Ще се превърне ли България в мишена за руските ракети ако дадем оръжия на Украйна?

За сега само страната ни и Унгария не са помогнали с техника
20 мар 2022 17:00, Нели Христова
456

Страхът от разрастването на войната продължава да разделя обществото у нас. Според политически анализатори в такива моменти се трупат политически дивиденти от опасенията на хората. На този фон България и Унгария останаха единствените държави, част от НАТО, които отказаха да предоставят оръжие на Украйна.

Официалната позиция на българското правителство за това трябва ли страната ни да подпомогне Украйна с оръжие е ясна.

"Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин", заяви премиерът Кирил Петков.  

Обществото обаче остава поляризирано. Част от опасенията са, че ако реши да даде военна помощ на Киев,  България може да се превърне в мишена на руските ракети и че войната може да излезе извън сегашните си граници.

"Тази фалшива теза, която се насажда в нашето политическо пространство и се опитва да генерира страхове у нас – как 27 страни членки, които оказват помощ не са мишени на Русия. По принцип всички страни в НАТО са мишени, защото Русия е обявила в своите стратегически документи за противник", заяви първият български представител на НАТО ген. Съби Събев пред Bulgaria ON AIR.

"Русия изпитва трудности да постигне целите си в Украйна, а представете си, когато не е постигнала тези цели в Украйна, да разширява в други посоки или да провокира НАТО, това ще най-глупавото, най-нелепото решение", допълни ген. Съби Събев.

Засега България и  Унгария остават единствените държави част от НАТО, които отказват да изпратят оръжие в Украйна.

Страната ни обаче реши да приеме американска рота Страйкър като част от българската бойна група, причината:

"Българското правителство има ясна задача да усили нашите защити. Българското общество може да бъде спокойно именно защото ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно", посочи Кирил Петков.

"Един механизиран батальон от около 600 души, останалите до 800, евентуално 1000 човека да бъдат от съюзни държави, така както САЩ предоставиха", каза първият български представител в НАТО.

Последна дума по евентуалното решение България да изпрати военна помощ за Украйна има Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
2
 
11
 
! Отговори
Говедо преди 2 години
Ако имаш спор с някого или даже си се сбил с него,как ще погледнеш на някой индивид,който му подава нож?
308
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми това русофил, русофоб. Млад човек съм, не съм преживял времената за които се говори в отношението на Русия към нас и въпреки това осъзнавам, че по добре е да сме в добри отношения с тях от колкото със сащ. Не определяте позицията на някой по този модел.
307
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия, Китай и други големи сили ако водеха война, особена с държава като Украина въобще нямаше да коментираме. Въпросната държава щеше да е изравнена със земята. Това си е чиста операция, щадяща да колкото е възможно за местното население. Стига празни приказки на интересчии. Нямаме работа в този предизвестен и умишлено стимулиран от така наречените демокрации конфликт
306
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тук съм чул само Словакия, САЩ и Англия да изразят готовност да помагат. Как го измислихте, че всички останало са помагало не ми е много ясно. Мисля, че съвсем нагло ЛЪЖЕТЕ!
305
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 342--"ако станем цел, и НАТО ни защити"===================================ХАХАХХАХАХАХХАХАХААХХАХАХАХААААААААААААААААААААА.............
304
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости, чак подсъдно звучи това изказване. България и Унгария не са единствените отказали да дават оръжие. Турция дала ли е, ние само , други държави уж се съгласили ама не директно, тоест нищо
303
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, дори и да не станем цел, мирът се постига с дипломация и преговори, не с раздаване на оръжия. Оръжията ще доведат до повече убити хора от двете страни. Познайте кой печели от това.Второ, ако станем цел, може НАТО да не ни защити от страх да не стане ядрена война.Трето, ако станем цел, и НАТО ни защити, тогава имаме война НАТО с Русия, което ще доведе до ядрена война и всички ще умрем. Русия има по 30 атомни бомби за всяка държава, същото имат и САЩ.
302
4
 
11
 
! Отговори
атом отзад преди 2 години
Да фъргат бомбите и да свършваме. Че ми писна от корумпета и алчни търговци в храма .
301
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 337 Е ти боб ли хвърля да знаеш, че няма да спре???
300
6
 
19
 
! Отговори
картофи в софия преди 2 години
Щени изплющят с рскети без значение русофили и русофоби. И нато няма да ни спаси . Най много и те да ни изплющят да покажат че и те имат бомби . Ще оцелеят само паметниците на съветската армия и на английските бомбери.
299
2
 
14
 
! Отговори
Насакото Яката преди 2 години
Е ние имаме опит да сме нечий пудел, да джафкаме и после някоя могъща държава да ни избомби. Че после и паметници им вдигаме.
298
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
321 Путин води война със свободния свят, за световно надмощие, на територията на Украйна. Тя е просто, предната линия. Той няма да спре, затова трябва, да бъде спрян. Това сигурно, засяга НАТО.
297
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 334 А ти последва ли собствения си съвет да се огледаш и да видиш? Грешни логически връзки правиш между нещата.
296
7
 
12
 
! Отговори
ГЕРБер преди 2 години
До dogan 324, Мога само да ти кажа едно идинах0йНикога повече Руско робство
295
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
330 Вместо да даваш безсмислени съвети, огледай се и виж, какво става. Не чети от руски, сръбски, китайски, венецуелски, северномакедонски и севернокопейски източници.
294
15
 
10
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 години
Държавата България вече е мишена и е атакувана всекидневно от Путинофили и *** които си мислят че ще ни се размине ако се снижим. НИКОГА няма да ни се размине, Русия никога не е била на наша страна винаги ни е мачкала и мразела още от така нареченото "освобождение" .....Колкото по скоро го осъзнаят всички граждани толкова по добре за всички нас
293
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
323 Обществено опасни се оказаха тези мекотели у нас, които не вярваха, че Путин ще води мащабна война в Украйна. Затова сега сме дезориентирани и неподготвени, разделени, нямаме единна, отговорна позиция по такъв важен въпрос.
292
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 327 Много си фантазираш, човек... Наблегни на четене на книги, ще ти помогне.
291
1
 
5
 
! Отговори
дойран преди 2 години
По пет на нож
290
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България отдавна е превзета от вътре от Русия това ясно се вижда от действията а не от думите на управляващите през последните тридесет години за съжаление и последните показаха че по някакъв начин са зависими.