Голяма експлозия в Чернобил е малко вероятна

Радиацията е повишена заради вдигнал се прах
25 фев 2022 18:00, Нели Христова
19
Голяма експлозия в Чернобил е малко вероятна
Снимка: БГНЕС

Регистриран е радиационен скок около атомната електроцентрала в Чернобил. Данните от станциите за наблюдение показват, че нивата на радиация са се увеличили около 20 пъти в четвъртък.

"Около реактора обикновено получавате доза от около 3 единици (наречени микросиверти) на всеки час – тя е скочила до 65", обяснява експертът по ядрени материали от Шефилдския университет проф. Клер Коркхил. "Това е около пет пъти повече, отколкото бихте получили на трансатлантически полет."

Най-вероятното обяснение, казва тя, е увеличеното движение на хора и превозни средства в зоната за изключване на Чернобил от 4000 квадратни километра, която е издигнала радиоактивен прах, който обикновено е необезпокояван на земята.

Размириците около вече неработещата атомна електроцентрала са тревожни, но повторението на ядрената катастрофа от 1986 г. според експертите е изключително малко вероятно.

"Радиоактивността се е разпаднала значително оттогава и нещото, а това, което я е освободило тогава, е огромен пожар", обяснява проф. Коркхил.

Много по-голяма загриженост предизвиква всякакви бойни действия в близост до другите работещи ядрени реактори на Украйна.

Експертът по ядрена политика Джеймс Актън написа в четвъртък, че "Чернобил е в голямо необитаемо пространство. Другите реактори на Украйна не са изолирани по подобен начин."

"Освен това голяма част от горивото в тези други реактори е значително по-радиоактивно от горивото в Чернобил", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво, как и къде гледаш. Според EURDEP, пунктА в Брагин, Белорусия е отчетливо оцветен в някаква идея по-тъмно синьо, което по скалта отговаря на стойности между 300 и 500 nSv/h. Другите наблюдателни пунктове в Беларус са в цвят отговарящ на по-ниски стойности. Пак там в сайта, има една камара обяснения, изложената информация, ангажиментите към ранното предупреждение и т.н., но освен гледане си иска и четене :)Георги Котев, лека му пръст, с малко думи обясняваше разбираемо тези работи
13
0
 
2
 
! Отговори
До факт преди 2 години
Тогава що преди 35-6 години едни герои дадоха живота си само и само да го запечатат? Надявам се правиш тънката разлика между неработещ аварирал реактор и затворен поради отпадане на технологията, изчерпване на есксплотационния живот и т.н...
12
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
Дори умишлено да се взривят неработещите реактори,няма да има сериозни последствия.Истинският проблем е сигурността на работещите АЕЦ-както е отбелязал експертът.
11
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците разрушават съркофага на реяктора.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият вариант за взрив е украйнците сами да я взривят. Именно затова руснаците я превзеха, да изключат такава възможност. Защото нали се сещате - бум на чернобил и цяла европа ще плаче и ще се вайка и ще обвинява Русия. В случая руснаците искат да я предпазят.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взрив няма да има. Централата вече е под руски контрол.
8
2
 
9
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Наши казахме истинската новина малко по-рано? Няма повишение на радиацията казват самите украинци. Айде по-леко?
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отчетено е голямо повишаване на фейк нюз нивата.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците да пазят не се знае дали крварите няма да я взривят за ги обвинят тях. С тези усойници всичко е възможно.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко, малко.. Както през 1986-а!
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това някакъв от Шефилд го казва, така ли? Неговата информация се базира на украинските твърдения? Гледам в Европейска платформа за обмен на радиологични данни и там няма разлика.... Лек мирис на фейк нюз се носи из въздуха.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Изглежда, че ще ни бъде по-лесно да се споразумеем, отколкото да воюваме с тази банда наркомани и неонацисти, които се заселиха в Киев и взеха за заложници целия украински народ" Май го напънаха.
2
3
 
9
 
! Отговори
CNN преди 2 години
, Чернобил е неактивен. Който пише, че е, да ходи да си направи една ваксина за мозък.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, все пак е имало някакво завишение. Изводите кой кум и кой сват остават за лично ползване, тъй като предварително съставено мнение няма как да се обори с разумни аргументи...