Как би изглеждал един евентуален мандат на Донлад Тръмп?

Екипът му нарича плана Agenda47
8 ное 2023 18:30, Нели Христова
51
Как би изглеждал един евентуален мандат на Донлад Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп посвети голяма част от тази президентска кампания, обръщайки се назад, оспорвайки поражението си на изборите през 2020 г. Но зад кулисите той и екипът му изготвят план за власт, решени да избегнат грешките от 2016 г.

За тези, които се чудят какво възнамерява да направи Тръмп, ако американските избиратели го изпратят обратно в Белия дом след 12 месеца, бившият президент разкрива всичко.

Има го на малки парчета в уебсайта на кампанията му, чува се в речите му на митинги и е документиран от хора, на които е поверил да работят по подготовката на втория му мандат.

Те наричат плана Agenda47 - препратка към Тръмп, който ще стане 47-ият президент на Америка, ако спечели. Той е фаворит за спечелване на номинацията на републиканците, което ще го изправи срещу президента демократ Джо Байдън следващия ноември.

Преди осем години, когато Доналд Тръмп даде своя невероятен опит да спечели надпреварата за Белия дом, той го направи с оскъден бюджет и дрипав персонал от политически аутсайдери и привърженици.

Той имаше лозунг "Да направим Америка отново велика". Имаше и няколко политики, като изграждането на гранична стена и временната забрана на мюсюлманите да влизат в САЩ. Имаше и антисистемно отношение.

След неприятната си победа той се зае да превърне широката си политическа визия в действие - но със смесени резултати.

Неговата "мюсюлманска забрана" беше многократно отменяна от съдилищата, преди най-накрая да се превърне в политика в разредената й форма. Обещанието му да построи гранична стена беше провалено от съдебни дела и демократите в Конгреса. Според тези от обкръжението на Тръмп това беше провал на подготовката и провал на персонала.

Това бяха грешки, които те не възнамеряват да повторят, ако спечелят през 2024 г.

Мигове след като г-н Тръмп произнесе речта си при встъпването в длъжност на 20 януари 2017 г., той влезе в Овалния кабинет в 18:55 ч. с Марк Лотер, който работеше в неговия екип по прехода.

От последвалите дискусии Лотер бързо осъзна, че администрацията просто не е подготвена да се справи с "преместването на правителствения кораб с размерите на Титаник", казва той пред BBC.

Този път той и други ветерани от президентството на Тръмп се уверяват, че са по-добре подготвени, казва той, и изработват план.

"Ето една игра. Ето как да го направите. Най-важното са областите, местата и позициите, където либералната бюрокрация ще се опита да ви спре."

Тази схема се разкри през годината.

Някои от неговите изявления граничат с фантастиката.Неговото правителство ще инвестира в летящи коли и ще изгради "градове на свободата“ върху празна федерална земя, където американците могат да живеят и работят без обременителни разпоредби".

Други са противоречиви, като плана му да събира бездомните и да ги премества в палаткови лагери извън американските градове, докато "проблемите им бъдат идентифицирани". Някои клонят директно към културните войни - той иска учителите в държавните училища да бъдат задължени да "прегръщат патриотичните ценности".

Той също така удвоява протекционистките политики, призовавайки за „универсална базова тарифа“ за целия внос, която може да бъде повишена за страни, които участват в "нечестни" търговски практики.

Що се отнася до имиграцията, той иска да възстанови политиката, според която мигрантите без документи остават в Мексико, докато кандидатстват за убежище. Той също така призовава за прекратяване на автоматичното гражданство за децата на мигранти без документи, родени на американска земя.

Той обещава да намали "стотици милиарди" долари в международната помощ на САЩ и да прекрати войната в Украйна в този процес. Според съобщения в медиите той обмисля оттегляне на САЩ от НАТО или най-малкото ограничаване на американското участие в трансатлантическия пакт за отбрана.

"Най-голямата заплаха за западната цивилизация днес не е Русия", казва той във видео през март. "Вероятно, повече от всичко друго, ние самите и някои от ужасните, мразещи САЩ хора, които ни представляват."

Според Лотер, основният въпрос в дневния ред на Тръмп за 2024 г. ще бъде енергията - увеличаване на доставките, за да се намалят сметките на домакинствата.

Според него по-високите цени на енергията са били движеща сила зад инфлацията, която измъчи първите години от президентството на Байдън.

"Отварянето на крановете и изпращането на сигнал към пазарите и към енергийните компании, че отново сме отворени за бизнес, всъщност ще започне да намалява цените на енергията в дългосрочен план."

Тези политики представляват кулминацията на усилията на Тръмп да преработи Републиканската партия по свой образ.

Консерватизмът на Джордж Буш-младши, Джон Маккейн и Мит Ромни - кандидатите за президент на партията на четирите избора преди победата на Тръмп през 2016 г. - беше пометен.

"Партията еволюира, няма друг начин да го кажа", казва Брайън Ланза, републикански стратег, свързан с кампанията на Тръмп, пред BBC. "Ние сме партията на тарифите сега. Кой би предвидил това?"

Новата републиканска партия, казва Ланза, смесва консерватизма с популизма, който се харесва на избирателите от работническата класа, включително работниците, които имат традиционни връзки с Демократическа партия. Имиграцията, търговията и сдържаната външна политика, подкрепена от американската "сила", са основни части от дневния ред сега.

Много от предложенията на Тръмп ще изискват помощта на законодателство, прието от Конгреса, който в момента е частично контролиран от демократите, които яростно се противопоставят на плановете му. Други, като прекратяването на гражданството по рождение, вероятно нарушават конституцията на САЩ и със сигурност ще бъдат оспорвани в съдилищата.

Има обаче някои, които са в рамките на възможностите му като главен изпълнителен директор да действа, ако желае - и ако разполага с кадри от лоялни помощници и държавни служители, които да свършат работата. И това е едно парче от пъзела, с който г-н Тръмп се готви да отговори от доста време.

През октомври 2020 г., точно преди да бъде отстранен от длъжност, Тръмп издаде изпълнителна заповед за създаване на нова категория държавен служител. Тези позиции от "Списък F" бяха висши политически роли, които традиционно бяха заемани от кариерни правителствени бюрократи. Съгласно заповедта на Тръмп те вече могат да бъдат уволнени и заменени от президента и неговия висш политически персонал.

Това на практика би позволило на един президент да изчисти хиляди държавни служители и да ги замени с лоялни.

Джо Байдън бързо отмени заповедта, но Тръмп обеща, че нейното повторно прилагане ще бъде едно от първите действия на новото му президентство. В предизборните си видеоклипове и в публични речи той се хвали какво ще постигне промяната.

Той ще "намери и премахне радикалите, фанатиците и марксистите, които са проникнали във федералното министерство на образованието", казва Тръмп във видеоклип от януари.

"Ние ще приемем критични реформи, които ще направят всеки служител на изпълнителната власт уволнен от президента на Съединените щати", каза той на митинг в Южна Каролина миналата година. "Дълбоката държава трябва и ще бъде доведена до крак."

Зад предизборния апарат на Тръмп стоят редица организации, които имат за задача да осигурят постигането на визията му.

С имена като Center for Renewing America и America First Policy Institute, където работи Лотер, тези групи, до голяма степен обслужвани от бивши високопоставени служители на Тръмп, изготвят документи за позиция и документи, които биха могли да предложат план за прилагане на политиките, които Тръмп има очертани през изминалата година.

Институтът за консервативно партньорство, който посочва бившия началник на кабинета на Тръмп Марк Медоус като "старши партньор", набира, обучава и намира работа за консерватори, които биха могли да се присъединят към бъдеща републиканска президентска администрация. Те са съставили база данни с желаещи пехотинци в мащабното преориентиране на федералната бюрокрация, което Тръмп се надява да постигне.

Това е развитие, от което се страхуват някои от бившите помощници на Тръмп, превърнали се в негови критици.

"Ако Тръмп беше избран за втори мандат, около него нямаше да има здрави хора“, казва Касиди Хътчинсън, който е бил старши помощник на Медоус и свидетелства срещу Тръмп на изслушванията в Конгреса на 6 януари миналата година.

За поддръжниците на Тръмп обаче един по-склонен екип от назначени лица и помощници ще означава президентство на Тръмп, което е по-малко хаотично и по-ефективно в движението на политиката.

Лотер предвижда Тръмп да може да изложи подробно плановете си при встъпването си в длъжност.

"Ето 50 политики, ето 50 изпълнителни заповеди и 1500 позиции, които планирам да запълня", представя си Лотер думите на Тръмп. "И ето моят законодателен пакет – да си върнем енергията, да осигурим границата, да се справим с инфлацията."

Такива разговори са причина за надежда и оптимизъм сред верните на Тръмп, но изготвянето на подробен дневен ред също може да даде възможност на демократите да атакуват.

"Мисля, че има възможност да се определят Тръмп и неговите приятели, които се занимават с политики, не само като напълно изостанали, но и като решени да откажат на мнозинството от американците тяхното законно място в американското общество", казва Крейг Варога, Демократичен политически консултант и помощник-инструктор в Американския университет.

"И в някои случаи – правата на аборт например – (те искат) да криминализират това, което много хора смятат за разумни свободи."

Той също така казва, че е възможно винаги живият Тръмп да промени решението си и да отхвърли всички политически предложения, които съветниците му са подготвили.

Но Ланца омаловажава тази възможност, защото този екип познава Тръмп толкова добре.

"Тези хора ще имат доверието на президента, тъй като са в администрацията, и ще имат вътрешна следа за оказване на влияние", казва той. "Ще се промени ли планът с времето? Разбира се. Плановете се променят."

Що се отнася до усилията на демократите да атакуват дневния ред на Тръмп, Ланца е пренебрежителен. Той казва, че критиците казаха същото за камерата на бившия президент предложения за плащане през 2016 г.

"Това изплаши хората и беше провокативно, но все пак накара хората да се вслушат в основното му послание", казва той.

"Това, което президентът Тръмп прави наистина добре, е, че разчупва шаблона за това как смятате, че електоратът ще реагира на нещо противоречиво."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Типичната комунистическа платена джурналистика, гьобелсова пропаганда, все едно четем Работническо дело от 1975 г., трагедия! Тръмп ще дойде и света щял да свърши - много слабо, ако не бяхте толкова жалки, можеше дори да е забавно.
34
3
 
0
 
! Отговори
Хахахаха преди 6 месеца
Ако САЩ не е военен фактор, тя става никакъв фактор в света и това ще е смъртта на САЩ като държава. Ще стане като всички останали държави по света, което ще спре нейното икономическото развитие
33
1
 
5
 
! Отговори
Мит преди 6 месеца
Да живее Тръмп . Давай човече ти си ми любимец . Победа за Тръмп означава мир по света . Нашите натегачи трябва бързо и незабелязано да си позавъртят задните части. Най после ще си отдъхнем от войни , лаборатории, смъртоносни вируси . И джендърите в Европа да му мислят . Най важното е че ще спре братоубииствената война в Украйна .
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само ако спре парите за тази безумна война в Украйна и дефакто я прекрати ще е достатъчно постижение.
31
0
 
7
 
! Отговори
Нормален преди 6 месеца
Чичо Дончо е велик!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Господу Слава, Мир на земята, между човеците Благоволение...
29
0
 
1
 
! Отговори
sherlock преди 6 месеца
Как би изглеждал един евентуален мандат на Донлад(?????!!!!) Тръмп
28
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще постави ултиматум на рашаните да освободят всички окупирани територии и ще ги разсипе от санкции.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А едно сливане на САЩ и Русия? Една държава, две системи!
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз лично виждам,прекратяване на войната в Украйна!И прекратяване на военните конфликти в които участват САЩ! При цял мандат на Тръмп,не беше изстрелян нито един куршум от Американците! Байдън Прекали с оръжия от Америка и конфликти!! Светът се Нуждае от МИР!!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ги да не мислиш, че Якутия е някое щятско ранчо? Малко инфо няма да ти навреди.
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рептилите ще го премахнат, заедно с Путин!
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
САЩ се превръща в Якутия!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Trump2024 "Ще настъпи мир в целия свят". Май не си следил какво се случваше по света докато Тръмп беше в Белия дом. Там където САЩ се дръпна от ролята си, диктаторчетата и терористите избуяха, така че "мир" не само, че нямаше, ами стана още по-голямо мазало.
21
2
 
2
 
! Отговори
Trump2024 преди 6 месеца
нело, днес не си писала за Путин. Жив ли е още, на легло ли е...руската икономика там ли е още, пропадна ли? За тези живи теми много обичаш да превеждаш пропаганди. Но днес са ти спуснали аджендата за Тръмп. Да ти кажа аз какво ще стане, ще изхвърчат много куххи либерастични краттунни, ще настъпе мир в целия свят, данъците на средната класа в САЩ ще намалеят значително, безнина от $6/галон ще стане на $2-3, финансовото състояние на американеца ще стане в пъти по-добро, има още 50 поодбни неща
20
5
 
3
 
! Отговори
Bormann преди 6 месеца
Адски гнусссни драсскачи, страх ли ви е, че Тръмп ще закрие мижжавата ви медийка? На кой ще липсвате? бухахахаха
19
4
 
10
 
! Отговори
Как ще изглежда преди 6 месеца
Ще седне на кръглата маса с Путин и ще почне преговри за мир. А Зеленски че рупа сламата.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През2025 гидин, ще има още един 80 годишен дъртак президент на САЩ,който към края на мандата си няма да знае на коя държава е президент и въобще, че е президент.
17
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
световен мир! и премахване на глу-павите санкции да живеят народите!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Край на войната в Укрия и дърпане на големите юдейски уши