Около 5000 души от украинския град Суми вече са евакуирани

Зеленски обяви, че за 13 дни война са загинали 52 деца
9 мар 2022 07:29, Елка Василева
7
Около 5000 души от украинския град Суми вече са евакуирани
Снимка: архив, БГНЕС

Двата етапа на евакуация на гражданското население от Суми вчера са завършили успешно, около 5000 души се намират в безопасност, съобщи заместник-началникът на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко, цитиран от Укринформ.

"Двата етапа на евакуацията от Суми завършиха успешно. Около 5000 души и над 1000 лични автомобила вече са в безопасност", написа той в чат приложението Телеграм.

Вчера заработи хуманитарен коридор от град Суми към Полтава в Централна Украйна, Лвов на запад и границите със съседните държави членки на ЕС. Организирани бяха две вълни на евакуация на гражданско население.

Още по темата
Около 5000 украинци и около 1700 чуждестранни студенти са отведени в безопасност извън Суми, е съобщила според осведомителната агенция УНИАН украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от ДПА.

Суми е първият от пет избрани града, където сработва хуманитарен коридор за бягство. Градът се намира на около 30 км от руската граница. Руските войски атакуват Суми от дни.

Полтава е на около 170 км на юг и засега като цяло е пощадена от руското настъпление.

Украинските власти съобщиха, че руски военни самолети са нанесли нови удари по жилищни райони в източните и централните части на Украйна.

Украински официални представители заявиха, че двама души, включително седемгодишно дете са загинали снощи в град Чугуев, който се намира малко по на изток от Харков. В град Малин в Житомирска област, която се намира на запад от Киев, при руски въздушен удар са загинали най-малко пет души, включително две деца.

Руската артилерия е обстрелвала покрайнините на Киев, което е принудило цивилните да се крият в убежища, докато същевременно достъпът до вода, храна и електричество е отрязан, каза Ярослав Москаленко, представител на властите, който координира хуманитарните усилия в Киевска област.

По думите му обстрелът е направил невъзможно да бъдат евакуирани телата на петима души, които загинали при обстрел на автомобила си в Бородянка край Киев, както и тези на 12 пациенти в психиатрична болница там. Москаленко добави, че още 200 пациенти са блокирани там без храна и лекарства.

Президентът Володимир Зеленски обяви във видеобръщение, че за 13 дни война са загинали 52 деца, и добави, че Украйна няма да позволи на никого по света да пренебрегва страданията и убийствата на украинци, предаде Укринформ.

Украинформ съобщи, че Япония е изпратила на Украйна военно защитно снаряжение като бронежилетки, каски и други.

Украйна иска засилване на способностите си за противовъздушна отбрана (ПВО), заяви в интервю за Асошиейтед прес украинският военен аташе в САЩ генерал Борис Кременцки след съвещание в Пентагона, в което е участвал. По думите Кременцки това сега е приоритет номер едно за украинската армия.

"Може да бъдат наземни системи за ПВО. Може да бъдат изтребители, каквото е възможно", каза той. Кременецки заяви, че по света има страни, които разполагат със системи за ПВО съветско производство, с които украинците знаят как да боравят. "Правителството на САЩ също може да мотивира тези страни да ни предоставят това оборудване", заяви той.

По думите му са нужни и още противотанкови и бронебойни оръжия, както и способности за крайбрежна отбрана за защита от руските кораби на юг. Той каза, че Украйна е благодарна за получената подкрепа от САЩ и съюзниците им.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Dont worry преди 2 години
Руснаците ще ги свалят тези руски самолети, дори ще поискат и нашите.
4
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
На 9-ти украинците готови с искания за парични суми хаха
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги най-невинните си патят. Богатите напуснаха с луксозните си коли още в първия ден. Нормалните хора, но с възможности напуснаха в следващите 5 дни, останаха обикновените хорица без средства да служат за жив щит на неонацистите наемници, които си направиха плацдарм в Украйна! Ужас. Дано успеят да евакуират колкото се може повече, защото точно това са обикновените украинци. И кога честния запад ще спре своите неонацисти да се изливат в Украйна? Там не убиват само руснаци!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за затеналите, но да не забравяме, че западната преса беше обявила първоначално, че в атантета на летището в Сарафово, бусът е презозвал деца и съответно повечето жертви са били деца.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над хиляда българи са загинали, защото са воювали за нацистите на Зеленски, а за благодарност, нацистите са оставили част от българите да умират от глад! Неблагодарници! Закривай Украйна!