Георги Панайотов: Целта на Кремъл е да сложи марионетно правителство в Киев

Русия иска сфери на влияние, за нас рискът е реален, смята Йордан Божилов
Обновена: 27 фев 2022 16:50 | 27 фев 2022 16:35, Екип на Bulgaria On Air
110

"Целта на Кремъл е да свали законно избраното правителство в Украйна, да постави там марионетно и да превърне Украйна в прокси на Русия. Но мисля, че това е само една от стъпките, които са планирани. Мисля, че Русия няма да се спре само в Киев. Беше казано, включително и от самия президент Путин, че разпадът на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на XX век. Аз мисля, че неговата крайна цел е да възстанови СССР и влиянието на Русия," каза бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Това, което можем да извлечем от изказванията на Путин до сега, е че той съжалява за разпада на СССР и счита, че границите на Русия са в бившите граници на СССР. Но оттам нататък - Съветският съюз имаше проксита, имаше сфери на влияние. Т.е. това, което Путин заяви, е на практика начертаване на нови сфери на влияние, където попадат и България и други страни. За нас рискът е реален," коментира Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. "Рискът е в това Русия да установи свое влияние по различни начини. На този етап аз изключвам военно влияние или въздействие на Русия, но всички средства, които могат да бъдат използвани - икономически и финансови, Русия ще се опита да ги приложи," коментира Божилов в разговор с водещата Милена Милотинова.

Още по темата

"Искам да изразя възхищението и уважението си към украинския народ и неговите лидери и ръководители, зашото тези хора защитават страната си и са патриоти. Дори Путин да успее да установи контрол върху територията на Украйна, той никога няма да спечели умовете и сърцата на украинския народ," заяви Георги Панайотов. "Припомням само едно изказване на говорителя на Министерството на външните работи Мария Захарова от 15 февруари. " Само луд човек или болен мозък може да допусне, че ние ще нападнем Украйна." До такава степен има нечестност от страна Русия... Как да им се вярва?," коментира Панайотов.  

"Военната сила на Русия е в пъти по-голяма от тази на Украйна, така че може да се счита, че Русия ще установи контрол. Каква е квалификацията на действията на Русия? Те са много ясно описани в резолюция, приета в 1974 г. от Общото събрание на ООН, която е гласувана и от Русия: "Всяко от следните действия се квалифицира като акт на агресия - нахлуване или атака на въоръжени сили на държава на територията на друга държава. Бомбардировка от въоръжени сили на държава на територията на друга държава. Блокада на пристанище, атака от въоръжени сили на държава срещу сухопътния мост, морски и въздушни сили на друга държава."

Всичко това го имаме  и това е акт на агресия. Това са престъпления против мира и човечеството. Това са престъпления и по наказателния кодекс на Русия," коментира Йордан Божилов, според когото на този етап нито НАТО, нито ЕС няма други средства да даде оценка на това, което се случва и да подпомогне Украйна и да накара Русия да спре тазо агресия, освен санкциите и оказване на помощ на Украйна. "Тази помощ се отразява не само в морална подкрепа, но и в доставка на различни материали. Някои държави започнаха и доставка на оръжие," каза експертът.  

"Русия обяви война на мира в Европа. Това се случва пред очите ни...Русия демонстрира военни способности и използва армията си, за да нападне държава в Европа. Ественият отговор на НАТО ще бъде да увеличи военното си присъствие на източния фланг на алианса. Това означава милитаризация. Границата между Русия и НАТО ще бъде милитаризирана, защото щом не можем да вярваме на думите и подписите от страна на Москва, какво друго можем да направим, за да се защитим? Трябва да предприемем съответните мерки," коментира Георги Панайотов.
"Видяхме месеци наред водене на някакви преговори, които за съжаление са били само прикритие на подготовката на военни действия, които аз бих казал, че са изисквали месеци планиране и подготовка," смята Божилов.
"Последното съобщение, което получих от един известен анализатор в Киев, беше: "Ние разбираме, че НАТО не може да се намеси, ние сме решени да защитаваме нашата територия, но и западните държави трябва да помогнат. Изключете Русия от SWIFT." Това означава, че няма как да се плаща газта, няма как да се правят разплащания. Много европейски държави са дали заеми и това ще удари и руските граждани. Това, което мен ме притеснява, е, че би могло да тласне Русия към Китай и те да създадат собствена система," казва Божилов.

Целия разговор  на Милена Милотинова с Георги Панайотов и Йордан Божилов - вижте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В какъв фалшив свят живеем. "Законно избраното правителство на Украйна" и с това "законно" се легитимира марионетния му характер? И чии ли интереси то обслужваше?! До къде ни докараха американците с техните "законови" манипулации и с купуването на власт
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА МЕ ИНФОРМИРАТЕ ЗА МНЕНИЕТО НА ТОЯ ХИПОПОТАМ ... ОЩЕ НЕ Е ЯСНО КАКВО СТАНА С ОНЗИ БЪЛГАРСКИ ПИЛОТ ... КОГОТО СВАЛИХА С ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН ..
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимене то е ясно - наще са първи слуги и г/ъ/золизачи на русия. заобикалят темите война, диктатура, терор с някви общи приказки за нещо дето се случвало в Украйна. Какво да очакваш от проруски гла/воч като радев, помагалото му янев и оня де/б/ил кичо петков???
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То правителството в Киев и сега е марионетно. И не само тяхното е такова.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, тигър се бори с лъв за плячката в общи линиии. Кой я е докопал пръв не е важно, а кой ще я отнесе. Има и случаи, когато плячката я разкъсват и всеки бяга в различна страна, за да си я хапне на спокойствие.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега правителството в Киев какво е?
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после едно логично заглавие/тема относно Укр и Рус.В тази връзка някой може ли да каже нащо правителство не е ли маронетно и на кой се кланя, защото за малките страни това е неизбежно.
72
3
 
7
 
! Отговори
Кирил Калински преди 2 години
Владимир Путин иска да освободи Украйна от фашистите.
71
0
 
3
 
! Отговори
omg преди 2 години
Георги Панайотов е роден е на през 1968 г. Завършил е Международни отношения в МГИМО, Москва през 1994 г.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашното правителство в Киев е марионетно с националистични отклонения. Не може да има по-компроментирано от сегашните комици, които предпочетоха интереса на работодателите си от САЩ пред живота на украинските граждани.
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност идеята му за сега е да махне марионетното правителство. Пък за после не се знае
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си Панайотов. както българските правителства от 32 години са марионетни с министри - американски лакеи.
67
0
 
9
 
! Отговори
моч преди 2 години
Георги Панайотов: Целта на Кремъл е да сложи марионетно правителство в Киев..Панайотов говори от личен опит като министър в БГ версията на точно същия марионетен кабинет охлавяван от фигурант-хунтаджия и болшевишки копой !!!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези откъде ги изкопаха? Баси, тези са някакви фантазьори!
65
1
 
5
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Защо не конкретизираш как Русия ще сложи марионетно правителство в България, респективно ще се възстанови нещо подобно на СИВ и Варшавскияя договор ли? Не можеш да посочиш нищо смислено, само заклинания, но това носи активи..
64
2
 
12
 
! Отговори
Ами то преди 2 години
и сега правителството на Украйна е марионетно, но на САЩ...Същите са разположили биологични лаборатории на територията на Украйна и си правят експерименти върху населението, със съгласието на правителството разбира се...
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре стига сте се надпреварвали да се изказвате. Разбирате от световна политика, колко котка от уиндоус. И без вашето компетентно мнение, че минем.
62
2
 
17
 
! Отговори
Петров преди 2 години
какво значи марионетно правителство? да изпратят някой от канада с жена му да ни управлява ли?
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аде бе верно ли? Още някакъв дълбоко мъдър "анализ" няма ли?
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя бил министър ,че ходи в легиона на зеленото човече бегом марш