Предисторията на конфликта в Украйна и сепаратистките райони

Откъде започна всичко?
Обновена: 24 фев 2022 14:47 | 24 фев 2022 10:43, Александър Попов
25
Предисторията на конфликта в Украйна и сепаратистките райони
Снимка: БГНЕС

На 21 януари руският президент Владимир Путин призна независимостта на подкрепяните от Москва бунтовни източноукраински райони - ход, който доведе и до руска инвазия в Украйна.

Украинските правителствени сили са изправени от близо осем години срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в конфликт, отнел живота на повече от 14 хиляди души.

СЕПАРАТИСТКИЯТ БУНТ НА ИЗТОК

Когато през февруари 2014 г. проруският президент на Украйна беше свален от власт от масови протести, Русия отговори с анексирането на украинския Кримски полуостров. След това Москва застана зад бунтовниците в преобладаващо рускоезичния регион в Източна Украйна, известен като Донбас.

През април 2014 г. подкрепяните от Русия бунтовници превзеха държавни учреждения в Донецка и Луганска област, провъзгласиха създаването на "народни републики" и започнаха да воюват срещу украинските войски и доброволчески батальони.

Месец по-късно сепаратистките райони организираха всенародно допитване за обявяване на независимост и направиха опит да се присъединят към Русия. Москва не ги прие, а просто използваше двете области като средство да държи Украйна в орбитата си и да възпрепятства влизането ѝ в НАТО.

Украйна и Западът обвиниха Русия, че подкрепя бунтовниците с войски и оръжие. Москва отрече това, твърдейки, че всички руснаци, които воюват там, са доброволци.

На фона на ожесточени сражения с танкове, тежка артилерия и бойна авиация, на 17 юли 2014 г. над Източна Украйна беше свален Полет 17 на Малайзийските авиолинии, при което загинаха всички 298 души на борда. Международно разследване заключи, че пътническият самолет е поразен от доставена от Русия ракета, изстреляна от територия, намираща се под бунтовнически контрол. Москва продължава да отрича да е замесена.

МИРНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА ИЗТОЧНА УКРАЙНА

След тежкото поражение на украинските войски през август 2014 г. пратеници на Киев, бунтовниците и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) сключиха примирие в беларуската столица Минск през септември същата година.

Документът предвиждаше прекратяване на огъня под наблюдението на ОССЕ, изтегляне на всички чуждестранни бойци, размяна на пленници и заложници, амнистия за бунтовниците и обещание отцепническите области да се ползват с определена степен на самоуправление.

Споразумението скоропостижно се провали и ожесточените боеве се възобновиха, което доведе до ново голямо поражение за украинските войски, в битката за Дебалцево през януари-февруари 2015 г.

С посредничеството на Франция и Германия беше постигнато ново мирно споразумение, което беше сключено през февруари 2015 г. в Минск от представители на Украйна, Русия и бунтовниците. То предвиждаше ново спиране на огъня, изтегляне на тежкото въоръжение и поредица ходове за постигане на политическо уреждане на конфликта. Лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия подписаха декларация в подкрепа на споразумението.

ЗАМРАЗЕН КОНФЛИКТ В УКРАЙНА

Със споразумението от 2015 г. Кремъл направи голям дипломатически удар, защото то задължаваше Украйна да предостави особен статут на сепаратистките райони, позволявайки им да създадат собствени полицейски сили и да имат думата при назначаването на местните съдии и прокурори. В него освен това беше заложено положение, че Киев ще може да си върне контрола върху приблизително 200-километровата граница с Русия в бунтовническите райони едва когато те получат самоуправление и произведат местни избори под наблюдението на ОССЕ - вот, който почти със сигурност би оставил проруските бунтовници на власт там.

Много украинци възприемат тези договорености като предателство към националните интереси и затова прилагането им навлезе в застой.

Документът от Минск помогна за прекратяването на ожесточените боеве, но обстановката остана напрегната, като редовно продължаваше да има престрелки.

При положение че изпълнението на Минските споразуменията забуксува, надеждата на Москва да използва бунтовническите райони, за да влияе пряко на украинската политика, беше попарена. Замразеният конфликт обаче изчерпа ресурсите на Киев и на практика създаде непреодолима пречка пред изпълнението на задачата, която си беше поставила Украйна, да влезе в НАТО - присъединяването към алианса дори е записано в украинската конституция.

Москва предприе усилия да затвърди хватката си върху бунтовническите райони, предоставяйки руски паспорти на над 720 хиляди души - близо една пета от около 3,6-милионното им население. Тя осигури финансово-икономическа подкрепа на сепаратистките територии, която обаче се оказа недостатъчна за преодоляване на огромните щети от боевете и укрепването на местната икономика. Преди конфликта на Донбас се падаше дял от около 16 процента от брутния вътрешен продукт на Украйна.

ПУТИН ПРИЗНАВА НЕЗАВИСИМОСТТА НА РАЗМИРНИТЕ РЕГИОНИ

Признаването от Путин на независимостта на териториите, намиращи се под бунтовнически контрол, на практика слага кръст на Минските споразумения. Москва сключи договори за приятелство с бунтовническите територии - ход, който може да проправи пътя за откритото им подпомагане от Русия с войски и оръжие.

До това развитие се стигна след няколко дни на обстрели по протежение на фронтовата линия в Донецка и Луганска област. Украйна и Западът обвиниха Москва, че нагнетява напрежението, за да си създаде предлог да нахлуе. Русия от своя страна обвини Киев, че се опитва да си върне със сила контролираните от бунтовниците територии - твърдение, което Украйна категорично отрече./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Украйнадонбаслуганск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
одеска област е с 15%, да не казвам 20% етнически българи (основно по селата)..какво прави кремълското джудже там и защо стреля по сънародниците ни? и те ли са нацисти? едно е да искаш да свалиш зеленски, друго е да нападаш българи. какво стана с кримските българи? да сте чували дума за тях от 2014г?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предистория на конфликта не е 2014г. това е началото на конфликта. върнете се в 10 век и първото викингско нашествие в украйна. славяните молят викингите да им станат князе и да им направят държава. наричат я киевска рус. общата родина на украинци и руснаци, тази държава извършва първия геноцид срещу българите, избивайки 60.000 българи, унищожавайки плиска и предава источна българия на византия..цар самуил задържа западна българия още 30-40 години.та, конфликтът украйна-русия от 10ти век
14
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Пропуснахте факта,че откак я има Украйна като държава,областите с преобладаващо рускоезични население бяха практически ограбвани от Киев.Спомнете си как изглеждаше Крим,когато се присъедини към Русия.
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** калпавите войници са укрите! Що не сме усетили 44 година, когато навлизат у нас?
12
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Геноцида спря!
11
3
 
30
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
Излизайки от лъжливата и деформирана еврейска доктрина след края на ВСВ тук виждаме същия сценарий от 1939 г. като участниците вече са други-Русия е насилствено въвлечена във военен конфликт както Германия( и там в Полша имаме геноцид спрямо населението с немски корени,като цял един град е етнически прочистен не остава никой жив-Брамберг,в Гугъл го пише) а Украйна е в ролята на Полша ! Резултата е една съсипана Европа и свръх печалби за американското еврейство-това и именно целят и сега ...
10
0
 
16
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА УМНИКО Донбас е РЕАЛНО е Рублевата зона от поне 7 години. От първия бюджет на ЛНР и ДНР.
9
4
 
57
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
Много ми е интересна терминологията употребена от журналиста-"сепаратистките райони Донецк и Луганск"...а Косово което се отцепи не е обаче сепаратистки район,поне според запада и няма как да е друго яче-там се изграждат американаки бази...мога да повърна !
8
6
 
5
 
! Отговори
Офицер ОЗ преди 2 години
Заплатата на руската армия е доста по-атрактивна. Разбираемо е. И аз бих го направил, защото на първо място съм отговорен за себе си и за твоето семейството.
7
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера 60 000 украински военнослужещи са преминали на страната на Русия. Повтаря се ситуацията с черноморския флот на Украйна от 2014г. 90% от командири и воиници преминаха на руска служба запазваики длъжностите и чиновете.
6
6
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам - това в Сърбия кво беше!?Защо заради откъсването на Косово цяло НАТО нахлу в Сърбия и срина от бомбардировки градовете й, а Путин да не може да защити руснаците, подложени на терор от украинските фашисти.
5
4
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи кога НАТО бомбандира Югославия същите тези мълчаха. Кога изкормиха Кадафи жив пак мълчаха, Сирия, Ирак ... Сега видиш ли за същите военни действия, обаче срещу "демокрацията" е рев и писък. Е до кога с тоя двоен аршин господа евроатлантици ?
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авторчето не лъжи бе майка или такива опорки ти спуснаха.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето всичко почва поне 1 век по-рано
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко започна от там, че в тези републики дойдоха на власт еднио сееедерастии започнаха да забраняват на руското население да си говорят езикаи ги изгониха Русия прие доста бежанци и 2-те републики се борят за правата си и свободите ДПС така че всичко е нормално
1
2
 
58
 
! Отговори
Клаузевиц преди 2 години
Путин иска цялата баница. Трябва да различавате между повод и причина за войната. Учи се по история. Повод беше признаването на отцепените републики, а причината е присъствието на НАТО в Украйна и строежа на техни бази там. Русия ги уведоми писмено, че няма да допусне това. Всичко е коректно по кодекса на войната.А тригера беше Казахстан миналия месец.