Ердоган с остра критика към САЩ: Справедлив свят е възможне, но без тях

Според него Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран
9 дек 2023 17:00, Нели Христова
165
Ердоган с остра критика към САЩ: Справедлив свят е възможне, но без тях
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към САЩ, които блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", предаде турската телевизия Хабертюрк, цитирана от БТА.

"В Съвета за сигурност на ООН има пет постоянни членове и временни членове. Но за съжаление, прекратяването на огъня беше отхвърлено само с гласа на САЩ. Единствено. Възможна ли е такава справедливост?", попита турският президент в изказване на проява в Истанбул.

Според него обаче "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", които "подкрепят Израел с парите и боеприпасите си".

"Съветът за сигурност, чието задължение е да защитава световния мир, се превърна в съвет за защита и закрила на Израел. Нямаше решение за прекратяване на огъня поради ветото на САЩ. Въпреки че 13 държави казаха "да" на резолюцията, резултатът не се промени. Фактът, че светът е по-голям от 5, беше осъзнат за пореден път", каза Ердоган.

Турският лидер отново заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, защото, както отбеляза, "с тази ООН, с този Съвет за сигурност на ООН, човечеството не може да стигне доникъде".

"След Газа нищо не може да продължи по стария начин. Касапите от Газа трябва да отговарят за престъпленията си срещу човечеството пред международни съдилища. Рано или късно това ще стане. Ние ще следим този въпрос", каза Ердоган и се зарече, че Турция ще продължи с усилията си, "за да не се повтори това, за да не се размине на тиранина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещата се променят 30-те години на 19 век, където различията в правата по религия са премахнати, а се прави неуспешен опит по примера на другите държави да се изгради нация - османска, включваща всички поданици. Опитът е неуспешен, защото по това време други външни империи градят други нации в Османската. Мустафа Кемал след победа в 1923г. налага думата "турчин" от чисто религиозен на национален. Именно това двояко значение на думата, кара някой хора да си мислят, че който е мюзюлманин е турчин!
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Османската империя е донационална теократична монархия, в която никой не се интересува от произход и майчин език, а единствено от религиозната принадежност. Различията в статута са единствено на основата на религията. Същото, както е било и във Византия и средновековните страни. Османец е жител на Османската империя, а турчин просто мюзюлманин и нищо повече. Така както грък означава единствено православен християнин, а българин жител на областта България (Мизия).
114
13
 
13
 
! Отговори
Atlantic преди 4 месеца
САЩ го местят от единия в другия крачол какво казал Реджепчо.
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В западна и Централна Анатолия са: хети, пеласки, фригийци, лидийци (меони - пеони) Всичките те са траки - родствени с българи, румънци, сърби, хървати, албанци. В Источна Анатолия са други народи. От същото население през 20в. Младотурската партия създава "турски"народ. От 1920г. до днес в Мала Азия е на власт Младотурския режим - подобен на македонския режим - който поддържа тази идеология. Правителството на Турция не признава самоопределието на малцинствата и ги определя като турци!
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво и е на Турция милионна армия? Кой е врагът?
111
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А геноцида над кюрдите?
110
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ердо касапите от Газа, или както ги нарече - политическа партия Хамас няма да стигнат до международен съд - ще разберат има ли девици в на оня свят.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има ли ясни данни народите на Византия да са изчезнали през Средновековието? Всъщност не. Кое е старото местно население: Те са народите, които населяват Анатолия от античността - отпреди нахлуването на гърците и са родствени и близки с жителите на Балканите. Тези народи, които по-рано се управляват от Ромейската империя и имат за държавна религия православието, а по късно - от Османската династия и имат за държавна религия исляма.
108
12
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 4 месеца
Резчо, що не се противиш на лилипута и на оня с дръпнатите очи (дето са в същия СС), които също не спират убийствата в Украйна. А твоите изстъпления в диарбекир, какви са - хуманни ли!!?????
107
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Справедлива Турция е възможна, но без Ердоган!
106
7
 
10
 
! Отговори
То преди 4 месеца
Само Балканския п-в ако беше без вас 500 години, тук щеше де е мечтата за живот и цивилизацията на Планетата. Но, ако ги нямаше американците с техните бази у вас, вие щяхте да сте един потъналКюрдистан.
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Тюрките" са спекулация подобна на "славяните". И за тях в генетичните изследвания е изобретена група "туранид". Тук официалната наука влиза в абсурдно противоречие. Група туранид не би трябвало изобщо да съществува. Очевидно тя е създадена по политически причини, както и славянската. И в двата случая това са изкуствени класификации - по езиков признак, а не по етнически. Все едно да се търси родство между румънци и португалци, понеже говорят романски езици и имат генетична група "романид"!
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заглавието е писано, или преписано от руснак!
103
13
 
15
 
! Отговори
Libre comme air преди 4 месеца
Прав. Е Ердоган!!! Сащ защитават геноцида. Над. Палестинците
102
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Османци" не е народ, нито етнос. Това е една династия - една фамилия. Интерсно е, че името Отоман означава европейската дума "атаман" - производител (казашкото отаман в украински и оттам - атаман с руски и български). Другата особеност е, че етническа група "тюрки" не съществува. "Тюрки" не е етнос, а езикова категория - народи, които говорят сходни езици, но са съвсем различни по произход и кръв.
101
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прави впечатление, че всички диктатори обвиняват САЩ. Особено тия, дето си мечтаят да връщат империализма.
100
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СЪЗДАВАНЕТО НА ТУРСКАТА НАЦИЯ - Тя е създадена през 20 в. от Младотурската партия на Кемал Ататюрк. Всъщност "турски етнос" няма. Понятието "турци" става събирателно за различни народности, които живеят на територията на бившата Османска империя. То не е по-различно от понятието на "съветски хора" от по времето на СССР. Прочутият "турски тип" - който е едно малцинство - всъщност съвпада с...арабския тип. Не трябва да бъркаме жителите на Турция с нашите турци, които са турчеещи се български роми
99
0
 
0
 
! Отговори
до 98 преди 4 месеца
До Анонименми това е щото са мн пр***Сти !
98
8
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 4 месеца
САЩ е ПЪТНИК - С Еднопосочен Билет на Вечна Почивка.......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе, поне заглавията си изчитайте за грешки, бе, неграмотници.