Бил Гейтс ще строи електроцентрала от ново поколение

Това е стъпка към енергия с нулеви емисии, каза милиардерът
11 юни 2024 14:22, Инна Ангелова
45
Бил Гейтс ще строи електроцентрала от ново поколение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

TerraPower ("Терапауър”), енергийната компания, на която Бил Гейъс е съосновател от 2008-ма година, започва изграждането на атомна електроцентрала от ново поколение в щата Уайоминг. По думите на милиардера тя ще може да "революционизира" начина на генериране на енергия, предаде АП.

Гейтс присъства в Кемерер, отделечен град в западната част на щата, и лично даде ход на проекта.

Компанията кандидатства пред Комисията за ядрено регулиране през март за разрешение за строеж на усъвършенстван ядрен реактор, който използва натрий за охлаждане, а не вода. Ако бъде одобрена, централата ще заработи с търговска цел, след като бъде изградена.

Мястото е в непосредствена близост до въглищната електроцентрала Naughton (“Нотън”)  на PacifiCorp (“ПасифиКорп”), която ще спре да гори въглища през 2026 г. и природен газ десетилетие по-късно, казаха от компанията. Ядрените реактори работят, без да отделят затоплящи планетата парникови газове.

Гейст каза, че това е стъпка “към безопасна и изобилна енергия с нулеви въглеродни емисии”. И допълни: "И за бъдещето на тази страна е важно проекти като този да успеят".

“Време е да преминем към усъвършенствана ядрена технология, която използва най-новото компютърно моделиране и физика за по-опростен дизайн на централа, който е по-евтин, дори по-безопасен и по-ефективен”, каза Крис Левеск, президент и главен изпълнителен директор на "Терапауър”, допълва БТА.

Проектът на TerraPower за нова електроцентрала ще струва 4 милиарда долара. Половината от парите ще бъдат отпуснати от Министерството на енергетиката на САЩ. 345-мегаватовият реактор на компанията може да генерира до 500 мегавата в пика си, достатъчно да покрие нуждите на 400 хиляди домакинства.

TerraPower заяви, че първите няколко реактора ще се фокусират върху доставките на електричество. Но той предвижда бъдещи реактори да бъдат построени в близост до промишлени предприятия, за да доставят и висока топлинна енергия.

Джон Котек, който е вицепрезидент на Института за ядрена енергетика в САЩ каза, че всички промишлени процеси, изискващи висока топлинна енергия, в момента я получават от изгарянето на изкопаеми горива. Топлината от модерните реактори може да се използва за производство на водород, нефтохимикали, амоняк и торове.

“Показателно е, че Гейтс, технологичен новатор и борец за климата, както и филантроп, залага на ядрената енергия, за да помогне за справяне с климатичната криза”, добави Котек. Според него проекта ще помогне все повече хора “да отворят очи” за ролята на ядрената енергетика днес и в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Колю преди 1 месец
Идва краят на масовото.ще остана 500 милиарда богоизбрани.и се подготвят
40
0
 
2
 
! Отговори
Съмнения преди 1 месец
Този гущер с фондация за намалението на населението на земята ,няма ли кой да го спре?Този докато не взриви планетата няма да се кротне.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там 4-5 млрд долара, а тука 40-50! С такива "партньори" не ни трябват врагове
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива реактори работят в Русия. Другаде се експериминтират. Нагрявъл съм топчета натриев нитрат и натриев нитрит в стопилка. Вероятно стополката има по-голяма топлоемкост от водата. Оксидира перфектно метални повърхности без да оставя налепи, ръжда. Вероятно по тези причини би се използвол за охлаждащ агент. Все пак без топлообменник не може да се мине. А слабото място на технологията е именно високата температура на охладителя и помпените съоръжения и техния непрекъснат цикъл на работа!
37
0
 
8
 
! Отговори
Тоя изрод преди 1 месец
Трябва да е в затвора и да му се отнеме незаконното богатство,а не да строи некви си фантазии от шизофреничният си мозък.БЪРЗО ЗАБРАВИХТЕ ВАКСИНИТЕ МУ,ПО ТОВА СИ ЛИЧИ КОЛКО ПР...О..СТ И ДОВЕРЧИВ НАРОД СТЕ!!!
36
3
 
3
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 месец
Малко глупаво звучи да се използува взривяващия се натрий , но ... знае ли човек!
35
0
 
12
 
! Отговори
БИЛ ГЕЙТС преди 1 месец
ЩЕ СПАСЯ ЧОВЕЧЕСТВОТО И ПРЕНАСЕЛЕНАТА НИ ПЛАНЕТА НЕ СЕ И СЪМНЯВАЙТЕ :D
34
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ПАК Е НАМИСЛИЛ ДА ИЗТРЕПЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО :D ТЪПУТИН НЕМОЖЕ ДА МУ СТЪПИ И НА МАЛКИЯ ПРЪСТ ПО БРОЙ ИЗТРЕПАНИ ОРА НА ЗЕМЯТА :D
33
2
 
7
 
! Отговори
Ceci_ преди 1 месец
В Русия отдавна работи такъв с него целят да направят затворен ядрен цикъл с близо нулеви отпадъци и всъщност вече са в промишлена експлоатация. Американците явно харесаха идеята и ще копират.. да видим
32
3
 
10
 
! Отговори
Руски Тpол преди 1 месец
Бил Гейтс е СAТАНАТА. Той пусна ковид. После неговите ковид ваксини избиха милиарди хора по света. И ще милиарди ще умрат защото са чипирани. Единственото спасение са шапките от алуминиево фолио.
31
2
 
10
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Добре де, нали Германия си затвори АЕЦите, искат и от нас да ги затворим, а американеца строи АЕЦ? Нещо не се връзва.
30
11
 
3
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Енергийните "експерти" зацъкаха по клавиатурата, а чебурашките и тук намериха да мерят онова на жужето с Бил Гейтс :)))))))))))))))))))))))))
29
2
 
11
 
! Отговори
Я си... преди 1 месец
Вижте тази физиономия. Как да не му се довериш, а? Боц, боцццццццццццццц
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако гръмне е достатъчно далеч от тук.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бла, бла!Общи приказки и сбъркани преводи, като "висока топлинна енергия" правят информативната съставяща на тази статия да клони към нула. А иновацията за охлаждане с натрий дори не е новост. В Русия такъв работи вече в планов режим, а за първи път е предложено в Английска конструкция в зората на атомната енергетика.Важно е обаче да се споменава името на Бил Гейтс като некаф си. Хамериканска му работа.
26
6
 
17
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Този полуграмотен мошеник и крадец на Софтуеър, шъ открива наново "топлата вода"!!!!! -)))))) Руснаците туй го правят от 1956 година, а новите руски реактори "са на бързи неутрони"!!! Това е принципа на безопасна, евтина и Неограничена енергия, която използва отработеното ядрено гориво / ядренни "отпадъци", тоест, повече не се натрупват ядрени отпадъци!!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 - А дано! Можеш да направиш "батерийка" с размерите на ръчен чаосвник, която да ти зарежда цялата преносна електроника, като лаптопи, ктелефони, таблети, слушалки и да те изкара 200 години.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако имаше къде да го изхвърлят отработено то гориво." - Има къде, чоре! На луната, със сонда към слънцето ... Има!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Зимбабве, Буркина Фасо и Бъългария соларни панели.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сиреч затова бута зелената схема пак за пари, малко са му 200 милиарда иска 1 трилион. За острова на Епщайн ни лук ял ни лук мирисал.