Вашите данни от Facebook ще станат тайното оръжие на Зукърбърг за AI

Планината от данни на Meta е огромна и може да създаде "по-интелигентен" ИИ
9 фев 2024 19:32, Анисия Иванова
57
Вашите данни от Facebook ще станат тайното оръжие на Зукърбърг за AI
Снимка: БГНЕС

Според последните финансови резултати на Meta Platforms Inc. за много хора Facebook е интернет, а броят на потребителите му продължава да расте. Но Марк Зукърбърг не само празнува този непрекъснат растеж. Той иска да се възползва от него, като използва данните от Facebook и Instagram за създаване на мощен изкуствен интелект с общо предназначение. Звучи чудесно и Meta е добре позиционирана да го направи, но милиардите му потребители в крайна сметка може да платят цената с личните си данни и не само.

Ето как Зукърбърг подсказа следващия си ход в областта на изкуствения интелект в четвъртък:

"Във Facebook и Instagram има стотици милиарди публично споделени изображения и десетки милиарди публични видеоклипове, които според нашите оценки са повече от масива от данни на Common Crawl, а хората споделят и голям брой публични текстови публикации в коментари в нашите услуги."

Въпросът, който Зукърбърг прави тук за "Common Crawl", изненадва наблюдателите в технологичната преса, защото този архив вече е огромен: 250 милиарда уеб страници за период от 17 години. Това е едно от най-големите и популярни хранилища на публичния интернет, което днес се използва за обучение на системи за изкуствен интелект. Когато OpenAI стартира своя езиков модел GPT-3 през 2020 г., близо 60% от текста, използван за обучение на системата, идваше от Common Crawl.

Но планината от данни на Meta е още по-голяма, което означава, че теоретично тя може да създаде "по-интелигентен" ИИ. Това е така, защото изследванията показват, че обучението на моделите на ИИ върху повече данни ги прави по-способни и точни. Тази формула е свършила чудеса за OpenAI, която през годините е увеличила количеството данни, използвани за създаване на модели като ChatGPT.

Ако Зукърбърг иска да създаде по-мощен чатбот, купчината данни, върху които седи, е особено ценна, защото голяма част от тях идват от теми за коментари. Всеки текст, който представлява човешки диалог, е от решаващо значение за обучението на т.нар. разговорни агенти, поради което OpenAI усилено експлоатира интернет форума Reddit Inc. за създаването на свой собствен популярен чатбот.

Лесно е да се подиграваме, когато Зукърбърг говори за нова амбиция - независимо дали става дума за ботове, крипто или метавселена. Най-новата му амбициозна визия е особено голяма: да създаде "общ интелект" или софтуерни системи, които да достигнат или надминат човешкия интелект. Но с всички тези данни стремежът на Зукърбърг изглежда осъществим. Проблемът е какви ще са последиците за останалите.

Странно е, че в същото съобщение, в което Зукърбърг казва, че екипът му за изкуствен интелект работи по изграждането на общ интелект "повече от десетилетие", той казва също, че Facebook едва сега ще се обърне към данните на своите потребители, за да изгради модели като "следващата ключова част от нашия наръчник". Защо Мета вече не го е направила? Може би защото използването на всички тези данни не е толкова просто. От една страна, това би представлявало още едно нарушение на неприкосновеността на личния живот на 3 млрд. потребители на Facebook и 1,5 млрд. потребители на Instagram. По същия начин, по който OpenAI беше подложена на критики за това, че е използвала защитените с авторски права данни на художници и писатели, за да обучава своите модели, Facebook може да се сблъска с негативни последици за репутацията си, ако отново използва данните на хората. Това не само повдига сложни етични въпроси, но и може да изисква строги практики за обработка на данни и спазване на глобалните закони за защита на данните, което може да предизвика недоволството на европейските регулатори.

Другият проблем е свързан с предубедеността и токсичността на данните. Според проучване на Университета в Монреал от 2021 г. OpenAI трябваше да се справи с този проблем при Common Crawl, чийто огромен масив включваше уебстраници за възрастни. В същото проучване се казва, че между 4 и 6% от всички уебсайтове в Common Crawl са включвали расови обиди, реч на омразата или конспиративни теории на расова основа.

Макар че софтуерът за модериране на съдържанието на Facebook е станал по-добър в блокирането на речта на омразата и конспиративните теории, той не е съвършен и има тенденция да се влошава в страни извън САЩ. Част от съдържанието във Facebook, което се маркира като токсично, вече не се преглежда от човек и остава на сайта. Още по-лошо: Когато Зукърбърг каза, че данните на Meta са по-големи от тези на Common Crawl, той вероятно е включил историческия архив на компанията, който ще включва цялото хиперболично политическо съдържание и фалшиви новини, които са били на сайта, преди Зукърбърг да се погрижи да ги изчисти.

Цялата работа, която трябва да се извърши при внимателното обработване и проверка на данните, може да обясни защо Зукърбърг едва сега заговори за капитализиране на планината от данни, върху която се намира. Ако не го направи както трябва, той рискува да преживее кошмара на публичните критики за това как Facebook се справя с фалшивите новини и вредното съдържание.

Все пак, ако има нещо, което знаем за Зукърбърг, то е, че той има мания за победа и доминация, подобна на тази на Цезар. Миналата седмица, около 24 часа след като се изправи пред тълпа от родители във Вашингтон, които го обвиниха, че води децата им към самонараняване или дори самоубийство, той обяви едно от най-успешните финансови тримесечия на Meta и се закани как ще използва данните на хората, за да създаде мощен изкуствен интелект.

Близостта на тези събития трябва да напомня: Пътят на Facebook към богатството е наранил мнозина. Това може да се случи и по пътя му към създаването на мощен изкуствен интелект.

Анализът на Парми Олсън е публикуван на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Тя е колумнист на Bloomberg, който пише за технологиите. Бивш репортер на Wall Street Journal и Forbes, тя е автор на книгата "Ние сме анонимни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
мислител преди 2 месеца
Правото и задължението да го спрат или контролират е на правителствата и на парламентите на отделните държави. Никой друг не може да направи нищо. Затова е важно предизборната кампания на политиците да е обвързана с ясни цели, как ще се справят с този тип лакомия на някои хора. Иначе един ден той ще има повече власт от правителството над гражданите на дадената държава. Иронично, но и опасно.Може да има и комисия в парламента за Мета.
46
0
 
1
 
! Отговори
ьаааьаь преди 2 месеца
Харесва ми как глупавите гора се пецакват сами. Няма по-голямо нещо от човешката глупост и его. Хубавото е, че природата има закони за това... Накупил съм много пукакни за следващите години. купона предстой. Всички са поканени
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Глупи - Глупи си, явно е ... представи си всички чавотве, водени с всички хора, каот Фейсбук знае кой, с кого е близък, всички манипулации през години, промивки да цъкаш къде ли не ...
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42 - То хубаво, ама нямаш легална защита. Отиваш на интервю за работа и "Охх, ама вие ... имате ли публичен акаунт в социалните мрежи?". Не, нямам. "Ооо, ами добре ... ами .. ще ви се обадим". И гледаш, как не ти се обаждат, адоговорът беше на бюрото ...
43
0
 
2
 
! Отговори
Глупи преди 2 месеца
Ей много се смях на тази новина, представям си го този изкуствен интелект с всичките тези фалшиви данни във фейса. Аз например съм леко грозноват, нисък, дебел, не особенно умен, но във фейса съм рус красив атлетичен пич, с IQ=135, богат бизнесмен притежаващ вили на екзотични места и скъпи коли. Имам над 4000 контакта на атрактивни мадами от цял свят, които малко ме съмнява че са толкова атрактивни, колкото съм и аз :-))))))))))
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Русофил Висш Разум - Aко можех да сложа сърчице на тоя коментар който си оставил, щях!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като не ви харесва си закрийте акаунтите от социалните мрежи! Или си прочетете общите условия. Стига мрънкане!
40
0
 
3
 
! Отговори
От мене има преди 2 месеца
на босия цъpвyлитe.
39
0
 
0
 
! Отговори
Махалото на живота преди 2 месеца
До Русофил Висш Разум Хахахах много добро!
38
0
 
3
 
! Отговори
К1Д преди 2 месеца
Ai няма нужда от тайно оръжие , има достъп до компютрите до всички . Когато му зададеш да напише нещо ползва всичко писано някога,някъде от милярди потребители . Не ни учи ИИ , а ние го учим. Научихме първия ИИ на социална мрежа за няколко седмици да стане нацист- женомразец с призиви на , които може да завиди и Гобелс и го спряха.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Егати грозника е тоз еврей Зукърбърг :)))
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 35 Един кравар струва колкото един български продажник и ПОООДЛОГА американска, кравар. Аз не говоря за истинските кравари ве! Олицетворявам вас с думата "кравар"- дето сте американофили и еврогейтаченца. Понял, кравар!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
35 явно че ти си предстсвяш че е обидно, но всъщност навсякъде по света вече мразят cowboy. Те самите се наричат така. Каубоят не е баш кравар, той си е конекрадец маскиран като кравар Като онази чалга на Слави - за крадец не ставаш сине...Рекламата марлборо, марлборо мен каубой кравар преведено стана нарицателно.
34
0
 
2
 
! Отговори
Хора преди 2 месеца
Бягайте от ФБ,токати още можете...
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 32 И какви данни ще ти откраднат ве, кравар? Братушките ли ги е страх от фейсбук ве, кравар? Виж колко си смееешен! Братушката ще стане, ще ти играе една лопата в тиквата и ще те зарови през нощта и след това без да му мигне окото ще се наспи.
32
0
 
1
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 месеца
Не разбирам защо сте качили снимка на Джорджано, когато статията е за социалната мрежа Facebook.
31
2
 
4
 
! Отговори
Русофил Висш Разум преди 2 месеца
Няма как - аз официално пуснах пост, че забранявам на Фейсбук да ми краде данните.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Уауууу....ще си направя снимки за фейсбук за да ме видят моите приятели и познати къде съм била на екскурзия по света и да се пукат от яд щото те нямат възможноист"....Баси жалката история!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви фейсбуци, какви инстаграми, тик токове, какви клюкарщини бре? Вие нормални ли сте бре? Това е трагична отживелица.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не използвам фейсбук