Османи призова САЩ да помогне за влизането на Косово в НАТО

Тя заяви, че САЩ "нямат по-големи съюзници и приятели в региона от Република Косово"
9 авг 2023 23:30, Йоана Цонева
14
Османи призова САЩ да помогне за влизането на Косово в НАТО
Снимка: БГНЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи е поискала помощта на САЩ за ускоряване на процедурата по присъединяването на Косово към НАТО по време на среща с американския сенатор Джак Рийд, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа.

В разговора си с Рийд в Прищина вчера Османи е подчертала, че САЩ "нямат по-големи съюзници и приятели в региона от Република Косово" и определи косовския народ като "най-проамериканския в Европа и в света".

Още по темата
Османи е благодарила на сенатор Рийд, който е председател на Комисията по въоръжените сили на Сената, за подкрепата на САЩ към косовските сили за сигурност (КСС), а именно включването на Косово в Акта за разрешение за национална отбрана през 2024 г. на Сената на САЩ.

"Косово се стреми към членство в НАТО и включване в "Партньорство за мир", затова подкрепата на САЩ е важна и необходима за забързването на този процес. Надяваме се Косово да стане възможно най-скоро част от "Партньорство за мир" като крачка, предшестваща членството (на страната) в НАТО", каза Османи.

Във връзка със събитията в областта на политиката и сигурността Османи посочи, че Косово е предприело стъпки за деескалация на напрежението в северната част на страната и е подчертала "дестабилизиращите действия на Сърбия и нейното сътрудничество с Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 8 месеца
Еййй , хубава албанка бе , ашколсун !
10
0
 
3
 
! Отговори
Е как да имат преди 8 месеца
по-големи съюзници, след като Косово е изцяло на издръжка от САЩ? Те практически ги притежават.
9
5
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Ами след като Косово не е признато за независимо от много държави, включително страни като Испания, какво означава това? Ами означава, че дефакто Сърбия е приета в НАТО :)
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За ФАЩ е важно да има война постоянно, без значение причината, Факт! За 200г съществуване 180г са във войни.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ТЕЯ СЕ НАТИСКА ДА ГИ ОПЪНАТ С НЯКОЛКО МИЛИАРДА.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И да не е лошо да направите нов сериал тип Слуга на народа, поне да се посмеят бедните, преди да погребват дечицата си в безсмислените, безкрайни войни за ресурси-литиева война в Украйна, сега пък уранова война в Африка, Цитрусова била преди в Абхазия и не знам още какви...от 10хил.години едно и също, Каин убива Авел, макар Господ да каза, че за убийците на Каин ще има още по-строги наказания...Господи помилуй!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отдавна много хора се чудят дали изобщо това са живи хора нервнолингвистично програмирани, зомбирани или не знам кви там или са просто роботи с изкуствен "интеллект"
4
13
 
8
 
! Отговори
Айдеее преди 8 месеца
Още една държава в НАТО. Хаирлия да е! Май никой не ще союз с Рассия. Колко "тъжно".
3
8
 
2
 
! Отговори
план 1914 г. преди 8 месеца
Албания Босна и Косов са окупирани от Австрия и Унгария за излаз на море.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
хАХ та нали САЩ/НАТО направиха тази държавица, за да си имат база там, най-голямата. Как така те искали да влизат в НАТО, след като дефакто от толкова много години то е влязло там. Да им се чуди човек какви ги избират, тези психопрограмирани дами, май съвсем опетлават конците. А ний мислехме, че Кирето бил зле. Младите лидери на Шваб хептен не ги бива, стават само за комици, поне направете един безкраен комедиен сериал
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха,ха,ха мечтайте си!Как ще влезете в съюз с държави които не ви броят за живи?Испания,Румъния,Словакия,Гърция не признават държавата Косово и ветото от тях е сигурно .