"Газпром" е увеличил доставките в 9 евространи, сред тях и България

Добивът на природен газе понижен от началото на годината с 0,8%
40
"Газпром" е увеличил доставките в 9 евространи, сред тях и България
Снимка: БГНЕС

От началото на 2022 г. "Газпром" е понижил добива на газ с 0,8 на сто спрямо същия период на миналата година – до 111,5 милиарда кубични метра, сочат предварителни данни, цитирани от ТАСС. Износът на газ за страните извън ОНД е намалял с 28,5 на сто (с 12,2 милиарда кубични метра) – до 30,7 милиарда кубични метра.

От 1 до 15 март доставките са се увеличили спрямо миналата година в 9 европейски страни: Италия - с 51,7 на сто, Полша със - 71, 8 на сто, Хърватия - със 110,9 на сто, Гърция - с 34,6 на сто, България - с 24,4 на сто и Турция - с 21,1 на сто, отбелязва холдингът. "Газпром“ продължава да доставя газ според заявките на потребителите в пълно съответствие с договорните задължения, добавиха от компанията.

Освен това през първите 15 дни на март "Газпром“ е изнесъл в страните извън ОНД с 15,6 на сто и с 38,9 на сто повече газ, отколкото през същите периоди на януари и февруари. Средносрочният износ на "Газпром“ през първата половина на март се е увеличил с 18,8 на сто спрямо февруари – до 500 милиона кубични метра, според данните на холдинга.

Износът на газ в Китай по газопровода "Силата на Сибир" също е продължил да нараства.

Доставките на "Газпром“ от газотранспортната система на вътрешния пазар са намалели с 5,7 на сто ( с 4,8 милиарда кубични метра) заради топлото време през февруари.

Освен това обемът на активния газ в подземните хранилища на 13 март е бил с 20,4 на сто повече, отколкото година по-рано, съобщава "Газпром“, позовавайки се на данните от „Газ инфрастракчър Юръп“ (Gas Infrastructure Europe). Вече са изтеглени 50,4 милиарда кубични метра газ - 106,6 на сто от обема, който компанията е успяла да изпомпа през летния сезон на 2021 г., съобщи газовият холдинг.

Запасите от миналата година в европейските хранилища са били напълно изчерпани още през февруари и сега се използват останали от предходни години количества, отбелязват от компанията. Общият баланс на газа в европейските хранилища се е равнявал на 26,2 на сто, а подземните хранилища на Германия и Франция са били изпразнени със 74,9 на сто и 80,8 на сто. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
warnings about преди 2 години
Колко ще може да подава газ Русия ако не и се плаща..Диверсантите от САЩ провеждащи наглата диверсия чрез пси обсебване на наркоманизирания Путин обявиха ясно, че ще водят икономическа война против Европа ЖЕстока икономическа война..След наркоманизиране и обсебване Путин се ползва за нанасяне на жестоки вреди на Русия,Украйна и Беларусь. Взривяването на жилищни блокове се внушава с цел НАБЕЖДАВАНЕ НА РУСКИЯ НАРОД.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко да каже, защо нямаме връзка с евтиния газ от Азербайджан? Защото Путин обича корупцията в България. Време е Гешев да изчезва.
28
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
бе дет са вика :-Войната си е война,но сиренето...пардон,ГАЗА си е с пари...Интересно нашите "ястреби" кък са допуснали "санкционирана" Русия да УВЕЛИЧИ доставките си на газ за България с цели 25 процента ?!...Какво дреме Сюлейманчо Праси ?...Що са не задейства ?!
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямото находище на шистов газ се намира южно от Харков,там където руснаци избиват рускоговорящи православни християни.Опорките за нацисти и лаборатории са за червените папагали.
26
0
 
3
 
! Отговори
Аамет преди 2 години
Братя ромули Европа е отпуснала 600 милки еврака да си сменим кюмбетата с пелетни камини.Дано крадливците не ги окраднат.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали не си мисли, че ще получи пари? В най-добрия случай могат да му платят в рубли. Както той плаща външния дълг. Глуп.
24
0
 
10
 
! Отговори
До бобофил преди 2 години
и как ще драскаш по форумите като ти спре тока бре умньо!
23
14
 
6
 
! Отговори
ФобоФил преди 2 години
Стойте на студено и карайте колело! С парите от вашите сметки за ток, бензин и газ, Путин си купува бомби!
22
15
 
4
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
А бе разбрахте ли,че руснаците не могат да си платят таксите за преноса на газ по Балкански поток до Сърбия с долари... нямали такива банкноти та предложили на Киро да платят с рубли. Асенчо от Кокорчо станал опулчо.
21
4
 
17
 
! Отговори
Лудост преди 2 години
Русия ги топли а те пращат оръжие и наемници да убиват войниците им, луд свят.
20
5
 
0
 
! Отговори
Бико преди 2 години
Да бе Китай е един остров на благополучието. Евтина работна ръка и не могат да се изхранят. Ще произвеждат с газ мръвки и царевица.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се напълним с Рубли!
18
11
 
6
 
! Отговори
Е,бравос преди 2 години
Да го увеличават, че им останаха само 5 г. до 2027г. После Газостанцията ще продава евтинджос на любимия партньор Китай.Голяма печалба ще падне,значи..."Драконът" е майстор в изтезанията,а Русия ще разбере болезнено това.
17
19
 
7
 
! Отговори
Вскчки, преди 2 години
Които продължават да наливат пари в руската икономика, автоматично стават съучастници в престъпната война в украйна. Всички оправдания на фона на отнетите човешки животи са смешни. Каква икономика ще спасяваме, когато на ред сме ние.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малеееее 0.8% и гледай какво става, ами ако затвори кранчето на 10% или 20% е се мре или пък литъра ще стане по 100лв. Скапана държава сме, с много алчни индивиди
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минаваме на браунгаз и готово.Технологията я има и е еко.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиците ципата пешкира, но го опитам Аз Те няма да го усетят
13
13
 
7
 
! Отговори
Бат-Баян преди 2 години
Беше взаимно изгодна търговия? Та Путин го направи златен този газ. Питай тези,които си газифицираха жилищата. И да тролиш по постовете се иска акъл, но явно русшистите нямат такъв.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те НАТО те Ти ЕС сметката ще платя Аз за Тях Егото , а за Мен Пршешкта Тояга
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онези що го докараха няма да го усетят по джоба си