Байдън нарече Путин военнопрестъпник, Кремъл: Непростимо

Белият дом: Варварски действия на брутален диктатор
17 мар 2022 08:10, Елка Василева
250
Байдън нарече Путин военнопрестъпник, Кремъл: Непростимо
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин "военнопрестъпник" заради действията му в Украйна.

След като беше попитан дали Путин е военнопрестъпник, Байдън първоначално отговори, че все още не е готов да го определи като такъв, но само минути по-късно той каза: "Смятам, че той е военнопрестъпник".

Байдън направи изказването по време на събитие в Белия дом, след като по-рано одобри нова военна помощ за Украйна за един милиард долара, която включва противовъздушни и противотанкови оръжия, както и дронове, предаде БНР.

Още по темата
Според говорителят на Белия дом Джен Саки тази оценка се дължи на "варварските действия на брутален диктатор в рамките на нападение над чужда страна". Според Саки Русия не предприема каквито и да е действия за деескалация на военното й нападение над Украйна въпреки продължаващите мирни преговори между Киев и Москва.

Саки също така отбеляза, че има отделен правен процес, за да се определи дали Путин е нарушил международното право и е извършил военни престъпления. Този процес в момента е в ход в Държавния департамент, каза тя.

Украинските власти определят като  "поредно военно престъпление на режима на Путин" удара в Мариупол срещу театър, използван за скривалище от над 1 000 души.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира незабавно на коментарите, като обвини Байдън в "недопустима и непростима реторика".

Пред агенция ТАСС говорителят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че това е непростимо изказване на ръководител на държава, от чийто бомби са загинали стотици хиляди хора по целия свят.

По-рано в сряда Сенатът на САЩ прие единодушно резолюция, която осъжда руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник.

Москва пък нарича "терористичен акт" украински ракетен удар срещу сграда на сепаратистките власти в Донецк.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Кой го казва. Лидерът на една нация ,която винаги е търсила с кой да воюва. Но историята показва, че всяка война която започват Америка все губят. Военнопрестъпници са всички американски президенти предприели военни действия в страни от Европа и Азия. Воювайте във вашата си страна . Не ви искаме тук и където да било .
153
1
 
1
 
! Отговори
55 преди 2 години
Байдън не е прокурор за да произнася обвинения!Те ,които избиха милиони хора след 1945 г. по света нямат никакво право да се правят на демократи!Те са престъпниците!
152
1
 
2
 
! Отговори
Новини от Херо преди 2 години
Кога арестувате Б. Борисов? И за колко загубена я смятате публиката? Америка иска да ни включи в анти-руска коалиция за вадене на горещите кестени от огъня на войната.И в този момент,о, Боже справедливостта се изсипва като огън и жупел от Брюксел. Тежка репресия. Но не върху бившия премиер, а срещу масата, публиката, логиката и будността на цялата нация. Тежка репресия. Не е политическа. Пиарска репресия,от която страдаме напоследък като зараза.УТРЕ ББ ЩЕ ГО ПУСНАТ.А ние ще чакаме повиквателни
151
0
 
0
 
! Отговори
Алцхаймера Кукундел преди 2 години
На колегата кукундел трябва да му припомним само изказването му за бомбардировките на Белград и Югославия ...Такава злоба , плюнки и лудост не се среща често ..Дано си го получат , а те ще си го получат скоро ....
150
0
 
5
 
! Отговори
истина! преди 2 години
ЗА КОГО ВОЮВАТЕ , БЕ ГЛУПАВИ УКРАИНЦИ? ЗА КОГО? ЗА ТЕЗИ,КОИТО ВИ ОГРАБВАХА,УБИВАХА,ИЗТЕЗАВАХА?ЗА УКРАИНСКИТЕ ОЛИГАРСИ, КОИТО СЕГА СИ ГЛЕДАТ КЕФА С ОГРАБЕНИТЕ ОТ УКРАИНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И ДЪРЖАВА ПАРИ? ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ,КОИТО ПРЕВЗЕХА ДЪРЖАВАТА ВИ И ВИ ПРЕВЪРНАХА В НАЦИСТКИ ЗОМБИТА,КОИТО УБИВАТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ?ЗА ТЕЗИ ЧУЖДЕНЦИ,КОИТО ВИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ЗАЛОЖНИЦИ И ПУШЕЧНО МЕСО В БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА?КОИТО СПИРАТ И НАСЕЛЕНИЕТО ДА ИЗБЯГА И СИ УБИВАТЕ СОБСТВЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ,***!
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една бългаска повоговорка: Крадеца вика дръжте крадеца. Тоя ли щше ми говори за престъпления? Неговата държава съсипа половината свят, носейки им демокрация! Разби живота на милиони хора, изби още толкова... Колко нагъл и безочлив трябва да си да се изтъпаниш да дрънкаш тия глупости?Или просто изкуфелия дъртак чете каквото му е написал някой, ръководещ пропагандния отдел?
148
7
 
4
 
! Отговори
Хага преди 2 години
Руските канибали с вожда да си знаят какво ги чака
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той тоя нарече и вице президента първа дама...
146
1
 
12
 
! Отговори
Да преди 2 години
Бай бадън да си смени памперса
145
1
 
3
 
! Отговори
Тъполог преди 2 години
Този ибрик вече тотално се ошашка на чия страна да се врътне. Дървен философ, вечна ***.
144
3
 
3
 
! Отговори
дано, дано, дано преди 2 години
Да пожелаем на Джо Байдън скоро да погребе съпругата си, останалите живи деца и всичките си внуци!!!
143
3
 
7
 
! Отговори
според мен преди 2 години
Никога в своята история САЩ не са имали по *** президент от сегашния!
142
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да хвърли поне една 10 мегатона в Киев и после да си тегли куршума с кагебейския пистол.
141
14
 
9
 
! Отговори
мир преди 2 години
Путин е военнопрестъпник, фашист, убиец. Той бомбардира мирните градове на Украйна - Харков, Чернигов, Суми, Мариупол... Путин лъже народа си. Путин се опитва да убие колкото се може повече цивилни. Очаква го международен трибунал.
140
0
 
0
 
! Отговори
до 147 преди 2 години
С. мени си аршина. Не е актуален вече.
139
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
да не тормозят стареца !...Той не е виновен..Деменцията не прощава на никого...Забравихте ли,че нарече украинците "иранци" ?..Просто да го държат по-близо до гърненцето и по-далече от "куфарчето"..Времето ще се погрижи за останалото..
138
0
 
7
 
! Отговори
натовски джендър преди 2 години
тоз байдън всички с а разбрали че фигура -един път вика не съм казвал тов автори път да така е толкова е жалко и несериозно но епозор за САЩ
137
2
 
14
 
! Отговори
55 преди 2 години
Западната риторика се срина до нивото на злобна махленска просташка кавга!Нямат вече никаква мяра на думите си в позицията на губещи и безпомощни!Това е компенсаторен механизъм на слабия-озверява вербално т.е. на думи, понеже се бои от действия!
136
0
 
3
 
! Отговори
Кобрата преди 2 години
Ей склери,спри да обиждаш и да се заяждаш с хората...Не се прави като Рачков и взимай редовно медикаментите.
135
0
 
4
 
! Отговори
Дзверо преди 2 години
Той му каза,че и няма душа.И беше горд с това.Лунатик!