Папата нарече войната в Украйна "извратена злоупотреба с власт"

Той не назова пряко Русия, но каза, че въоръжената агресия е неприемлива
49
Папата нарече войната в Украйна "извратена злоупотреба с власт"
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск засили косвените си критики срещу Русия, след като днес нарече войната в Украйна „извратена злоупотреба с власт“, ръководена от партийни интереси, които обричат беззащитни хора на насилие, предаде Ройтерс.

Светият отец всъщност не назова пряко Русия в укорите си, но използва фрази като „неприемлива въоръжена агресия“.

„Трагедията на войната в сърцето на Европа ни потресе“, каза той и добави, че малко хора са си представяли сцени, подобни на двете световни войни през 20-ти век.

Тези коментари на папата се съдържат в негово послание, адресирано до участниците в конференция, организирана от в Братислава, в Словакия, от Католическата църква. Словакия отвори границите си за бежанци от Украйна.

„Човечността отново е заплашена от извратена злоупотреба с власт и партийни интереси, които обричат беззащитни хора на страдание, причинено от всякакви брутални форми на насилие“, каза той.

Москва нарича действията си в Украйна „специална военна операция“, която няма за цел да окупира територията ѝ, а да демилитаризира и „денацифицира“ съседната ѝ страна.

Папа Франциск обаче отхвърля това определение. Преди време той каза, че не това не може да се счита „само за военна операция“, а за война, която е отприщила „потоци от кръв и сълзи“. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Читятел преди 2 години
Нищо лично но папата да си гледа католическата си църква и да спре да се меси в православния ни наш свят . Всяка жаба 🐸 в гьола си , ние си имама наша култура и наша църква
40
0
 
0
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Дори и папата,бразилец със скромен произход, заклеими Путин.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка за България пуска яко зелени гущери на сайтове и медий за своята пропаганда
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папуняко да си гледа харема там не е богугодно да хули Бог Русия
37
0
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
До АнонименРано сутринта ме разсмя. Затваряли катедрали в Европа. Коя катедрала е затворена? Вярно е,че много църкви и катедрали по света сега се превърнаха в убежища за прогонени от Путин жени и деца. Че много свещенници помагат безвъзмездно с всичко. Само един безбожник и антихрист може да говори,че се затварят храмове. Но най-вероятно писалия това има предвид, че църквата в неговото село е затворена от години. И в съседното село. А той другаде не е подил,от къде да знае чилякът,не е виновен
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре в 10:30 на протест против войната! Нека не разрешаваме на байдън да заличи милиони!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, има напредък. Папата нарича агресията "неприемлива", а не "непредизвикана". Човечността отново е заплашена от извратена злоупотреба с власт и партийни (разбирай икономически, политически) интереси...Папата притежава повече мъдрост от ООН и повече логика от медиите.
34
4
 
7
 
! Отговори
НЛО преди 2 години
Да Украйна започна войната преди 8 години, ама когато трепаха бесарабски българи и рускоговорящи най вече в Донбас, ти защо тогава не говори за издевателствата на превратното украинско правителство ами сега си седнал да ми говориш глупости?
33
3
 
5
 
! Отговори
НЛо преди 2 години
Ти скапан папа, колко сте мръсни и долни цялата зган във Ватикана, ама и вашето ще се яви на бял свят.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия католици са аут в европа затварят масово църкви никой не вярва боже опази
31
3
 
3
 
! Отговори
До Хахав преди 2 години
Не знаех, че Зеленски е започнал войната ! Всъщност, той ли нападна Русия ??? Обясни, колега, на нас непросветените и неинформирани !
30
1
 
1
 
! Отговори
До Шаши преди 2 години
Много си ошашавен от заклет путинизъм, Шаши, жалък си !
29
2
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Има един монах, който е дал пророчество за бъдните времена. Йоханес някакъв беше. Та, много ясно си казва, че включи ли се Ватикана, почва третата световна. Много други казват, че папата ще е виновен. Него да кълнем. Е, доживяхме го. Изглежда, скоро ще се започнем. Честито.
28
2
 
3
 
! Отговори
Папата за Зеленски преди 2 години
Папата за Зеленски ли е говорил?
27
6
 
3
 
! Отговори
воевода преди 2 години
Спокойно Путинофили. САЩ и Китай вече си преразпределят Руската сфера след очаквания погром в Украйна. Русия е започнала от Украйна и там ще завърши.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нормално-поддържа католиците от западна украйна!! но май от тях са радикапите и бандеровците?
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папата къде е бил последните 60 години, че е пропуснал войните на Щатите. Ох чакай, те се биеха с друговерци. Демек за папата това са били кръстоносни походи не избиване на мирни хора
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А педофилияга във Ватикана, какво е...?
23
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
С шапка или без шапка беше зеленски както знаем резултата щеше да е същият. Лудият кагебист воюва с америка ако не сте разбрали а това в Украйна е спецоперация...
22
2
 
4
 
! Отговори
Хахав преди 2 години
Не е точно така...партийните интереси са на Зеленски, който предпочете война пред прилагане на Минските споразумения, защото щеше да загуби политическата си власт. В нета има точно такова интервю с български политолог от украински произход, Сергей Петров. Интервюто е със заглавие - Западът проспа 8 години, пропагандата е на двете страни. Който се интересува, ще го намери. За останалите - много е рано да се каже какво става, кой печели, кой губи реално.