Ваксината за птичи грип се прави от... яйца

Учените смята, че вирусът може да еволюира до пандемия
29 май 2024 20:45, Инна Ангелова
15
Ваксината за птичи грип се прави от... яйца
Снимка: Stefan от Pixabay

Светът и учените са затаили дъх пред предпоставката за нова пандемия. Потенциалната опасност в момента е вирусът H5N1 или по-известен като птичи грип. COVID-19 накара лампата на научния свят да светне в червено и от тогава непрекъснато се тестват нови ваксини и възможни патогени. Любопитна подробност е, че за разработването на ваксина срещи птичи грип се изпозлват… яйца.

А това ужасно много притеснява учените…

До момента имаше няколко по-сериозни бумове на H5N1 - през 2005 и 2009 година. За направата на ваксини за птичи грип се използват милиони оплодени кокоши яйца. „Направо е комично да използваме технология от 40-те години на миналия век за пандемия, която може да се появи през XXI век“, коментира Рик Брайт – ръководител на лабораторията за откриване и развитие на ваксини в Съединените щати.

За да се създаде огромен брой ваксини, е необходимо голямо количество здрави яйца. Или образно казано - ще са нужни всички кокошки в Съединените щати да снасят 900 хиляди яйца дневно в продължение на девет месеца. Антигенът в яйцата ще е достатъчен, за да се осигурят ваксините за населението на САЩ. Парадоксалното е, че готовата ваксина срещу птичи грип дава минимална защита. Поне засега…

Друга любопитна подробност - яйцата могат да бъдат използвани единствено ако кокошките не са заразени с птичи грип, пише bTV.

В Щатите в момента отново има бум на птичи грип, а това доведе до умъртвяването на хиляди домашни птици. Едър добитък, както и двама фермери от Тексас и Мичиган са инфектирани с вируса. Това е напълно достатъчно, за да накара международната научна общност да обърне внимание на възможността за нова пандемия.

Въпреки това разпределението на вируса върху няколко различни животинска вида в голяма географска зона породи притеснения, че вирусът може да еволюира в това да се предава от човек на човек. А ако това се случи, всички са наясно какво следва - посрещаме нова пандемия.

За да се произведе достатъчно генетичен материал за ваксина, вирусът се отглежда във вече оплодени кокоши яйца. Понякога развитието му в яйцата не е правилно, в други случаи вирусът мутира до степен, в която става неизползваем.

По време на втория бум H5N1 светът тромаво започна да мисли в посока превантивна ваксинация. Фармачевтичните гиганти като Modeerna и Pfizer инвестираха милиони за ваксини, направени с РНК на вируса.

Щамът H5N1 е най-заразният от всички. От 1997 г. той е предизвикал смъртта или бракуването на десетки милиони птици по цял свят.

Според данните на СЗО има регистрирани 359 случая на починали от вируса в 12 държави по света. Изчисленията сочат, че смъртността от птичи грип е 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Русия
Йотова: Много европейски гласове са на мнението на Радев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Ако преди 3 седмици
се прочетат Листовките за съдържанието на "ваксините", ще се види че се ползват яйца (и това е от години)...И това е почти за всички "ваксини", затова всъщност с тази статия не се казва нищо ново...
9
0
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 седмици
Всяка седмица ли ще има ваксинации?!?!?!? Някой решил, че точно този вирус е опасен.. и хоп, ваксинация. Превантивна разбира се. иначе няма да виждате баба си и дядо си. О, да. И ваксината струва милиарди.. да не забравите фактурите да пуснете. И може да вдигнете данъците, че все пак... толкова много вируси има по земята. Да не говорим за под-видовете.... Я по-добре дайте перманентни абокати и сутрин в офиса да се закачаме вместо да чекваме карти! Не сте смешни вече. А бяхте!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е новина само за написалия статията.
7
1
 
0
 
! Отговори
Овцьо преди 3 седмици
Ас има 20 ковид иншекций и по две грипни иншекций фсяка година. Многу са полесни. Ни ме е страх от болести щоту се факсинирам, но ме е страх от климатичните промени, хомуфобийата и да не ме нападне Путин.
6
1
 
2
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
Да, птичият грип наистина е може да бъде по-опасен от измислицата Ковид, но защо не е споменато че той трудно заразява хората и опасност от пандемия няма.
5
1
 
6
 
! Отговори
Бирата преди 3 седмици
По-страшен ще е жабешкият грип,но още няма случай да се е прехвърлил на човек 50% ще е смъртността,защото ние сме бозайници и колкото заразата е от по-низш организъм е по-,смъртоносен.Птиците са под нас,а влечуги и земноводни под тях Не си спомням точно,но май при птиците еритроцитите имат ядра,а при нас не.Е,жабешки грип бе алегория,не е открит,но ако се появи смъртността при него ще е над 90%.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А за свински от пържоли.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никога повече няма да минат тия номера. Ако ще зомбита да ходят по улиците. СЗО доказа че не следва обществения интерес а налага измислици. Доверието е безвъзвратно загубено.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единият фермер имал малко хрема. Пак се организира всичко по ковид-схемата, пак се "диагностицира" с писиар ужким-тест, пак ужасно-страшен-вирус, от който се боледува като настинка.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Били Гейц каза, че "следващата ще хване вниманието" ни, явно този път са приготвили по-лоша пландемийка за нас, пролите.