Зеленски използва еврейския си произход, търсейки подкрепа

Израелският премиер избягва острото осъждане на руската инвазия
4 мар 2022 17:00, Елка Василева
151
Зеленски използва еврейския си произход, търсейки подкрепа
Снимка: архив, БГНЕС

С послание на иврит, публикувано в социалните мрежи, и призив към евреите по света да се мобилизират срещу руската инвазия, украинският президент Володимир Зеленски, който досега рядко го е правил, изтъкна еврейската си вяра, за да увеличи подкрепата за страната си, предаде Франс прес.

През 2020 г. в интервю за сайта "Таймс ъв Израел" той описва религията като личен въпрос и обяснява, че е получил „обикновено еврейско образование“ и че „повечето еврейски семейства в СССР не са религиозни“.

Още по темата
Когато беше избран за президент през 2019 г., бившият комик положи клетва върху Библията.

След руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, Зеленски обаче, вездесъщ в социалните мрежи, успя да събере подкрепа по целия свят благодарение на енергичните си публикации, понякога директно насочени към еврейската общност.

В сряда след руски удар по телевизионната кула в Киев, разположена близо до мястото на нацисткото клане в Бабий Яр, което се превърна в мемориал, той публикува съобщение на иврит в Телеграм и Фейсбук.

"Важно е милиони евреи по света да не мълчат. Нацизмът е роден в мълчание", пише той.

След това вчера по време на пресконференция той каза, че е благодарен, след като е видял „прекрасна снимка на хора, наметнати с украинското знаме на Стената на плача“ - най-свещеното място, където евреите могат да се молят в Йерусалим.

Украинският президент, който казва, че има роднини в Израел и е посещавал страната няколко пъти, обаче веднага добави, че не чувства, че „израелското правителство се е наметнало с украинското знаме“, според няколко източника, присъствали на  пресконференцията.

Коментарите му се появиха като опит за засилване на подкрепата за Украйна сред еврейската общност, докато в Израел премиерът Нафтали Бенет избягва прекалено остро осъждане на руската инвазия, за да запази отношенията с Москва.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
22
 
! Отговори
До 113 преди 2 години
Зарежи какво е настъпил лилипутът,ако си Евреин както се представяш,коментирай Клоуна които се изявява като водач на феновете на Лисугера в Украйна и неговите призиви за помощ от Еврейската общност по света?
95
4
 
1
 
! Отговори
ПотнаАспарух=Евреин преди 2 години
...
94
36
 
1
 
! Отговори
Евреин преди 2 години
Лилипутът яко настъпи украинската мотика Вдигна костите на загиналите по време на холокоста наши предци в Бабин Яр Евреите сме по цял свят и винаги сме се подкрепяли Много малко се знае за военния потенциал на Израел но на практика е най-модерният в света ФедералниятРезерв на САЩ са най-големите еврейски банки Няма нужда да казвам че с този финансов инструмент може да се постигне всичко необходимо за да се спрат неонацисти като лилипута КойтоМногоГовориМалкоПрави НиеЩеМълчимНоМногоЩеНаправим
93
23
 
3
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
На лилипута му бе взета мярката още по Тръмпово време. На много хора там не им стана хубаво, че лилипут русийски се намеси във върешните работи на САЩ чрез манипулация на най-важните избори в страната. Капанът Зеленски бе заложен за лилипута отдавна. Можем да признаем, че той скочи със засилка в него. Бе оставен да го направи, той събираше военните си часи в продължение на 10 месеца и реално никой не се опита с реални възпиращи средства да му попречи.Само разговори по телефона или на дълга маса
92
5
 
25
 
! Отговори
Поредният ЮдеюСемит преди 2 години
разпалил Война в която имат Бели Европейци, а не ЮдеюСемити!
91
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е как ще ги подкрепи, като израел действа абсолютно по същия начин с палестина
90
17
 
15
 
! Отговори
Жид Гад преди 2 години
Путин и Медведев също са евреи ,да не забравяме Адолф Шикългрубер.Ленин , Сталин и Ердоган Гоце.Най - жестоките и кръвожадни Сатрапи все евреи ,тези мили "хора" ,преследвани и т.н. Само насаждат у небогоизбраните чувство на вина за да могат да ги ползват за доене , стригане и пушечно месо.
89
4
 
40
 
! Отговори
ТТТ преди 2 години
Тоз мухлю какъв автогол си вкара
88
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то и руски евреи има, как да е, искаша военна помощ той, ама евреите го отрязаха и му пратиха полева болница :)))
87
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мончо Паси да не се отърква около Герито ами да грабва пушката и да качва трабито!
86
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Путин каза, че режима му е фашистки. А той е еврейн!! Евреин-фашист.. Е тук се обърках малко.
85
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той вече може да не е между живите,а показването му да са предварителни записи.Неговите изказвания напоследък,някак си драстично се разминават с действителността.Особено това за ядрената централа.И в последствие картините от нея.Явно някой иска войната там да продължи още по кървава и с много,много цивилни жертви.Нещо не е както трябва.Всичко е в разрез със разума.Самото изказване на Столтенберг подсказва неистово желание да се предизвикат още повече кървави битки вместо решаване на конфликта.
84
5
 
39
 
! Отговори
Прелъстен/изоставен преди 2 години
Зелката е от алчните,но за разлика от кукловодите -глупави евреи..Зелка,това ти беше,накраде се-превърна държавата ти майка-в гробище,сега ще те изоставят..Така действат по-богатите ти събратя,ти се радвай,че си още жив.Питай леля си Хилари имат ли твоите господари приятели или прочети малко история
83
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той вече може да не е между живите,а показването му да са предварителни записи.Неговите изказвания наш следък,някак си драстично се разминават с действителността.Особено това за ядрената централа.И в последствие картините от нея.Явно някой иска войната там да продължи още по кървава и с много,много цивилни жертви.Нещо не е както трябва.Всичко е в разрез със разума.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 96,не си само ти блокиран приятелю...
81
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не дойде ли времето еврейските служби да се вземат в ръце и да решат проблема-премахването на тоя позор за Соломоновите наследници?
80
3
 
44
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Израелският премиер избягва острото осъждане на руската инвазия. Аз бих казал - браво на израелския премиер! И в Израел са подложени на ракетни атаки от Газа. Той много добре знае, че истината за войната винаги си има две страни.
79
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото забелязвам че някой упорито ме блокира IP адреса след като напиша коментари които не им изнасят и уличават Зеленски в лъжа.Господа не си правете труда защото свободата на словото е неприкосновено право на всеки ...
78
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
82 защото явно не са знаели. То никой не знаеше, че и Зеленски ако не го е криел защо се е заклел върху Библията? Не е ли редно ако е евреин и не крие това да се закълне върху Тората? И тук въпроса е ако е евреин и се е заклел върху Библията, клетвата му има ли някаква стойност въобще защото дали е вярвал в тая клетва като я е изричал? Ей заради такива лъжци като Зеленски, хората мразят евреите. Долно е да се правиш на православен за да те изберат, а после на евреин за да те харесат и помогнат.
77
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е сериозен актив може да го ликвидират и да обвинят Руси естествено.