Ужасът в Украйна от първо лице: Бягахме през границите в страх

Бежанци разказват, че са напуснали заради децата си
Обновена: 6 мар 2022 22:27 | 6 мар 2022 22:25, Веселина Йорданова
174
Ужасът в Украйна от първо лице: Бягахме през границите в страх
Снимка: БГНЕС, архив

Албина Арабаджи идва в България от бесарабско село край Одеса. Оставя съпруга си и брат му. Взима със себе си майка им, своите деца и племенника си.

Още по темата
"Дойдохме преди два дни. Пристигнахме в 6:00 часа сутринта. Дойдохме с кола на доброволци, които ни посрещнаха на границата и ни транспортираха до тук. Преминаването през границите беше страшно. Не сме слизали от колата. Карахме наведени от страх. С три деца вътре беше много трудно", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

"Сполетя ни голяма беда, започна война и трябваше да избягаме. Избягахме от домовете си заради децата, за да не слушат изстрели", каза Мария Арабаджи.

Бягат сами - две жени с три деца. Албина оставя на фронта мъж, Мария - дете.

"Моите двама синове останаха там. Мобилизираха ги да защитават Украйна", обясни Мария.

"В момента те са в Одеса. Стоят и чакат, подготвят се за нападение, тъй като военните приближават от Николаев. Има атаки, тревоги, евакуация. Децата са в бомбоубежища и гладуват. В Мариупол има много наши приятели, които не излизат вече 5-6 дни навън. Може би вече не са живи, защото нямаме връзка с тях", разказа Албина.

Сега всичко, което им остава, е да чакат и да се надяват, че това ще се случи.

"Надяваме се да дойдат тук легално, а не като предатели на Украйна. Чакаме всичко това да свърши, военното положение да бъде прекратено, за да могат да напуснат страната, както много мъже направиха в началото. Защото път назад няма. Прогнозата беше, че всичко ще приключи за една седмица. Сега, на 11-ия ден казват, че това ще продължи дълго, защото голяма войска отива от Русия към Украйна", каза още Албина.

Сега двете жени и децата им живеят в хотел в София. Приютява ги безплатно, докога обаче не знаят.

"Благодарим на всички хора, които ни помогнаха и ни приютиха. Но не знаем какво се случи с нас утре", сподели Мария.

"Имаме нужда от помощ, за да се устроим тук - да си намерим работа, да запишем децата си на училище и детска градина. Аз имам две дъщери. Едната е на 3 години, другата е в 4 клас. Дойдохме заради децата. Ако бях само аз, нямаше да напусна дома си", призна Албина

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де ,като разкъсвате български знамена .Украйнци вие да знаете ,Господ е българин.
16
3
 
2
 
! Отговори
това е вярно, но преди 2 години
До запознат: Да не забравим, че никой не си избира родителите си и затова не бива децата да плащат за греховете на свойте родители!!! Аз ако знам, че моя баща е убиец на деца, бих го застрелял от упор! Право в главата!!!
15
7
 
19
 
! Отговори
Просто бягай преди 2 години
Всички бягат от нацоионалистите в Украйна. До сега не можеха. Сега им се отвори вратата на хората да се спасят от режима на Зеленски.
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влади , влади стани бързо , Путин звъни . На кои телефон ? На вратата !
13
9
 
20
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Това са семействата на фашистите-бандеровски убиици на деца в Донбас! Жал ми е за тези деца, защото те и техните деца ще плащат за греховете на своите бащи! Тежката карма с която ги натоватват техните родители ще ги превърне в инвалиди и животота им ще бъде АД!!!
12
4
 
27
 
! Отговори
123 преди 2 години
В хотел!? Толкова бездомни български граждани има защо същия хотел не ги приюти и тях????
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко има 29 ли останаха
10
2
 
10
 
! Отговори
Бенефициент на грант преди 2 години
Путин е много лош и нисък, нямаме емпатия към зверски избитите мъченици - жени,деца и старци с руско самосъзнание , защото това "демокрация"!
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските военни, които са само 110 хиляди, много по малко от украинската армия, само за два дни стигнаха до Киев, но сега имат голям проблем. Укрофашистите са са окопали в жилищата на цивилното население и ги държат като заложници и жив щит. Освен това не пускат населението да се евакуира по хуманитарните коридори предоставени от руските военни. Всичко това може да продължи много дълго време докато руснаците прочистят нацистите. Всички укронацисти ще бъдат унищожени, ако не избягат в Германия.
8
3
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Защо ук-*** нападна Русия през 2014 година?
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не ви гони вас , а Зеленски и хунтата му..
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москва получи документи от служители на украински биологични лаборатории, потвърждаващи, че компоненти на биологични оръжия се разработват в Украйна, в непосредствена близост до руска територия. Това каза пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има накъде се бяга....това е добре.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сълзливите ви истории не могат да ме разплачат мен...слава на Путина!!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В хода на специалната военна операция бяха разкрити факти за спешно прочистване от режима в Киев на следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ,
2
2
 
6
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Сега вече знаете какво им е на страните, в чиято окупация и унищожаване взе участие България в състава на НАТО.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зверствата на украинските нацисти - гугъл "Горловская Мадонна: два года спустя". Детето разскъсано със забранени касетъчни бомби а майката с откъснати крака го прегръща докато умира от загуба на кръв. Украинските нацисти избиха над 13 хиляди цивилни, само защото не са от правилната националност.