Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака?

Западен печат: Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции
21 мар 2022 11:30, Елка Василева
371
Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака?
Снимка: архив, БГНЕС

Мариупол е подложен на яростна руска атака, пише в заглавие в. "Вашингтон пост". Американският всекидневник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски отново е изразил желание за мирни преговори с Владимир Путин в момент, когато Русия се опитва да отбележи първа стратегическа победа, завземайки ключовия украински югоизточен пристанищен град на Азовско море.

Съобщава се за интензивни улични боеве във всички квартали на Мариупол, включително за руски въздушни удари по художествено училище, където според кмета на града Вадим Бойченко се били укрили 400 души. Украйна обаче отхвърля призивите на Кремъл да предаде Мариупол, отбелязва "Вашингтон пост".

Още по темата
Изданието цитира думите на подполоковник Серхий Бачински, говорител на военната болница в Днипро, на около 200 километра от Мариупол, че комуникациите в града до голяма степен са прекъснати, а индустриалните райони, където се произвежда стомана, са се превърнали в бойно поле.

"Вашингтон пост" цитира съобщение на ТАСС, че руските сили са дали днес времеви прозорец от два часа, през който украинските бойци могат да се изтеглят от Мариупол, без да бъдат атакувани. Руските сили срещат яростна съпротива около Киев и други големи градове, но украинският контрол върху Мариупол изглежда по-слаб, а по думите на американския министър на отбраната Лойд Остин, е "трудно да се каже" дали градът ще издържи на продължителна обсада, обобщава "Вашинготн пост".

Изданието посочва, че превземането на Мариупол би позволило на Путин осигури сухопътна връзка между анексирания през 2014 г. полуостров Крим и Донбас, след като руските сили успяха да завземат териториите западно от Мариупол, включително по-малките градове Мелитопол и Бердянск.

Ожесточени боеве се водят в Мариупол, след като Русия поиска от Украйна да й предаде града, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". Британското издание посочва, че Русия е дала на Украйна краен срок до днес да й предаде контрола върху обсадения пристанищен град, където се разиграха едни от най-тежките сражения от началото на руската инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс", позоваващ се на РИА Новости, руското министерство на отбраната е съобщило, че от 10 ч. (и българско време) отваря хуманитарни коридори за напускане на Мариупол, и призовало украинските сили да сложат оръжие и да напуснат града.

След като не успя да постигне бърза победа в Украйна, Русия преминава към план "Б", пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Тактическата промяна цели да се окаже натиск над Украйна да приеме неутрален статут и досегашните руски териториални придобивки, цитира американският всекидневник представители на администрацията на президента Барак Обама.

След като не успя да превземе Киев, руският президент е принуден да промени тактиката на инвазията в Украйна и да премине към стратегия на "защита на основните териториални цели", търсейки едновременно лостове да принуди Украйна да се съгласи на неутрален статут, отбелязва изданието.

Сега Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции на Русия към южните и източните райони на Украйна, с което да се създаде "сухопътен коридор" между анексирания през 2014 г. Крим и Донбас, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еее, ушанките верно се оказаха големи гад-ини - избиват всичко живо - безпощадно
240
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** фашистки гадове.Все някога ще ви ликвидират.Путин няма закъде да бърза.Всяко нещо с времето си.Възмездието за Донецк идва бавно но сигурно.
239
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на Путин е да отцепи източна Украйна, но може и да е завладее цялата, зависи от развитието на войната :) Зеленски от симпатичен взе да става досаден с това реване пред всеки :))) Разбирам го челяка, ама то всеки ден реване може да отблъсне всеки :)
238
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам момента , когато ще линчуват Зеленски за това, че взе за заложници мъжката половина на населението на Украйна, като забрани на мъжете да напускат страната и ги направи жив щит. Такова варварство не си е позволил никой до сега, ама някак си не е удобно да се говори за това.И ще го линчуват точно украинците!
237
10
 
36
 
! Отговори
сега гледах преди 2 години
Б Мариопол няма вода.На територията завладяна от руската армия им достават с цистерни с вода.Украински фашисти стрелят по хората отишли за вода.ТОва е истината.
236
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАРИОПУЛ?- ОТПИШИ ГО ОТ РЕГИСТЪРА НА UA.
235
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ ДНЕС БГ.--Я СЕ ОПРАВЕТЕ БЕ!- ЩЕ ИЗДЪРЖИ ЛИ МАРИОПУЛ. *** ТО СГРАДИТЕ ЛИ ВОЮВАТ ИЛИ БАНДЕРОВЦИТЕ ВЪВ НЕГО. "ЩЕ ИЗДЪРЖАТ ЛИ НАЦИСТИТЕ"- ТОВА Е ВЪПРОСА.
234
8
 
31
 
! Отговори
до r3v0lv3 преди 2 години
НАТО поддържа войната в Украйна, не русофилите..Не русофилите изпращат оръжие в Украйна , а НАТО..
233
4
 
11
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименА пък един български цар беше казал: Министрите ми са англофили, генералите - германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил.
232
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, няма! Въпрос на дни е да се превземе и ликвидират всички нацита азовски. Колкото до фили и фоби, един професор беше казал, че в България всички русофоби са османофили! Така че честито на османофилите.
231
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не няма да издържи , пабеда будет за нами Слава Росии
230
1
 
9
 
! Отговори
r3v0lv3r до 261 преди 2 години
Не знаех, че Украйна е влязла в НАТО, не знаех, че сме излезли от НАТО и не знаех, че да не поддържаш война е поддръжка за НАТО.
229
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква яросна атака? те не са вкарали и 20% от силата си за д опазят цивилното население което е насила държано в града от нацистите.
228
10
 
25
 
! Отговори
до r3v0lv3 преди 2 години
Не врат, ами шия..Сляпата поддръжка за НАТО е антибългарска и всеки разумен българин трябва да и се противопоставя.
227
6
 
20
 
! Отговори
Фори преди 2 години
НЕКА ДО ДА ВИДЯТ РЕЗУЛТАТА ОТ ВСВ,КОГАТО ХАМЕРИКАНЦИ,ХАНГЛИЧАНИ МНОГО ОЩЕ ХХ....,БЯХА НАКАЧУЛИЛИ РУСНАЦИТЕ С ЕДНА ЦЕЛ-ДА ЛАПНАТ И ТОВА,КОЕТО Е ПОД ЗЕМЯТА.ДНЕС Е СЪЩОТО,ПАК СТАРИТЕ ФАШИСТИ,НОВИТЕ НАЦИСТИ И МНОГОТО ПАСМИНА,НА ЗАПАД И НА ЮГ.РУСИЯ НЕ ПРАВИ НИЩО,ПРЕДИ ДА Е НА ЯСНО С КРАЙНИЯРЕЗУЛТАТ.ДА МУ МИСЛЯТ,ТЕЗИ У НАС,ПРЕДИ НАС И ДРУГИТЕ ДО ТЯХ!
226
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака? - А сега де, аз мислех че Русия е загубила войната по данни на ЦРУ а то се оказва че още шавала ..... Стига с тия заглавия Днес, пишете каквото говори Зеленски ... Там е истината ...
225
26
 
5
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Ако изтрезнеят руснаците,може да превземат града.Трябва да им се спре алкохола.Без хляб могат ,но без водка не.
224
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за Украинците които населяват Мариупол,явно Путин е озверял и тоя град ще стане курбан и назидание за другите!Време е Укрите да се събудят и да вземат главата на клоуна безродник Зеленски,няма нужда от повече страдания и разрушения!
223
0
 
16
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Както винаги 2 дни назад и 5 встрани... Много са ви стари данните, ама така е, като не щете за чуете всички източници а гадаете на боб....
222
16
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До до r3v0lv3rРазликата е, че отричането на руската пропаганда, не ме прави поддръжник на САЩ и не съм аз, който ходи да вее руски знамена пред парламента. Нито съм виждал българи да развяват американското знаме. Сляпата поддръжка за Русия е антибългарска и всеки разумен българин трябва да и се противопоставя.