Ще има ли шоково поскъпване на петрола след нападението на Хамас?

Иран е с най-голям ръст в производството на петрол тази година след САЩ
10 окт 2023 21:32, Анисия Иванова
69
Ще има ли шоково поскъпване на петрола след нападението на Хамас?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След първоначалния скок от близо 4% в цената на петрола на световните пазари заради нападението на Хамас над Израел, цените в момента се стабилизираха около 85-86 долара за барел, като не може да се очакват шокови покъпвания, освен ако няма сериозна ескалация. Страните от Персийския залив като Иран и Саудитска Арабия, които традиционно подкрепят палестинците, сега стоят дистанцирано от конфликта. САЩ от своя страна застанаха твърдо зад Израел и изпратиха бойна група със самолетоносач като предупреждение срещу всякаква намеса. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Близо 30% от глобалните доставки на петрол идват от Близкия изток. Всякакви нарушения на инфраструктура или търговски пътища - като тръбопроводи или танкерен трафик през Ормузкия проток край Иран - ще се отрази на световния петролен пазар, особено ако САЩ наложат санкции срещу Иран за подкрепата на Техеран за Хамас, каза Шуманов.

Още по темата

Вашингтон си затваря очите за петролния износ на Иран пред последните години - предимно към Китай и Индия - тъй като той помага да се облекчи недостига, възникнал от петролните санкции срещу Русия и ограниченията в добива, обявени от лидерите в ОПЕК+ Рияд и Москва. Макар да се говори, че заради новата криза Саудитска Арабия може да се откаже от свиването на добива си от 1 млн. барела на ден, за момента няма индикации за подобно действия, каза Шуманов.

"Иран има най-голям ръст в производството на петрол тази година след САЩ. Иран има ключово значение не само с добива, големите запаси на петрол, но държи и Ормузкия проток, през който минава голяма част от доставките на петрол от Персийския залив... Основно към Китай и Индия, но те са едни от най-големите потребители след САЩ. Ако пострада китайската икономика, ако имат проблеми с недостига на петролни продукти, това няма как да не нанесе глобални проблеми."

Китай е най-големият клиент на петрола на Иран. За да се избегнат санкциите, повечето от износа на суров петрол от Иран за Китай се преименува като суров петрол от други страни, според анализатори. Поради икономическите санкции и инфлацията, иранското правителство увеличи продажбите на петрол за Китай на много намалена цена. Иранският петрол достига до китайския пазар чрез камуфлажна система за доставка и кораби от сенчестия флот, които избягват контрола на регулаторните органи.

При ескалация на напрежението в Израел или в Украйна, или нови санкции срещу страните от Персийския залив е напълно възможно цените на петрола да пробият $90-$100 за барел през четвъртото тримесечие, каза Шуманов. В момента цената се определя от политически и геополитически фактори, а не от търсенето и предлагането на пазара, добави той.

Петролът вече достигна $95 за барел в края на септември, но цената беше спаднала заради опасенията от забавянето на икономиката на САЩ и рецесията в Европа, което определя прогнози за намалено търсене.

"Тепърва ще видим дали търсенето ще покрие това което Саудитска Арабия си мислеше, че ще бъде - те очакваха силно търсене, че тяхното предлагане ще бъде малко и ще държат висока цената на петрола, но може това да им изиграе лоша шега", коментира гостът.

Ще има ли дългосрочни последствия за петролните пазари от новата криза в Близкия изток и как са се държали пазарите при минали сблъсъци между Израел и Палестина може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
15
 
! Отговори
I’m преди 8 месеца
Ама разбира се че ще има поскъпване на петрола. Израел и Палестина са най-големите износители на петрол! Другия месец и ретроградния Меркурий ще вдигне цените. Не знам защо изобщо се коментират тези неща
24
5
 
17
 
! Отговори
Свако преди 8 месеца
Слушах тази вечер по тв.Молеца, Денков,ами той станал и петролен експерт,вече.'Петрола се стабилизира на 92-93 $ за барел"Отвратителен петролен експерт и отвратителен продажник! Кой петрол,този дето е до нас и е на 60 $ за барел,или този дето искате да крадете под заръки от Посолството! Крадете от народа,мъдри гумени глави!
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди се оправдаваха с Ковид. После с войната в Украйна, сега с конфликта в Газа... Само оправдания им дай. А истинската причина е проста. Нарича се алчност. Най големите мутри станаха дистрибутори на бензин и дизел, събират се, договарят се с колко на надуят цените и така.. Като няма държава, всеки прави каквото иска
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой ще ги изпълнява тия присъди?
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Другата седмица 3 лв. след месец 4
20
1
 
5
 
! Отговори
Разбира се,че ще има преди 8 месеца
Причините:войната в Израел;войната в Украйна;смяната на зимното с лятно време;магнитната буря на Слънцето;халеевата комета,която тази година няма да мине край Земята;обедняването на петролните шейхове и другите производители,които вместо да са трилионери са само тежки милиардери;отчисленията давани за подхранване на политическата система от бедни политици у нас;забогатяването на хората,които вече вместо 200 могат да си купят цели 230 литра гориво с една заплата...
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И какво общо има Израел с петрола? Нищо! Просто се чудят как изкуствено да качват цените, просто е.
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бензинът трябва да е поне 20 лева литъра, та българите да работят повече, вместо да скитат с колите си за да ядат кебапчета по манастирите.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То поскъпването няма да е и заради възпрепятсването на работата на най-голямата рафинерия на балканите от марионетките представени ни от посослството за политици, буквално идващи от нпо-та, съвсем не.
16
3
 
1
 
! Отговори
ДоБизнесмена с аМуди преди 8 месеца
Тя ако се размърда работата,пършивата ти фабричка и нейният просперитет ще ти е последната грижа
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо поскъпва след като Израел не е петролна държава? Защото "богоизбраните" са нападнати и всички трябва да страдат?
14
7
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 8 месеца
Човек трябва да гледа позитивно на нещата. Поскъпването може да се компенсира като вдигна нормите на работниците във фабриката и им намаля храната. А пък тези със стари коли, дето нямат фабрики, ще освободят пътищата.
13
3
 
4
 
! Отговори
До11 преди 8 месеца
Да де,ама ако решат да наказват и Иран имаш ли на идея какво ще стане?
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Драги ми коментатори,до преди 3 дена нямаше нападение на хамас,защо нямаше шоково поевтиняване на петрола.
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е, нали затова ,Путин инструктира Махамуд Абас и Хамас сега да действат, а и белким се разрази пълномащабен конфликт у Близкият изток и да се разтърси неудобният Световен Ред.Обаче ядец, евреите бързо-бързо свиха сърмите на арабете. Мани това, ами и от Газа може нищо да не остане.
10
2
 
3
 
! Отговори
боби преди 8 месеца
До Анонимен .... 1 .... Ами защото са евреи , от всичко трябва да имат кяр !
9
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига руска пропаганда!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами печеливши ще са пак чалmите в лицето на Саудитска Арабия и Иран,и разбира се Русия!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ния пак сме у централизирана планова икономика обаче тоя път плановите идат от високо място.
6
4
 
4
 
! Отговори
абе преди 8 месеца
тоз още не резбрал...за какво мислиш е тая война- за ливади с люцерна ли?