Ще успее ли процесът за импийчмънт срещу Джо Байдън?

Доказателствата срещу него са оскъдни
13 сеп 2023 21:51, Нели Христова
88
Ще успее ли процесът за импийчмънт срещу Джо Байдън?
Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли президентът Байдън принуден да напусне Белия дом след разследването за корупция, което беше обявено вчера от говорителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти? Малко вероятно е.

Дори няколко републиканци казват, че разследванията на председателя на надзорната и съдебната комисии досега не са успели да представят никакви доказателства и дори да разкрият нещо, процесът на импийчмънт вероятно ще се провали.

Първо, аритметиката е срещу Маккарти. Успешният импийчмънт изисква подкрепата на две трети от Сената. Демократите държат слабо мнозинство в горната камара и има много републиканци, които смятат, че процесът е загуба на време или както каза един от тях вчера - "глупава задача".

Дори в Камарата на представителите, където ще е необходимо просто мнозинство за импийчмънт на Байдън, има републиканци, които смятат, че преследването на Байдън ще бъде контрапродуктивно.

Фактът, че Маккарти започна разследването вчера без гласуване - въпреки че миналия месец изрично каза, че няма да направи това - може да хвърли светлина върху това дали той има подкрепата в Камарата, за да настоява за импийчмънт на президента. Изводи могат да се правят и от това, че той не отговаряше на въпросите на репортери вчера.

Така че защо Байдън да се притеснява? Процесът ще отнеме ценно време и е вероятно допълнително да отслаби Конгреса в очите на американската общественост.

Отговорът се крие в около 20 членове на Камарата, които наричат себе си фракция на свободата и са верни последователи на Доналд Тръмп.

Малкото републиканско мнозинство в Камарата означава, че те държат баланса на силите там. Отне четири дни и безпрецедентните 15 гласувания, за да спечели Маккарти председателския пост през януари, като Фракцията на свободата изисквашена всеки етап. В един момент, когато най-известното лице на групата Марджъри Тейлър Грийн вдигна телефона си, за да покаже, че "DT" се обажда, нямаше съмнение кой управлява.

Само часове след вчерашното обявяване на импийчмънта на Маккарти, друг представител на свободата, Мат Гетц, предупреди, че това е само "бебешка стъпка" и че той ще започне предложение за принудително отстраняване на Маккарти без пълен импийчмънт на Байдън и сметки за разходи, за да обезпечи съдебното преследване на Тръмп .

В едно отношение групата се опитва да отклони вниманието от собствените правни проблеми на Тръмп. Това, че Байдън е обвинен в корупция, донякъде намалява въздействието на 91 наказателни обвинения, пред които е изправен бившият президент.

От друга страна, това дава на групата влияние и по други въпроси. През следващите няколко седмици Камарата ще бъде принудена да гласува дали да разшири или не финансирането на федералното правителство.

Започването на процеса по импийчмънт беше първият опит на Маккарти да привлече някои членове на Конгреса, дори ако това отблъсна други по-умерени републиканци.

Маккарти е политически оцелял и откакто стана председател на Камарата на представителите, трябваше да "танцува на глава на карфица", за да направи всички щастливи. Той знае, че разследването за импийчмънт е тактика за задържане на Фракцията на свободата под контрол, но също така знае, че в крайна сметка няма да постигне това, което искат.

Анализ на Алистър Дубър за The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дэн преди 7 месеца
най-сетне Ще Ходи У Затвора, а Лай Нэн - кога или в ЕСССР - Правосъдие - няма!
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Другаде ще да е импийчмънта за бай Байдън..
51
6
 
9
 
! Отговори
DO 58 преди 7 месеца
Ооо плоскоземецо! И Ковди си има и КОНДЕНЗА от самолетите си го има! Просто си забил носа си в копейките да си ги броиш и не си погледнал нагоре! Айде оди в мама Раша като толкова е хубаво бе де аа и русороба!
50
4
 
6
 
! Отговори
MNENIE преди 7 месеца
Народите на Европа , Азия , Африка и Южна Америка подкрепят Русия . Тези хора водят Война срещу Империята на Злото . Байдън и Сина му трябва да се съдят в Международен Съд за Биотероризъм - Био Лабораториите в Харков , Украйна бяха управлявани от Сина - от там се взимаше отровата и се пръскаше със САЩ Самолети над Европа и Азия . За критиците - да сте виждали следи от Самолети от 20 месеца , и Ковид 19 ?
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами много го чакаха, преди да го подпукат. Въпросът е, вицето какви ще ги върши после? И дали няма магически да приключи украинската авантюра, че там синковеца колко е вътре...
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много се надявам да успее.
47
1
 
3
 
! Отговори
Жалка преди 7 месеца
Фямерикя!
46
2
 
3
 
! Отговори
До Пенчо преди 7 месеца
От 17 ракети са свалени 14. Само 3 удрят завода. И това са най-добрите ракети на британската армия. Включвай и френската защото те ги произвеждат.ПВО-то се справили повече от отлично. Само украинското може да сваля по 150%, никое друго няма 100% успеваемост
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не, съмнявам се Джо да стигне навреме, старостта винаги надделява
44
7
 
2
 
! Отговори
до 49 преди 7 месеца
Засекли са я. Ама това не им помага особено. Трябва и някакъв начин да се свали, а руснаците не са силни в такива технологии. Не случайно Киев удря вече Москва с полуаматьорски дрончета. Ествествено, много от ударите се планират от САЩ и това е идеален момент да се тества подготовката и военните технологии на Русия в реални бойни действия. Много хора се чудят защо Русия не използва широко рекламираните си оръжия. Защото хем няма да имат кой знае какъв успех, хем САЩ ще събере много инфо за тях.
43
1
 
5
 
! Отговори
Мотовилков преди 7 месеца
Що ли ще стане ,ако удари 200 грама гроздова -може да обяви война на Юпитер ...
42
0
 
0
 
! Отговори
до 47 преди 7 месеца
Как руснаците не са засекли ракетата?
41
0
 
2
 
! Отговори
задокеански памперс преди 7 месеца
Какво да успее? Да приключи преди да е пукнал?
40
2
 
2
 
! Отговори
Предприемач до Пенчо преди 7 месеца
Освен, че е много по-ефективна, явно е и доста мощна. Завода и пристанището пламнаха като факла моментално. А кораба и подвоницата бяха отнесени, стоейки на около километър от там.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лека нощ.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Републиканците просто връщат жеста.
37
5
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 7 месеца
Сторм Шадоу може да се носи и от Ф35. Не знам какъв самолет е използван, но очевидно руската ПВО е напълно безпомощна срещу ракети, използващи динамично данни от GPS спътниците. Сторм Шадоу досега няма случай да бъде свален. Многократно по-ефективен от Кинжал и около 10 пъти по-евтин.
36
1
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 7 месеца
Всъщност си прав. Съвместно между Франция и Англия. Моя грешка.
35
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дэн преди 7 месеца
със Сигурност ще е Първият Президент на САЩ, който ще Завърши Живота си във Федерален Затвор! А Падне ли Бай Дэн - Лай Нэн ще Последва Същата Съдба!!
34
1
 
4
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
Абе човека вече с единия крак е в Другото Измерение!!!