Зеленски използва еврейския си произход, търсейки подкрепа

Израелският премиер избягва острото осъждане на руската инвазия
4 мар 2022 17:00, Елка Василева
151
Зеленски използва еврейския си произход, търсейки подкрепа
Снимка: архив, БГНЕС

С послание на иврит, публикувано в социалните мрежи, и призив към евреите по света да се мобилизират срещу руската инвазия, украинският президент Володимир Зеленски, който досега рядко го е правил, изтъкна еврейската си вяра, за да увеличи подкрепата за страната си, предаде Франс прес.

През 2020 г. в интервю за сайта "Таймс ъв Израел" той описва религията като личен въпрос и обяснява, че е получил „обикновено еврейско образование“ и че „повечето еврейски семейства в СССР не са религиозни“.

Още по темата
Когато беше избран за президент през 2019 г., бившият комик положи клетва върху Библията.

След руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, Зеленски обаче, вездесъщ в социалните мрежи, успя да събере подкрепа по целия свят благодарение на енергичните си публикации, понякога директно насочени към еврейската общност.

В сряда след руски удар по телевизионната кула в Киев, разположена близо до мястото на нацисткото клане в Бабий Яр, което се превърна в мемориал, той публикува съобщение на иврит в Телеграм и Фейсбук.

"Важно е милиони евреи по света да не мълчат. Нацизмът е роден в мълчание", пише той.

След това вчера по време на пресконференция той каза, че е благодарен, след като е видял „прекрасна снимка на хора, наметнати с украинското знаме на Стената на плача“ - най-свещеното място, където евреите могат да се молят в Йерусалим.

Украинският президент, който казва, че има роднини в Израел и е посещавал страната няколко пъти, обаче веднага добави, че не чувства, че „израелското правителство се е наметнало с украинското знаме“, според няколко източника, присъствали на  пресконференцията.

Коментарите му се появиха като опит за засилване на подкрепата за Украйна сред еврейската общност, докато в Израел премиерът Нафтали Бенет избягва прекалено остро осъждане на руската инвазия, за да запази отношенията с Москва.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Няма по силен начин за бездушните същства да ударят някой,като кажат - я, че и той е един от нас! Те нарекоха и Христос евреин, баща Му е локалния дявол Йехова.
115
1
 
1
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Ха-ха.
114
3
 
3
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
Да де, ама лъжата на Zеленски за ракетна атака срещу Бабий Яр го направи престъпник в очите на евреите! И нищо чудно и за всичко друго дето бил казал и казва ,че бил направил, да е също лъжа!
113
4
 
12
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Накрая и дирника ще си използваш по предназначение, красавице моя!
112
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има голяма разлика между украински евреин и български евреин. Въпреки, че навремето родината им не можа да ги защити, украинските евреи правят всичко възможно да живеят всички по-щастливо в общата им родината. Нашите ги спасихме, но те пък се изнесоха в Израел. Е няма как да ги последваме там.
111
7
 
4
 
! Отговори
Дрен преди 2 години
Хитлер също е бил евреин. Само че тук не можеш да разбереш кой е нациста Путин или Зеленски. Квото и да говорим тази война е била планувана най малко от 10 години. Накрая ще седнат и ще се разберат. Жалко за убитите
110
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е пари, а всички знаем евреите как ги обичат. Украинците не разбраха как ги изпързаля този човек, както и алчността му. Някога Горбачов като свърши работата на САЩ отиде да живее там, защо ли? Този също ще се настани там, а украинците ще *** рани.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той хубаво го използва ама гледах уникални много стари кадри на оцеляла от Баби яр ..сегашните му герои са събирали смъртниците
108
5
 
13
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Нямам нищо против евреите по принцип., но това, че едва сега научаваме, че Зеленски е евреин е малко смущаващо.
107
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя предаде всички славяни и православието. Ще си остане един шут залят с много мъка и кръв. Жал ми е за украинците, че му се вързаха и стана тази братоубийствена война. Нарочно ги вкара в този ад.
106
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Циркът е пълен, защото аз до сегаза евреин фашист не бях чувал.
105
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е евреин е ясна работата, нищо добро не е изляло от там
104
2
 
7
 
! Отговори
жиката преди 2 години
*** си.Антирусия на границата с Русия няма да се допусне.България е водила зари това войните с Византия.Четете историята.
103
9
 
32
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Това псе долно със своето тъмно минало и извращенията си,сега се крие .....покаже се църка и пак в дупката...Русия ще срине Украйна,ще го намери и разфасова.Въпрос на време е.Да живее Русия
102
6
 
38
 
! Отговори
наивният преди 2 години
До Случаен минувачПрав си...Замислете се, защо се спусна завеса на едната страна от конфликта ,а ни заливат с инфо само с другата .Кой още не го е разбрал,че янките палят фитила ?Те са злото!!!
101
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Френска журналистка, прекарала няколко години в Донбас, разказа как управляващите в Украйна унищожават своите рускоговорящи граждани от 8 години. Да, абсолютно. Бомбардиране с ГРАД. Хората в Донбас бяха мишена на собственото си правителство, на властите в Киев. Имам всички доказателства. Мога да ги осигуря, когато се върна във Франция. Всичко съм заснела, неопровержимо е. Завчера бях в едно училище. Двама учители бяха разкъсани наполовина. Видях и много деца с откъснати от бомбите крайници. Това е нечовешко.
100
37
 
6
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Давайте давайте още русофили ***. Уплашихте се нали от централата? Наливайте още антинатовските си вопли за да напълните сводките на урус анализаторите та и лилипута да тръгне да ви освобождава. Давайте - преклонената главичка сабя не е сече. Ама в робство си живее.
99
4
 
15
 
! Отговори
Пп преди 2 години
И нашите юдеи ще ни закопаят
98
5
 
23
 
! Отговори
хазарин е преди 2 години
Човека е артист, комик. а излиза и че си пада по шуробаджанащината.
97
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя артист е за Оскар ,каза че 1986 г.когато гръмна Чернобил ,заедно с Русия се е борил ,а бря президента ,тогава си бил на 8 г. с кой си се борил )сега е на 44 г.