъжа за невежия по история на Балканите сенатор Браун?.Има ли представа за историята и културата на " македонците ",откога е държава ,за траките -антични предци,за прабългарите,за Първата и Втората Българска държава,както и Третата.Една обидна дилеманямам думи.Какъв македонски език,езика на омразата ли,на сталинския македонизъм ,на българския геноцид Затова протакат с историческата комисия ,за кажат ,Ами те другите народи ни признават,и с какви исторически факти,моля?
190
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоест на българския
189
1
 
7
 
! Отговори
Реджо преди 8 месеца
Преди доста години,хамериканците нежно ни погалиха , показвайки ни кое е ценното и непреходното.Днес го знаем вече,кое е истинското,но е късно ,даже безвъзвратно за промяна!Сега на ред е Македония,същия подход,същата загриженост и нежно,нежно погалване по рамото!Това за ФАЩ Е ЕЗИКА НА ДЕМОКРАЦИЯТА!
188
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сан стефанския мирен договор включва и Македония към нас и ясно е казано че във всички тия земи живеят българи , но Берлинския конгрес оставя македонските българи под турско робство. Те започват национално освободител но движение за обединение което не се състоя и българския народ не се обедини. Македонците са били кръв от кръвта и плът от плътта на българите. Мисля че сената на САЩ постъпва много нечестно към българите като фаворизира Македония. Бг управници са предатели няма какви други да са.
187
0
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 8 месеца
Зошто бришее зарем различно мислее е непожелно?
186
11
 
8
 
! Отговори
Маке преди 8 месеца
Македонскиот език е македонски, блгарскиот език е блгарски. Никои на никои не му зема нешто. Елементарно.
185
1
 
9
 
! Отговори
Генерал Вазов преди 8 месеца
Те по Щатско са си неграмотни поначало, та толкова си могат. Така е , като нямаш история.
184
2
 
18
 
! Отговори
Joko преди 8 месеца
Сега нашите управници ще разберат ли най-сетне , че проповядвайки "евроатлантизмът" навраха нациата ни на кучето в г***зо ?
183
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната провокация на САЩ срещу България и българския народ за неговото разделение и завладяване от САЩ.
182
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Миналата година по чие предложение падна ветото. Питам се защо хора гласуват за тия партии и те дори стигнаха до властта. Аз това като обикновен човек не мога да си го обясня никога.
181
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евроатлантическите партии и правителства натикаха България в поредната национална катастрофа. Македония да нарича нашия общ език македонски и да ни краде историята и литературата.
180
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македонски език няма и никога не е имало. Това е нарочно замислена провокация срещу България и българите. Защо не го наричат езика северномакедонски между впрочем. Американската посланничка в тази страна е неприятелски настроена срещу България с много неправилни изказвания тя не познава историята и нарочно работи за разделение и напрежение . Да не кажа война.