Украинският персонал се грижи за Чернобилската и Запорожката АЕЦ

Дейността по безопасността се координирала с МААЕ
Обновена: 12 мар 2022 18:37 | 12 мар 2022 18:37, Веселина Йорданова
11
Украинският персонал се грижи за Чернобилската и Запорожката АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Чернобилската и Запорожката атомни централи в Украйна, които сега се намират по контрола на руските сили, се управляват и експлоатират от украинския си персонал, заяви днес руската агенция за атомна енергия "Росатом", цитирана от Ройтерс.

Още по темата
В изявлението на агенцията се казва, че външното електрозахранване за неработещата след ядрената катастрофа през 1986 г. Чернобилска централа е било възстановено с помощта на руски специалисти.

"Росатом" посочва, че дейностите за гарантиране на безопасността на централите се извършват в координация с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Въз основа на информацията от "Росатом" руското постоянно представителство в международните организации във Виена е уведомило секретариата на МААЕ, че управлението и експлоатацията на двете АЕЦ се осъществява от украинския персонал, а "група от няколко руски специалисти му оказват консултативна помощ", отбелязва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Добре, че са те...
5
1
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Не е нормално България да иска на мен да не ми върви в живота и да нямам приятелка !
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
продължавате да пишете че АЕЦ Ленин (Чернобил) е изгасена 1986. ми не, не е....до 2000 си е включена в мрежата на страната. а до колкото знам и до момента не са изключени всички реактори....
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново фейк! На Чернобилската централа работят специалисти от Русия е Беларус. Резервното захранване на реакторите вече се осъществява вече от Беларус. На Запорожката централа вече работят също руски специалисти, за да няма провокации от украинците! Всички атомни централи работят в работен режим и са под контрола на Русия!
2
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не би да са изгонили руските окупатори от АЕЦ?
1
1
 
5
 
! Отговори
Гатанката преди 2 години
Авария дали е имало изобщо. Или е имало но 1966 с имплозия