Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака?

Западен печат: Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции
21 мар 2022 11:30, Елка Василева
371
Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака?
Снимка: архив, БГНЕС

Мариупол е подложен на яростна руска атака, пише в заглавие в. "Вашингтон пост". Американският всекидневник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски отново е изразил желание за мирни преговори с Владимир Путин в момент, когато Русия се опитва да отбележи първа стратегическа победа, завземайки ключовия украински югоизточен пристанищен град на Азовско море.

Съобщава се за интензивни улични боеве във всички квартали на Мариупол, включително за руски въздушни удари по художествено училище, където според кмета на града Вадим Бойченко се били укрили 400 души. Украйна обаче отхвърля призивите на Кремъл да предаде Мариупол, отбелязва "Вашингтон пост".

Още по темата
Изданието цитира думите на подполоковник Серхий Бачински, говорител на военната болница в Днипро, на около 200 километра от Мариупол, че комуникациите в града до голяма степен са прекъснати, а индустриалните райони, където се произвежда стомана, са се превърнали в бойно поле.

"Вашингтон пост" цитира съобщение на ТАСС, че руските сили са дали днес времеви прозорец от два часа, през който украинските бойци могат да се изтеглят от Мариупол, без да бъдат атакувани. Руските сили срещат яростна съпротива около Киев и други големи градове, но украинският контрол върху Мариупол изглежда по-слаб, а по думите на американския министър на отбраната Лойд Остин, е "трудно да се каже" дали градът ще издържи на продължителна обсада, обобщава "Вашинготн пост".

Изданието посочва, че превземането на Мариупол би позволило на Путин осигури сухопътна връзка между анексирания през 2014 г. полуостров Крим и Донбас, след като руските сили успяха да завземат териториите западно от Мариупол, включително по-малките градове Мелитопол и Бердянск.

Ожесточени боеве се водят в Мариупол, след като Русия поиска от Украйна да й предаде града, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". Британското издание посочва, че Русия е дала на Украйна краен срок до днес да й предаде контрола върху обсадения пристанищен град, където се разиграха едни от най-тежките сражения от началото на руската инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс", позоваващ се на РИА Новости, руското министерство на отбраната е съобщило, че от 10 ч. (и българско време) отваря хуманитарни коридори за напускане на Мариупол, и призовало украинските сили да сложат оръжие и да напуснат града.

След като не успя да постигне бърза победа в Украйна, Русия преминава към план "Б", пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Тактическата промяна цели да се окаже натиск над Украйна да приеме неутрален статут и досегашните руски териториални придобивки, цитира американският всекидневник представители на администрацията на президента Барак Обама.

След като не успя да превземе Киев, руският президент е принуден да промени тактиката на инвазията в Украйна и да премине към стратегия на "защита на основните териториални цели", търсейки едновременно лостове да принуди Украйна да се съгласи на неутрален статут, отбелязва изданието.

Сега Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции на Русия към южните и източните райони на Украйна, с което да се създаде "сухопътен коридор" между анексирания през 2014 г. Крим и Донбас, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
6
 
10
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Между другото за феновете на ''велика'' окраина и бандеровския башибозук в Русия по официални данни живеят почти 2 милиона украинци, а по неофициални 5 милиона! Украинци, не руснаци от окрайна!
200
4
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Телеграма е пълен със заловини в Мариупол "бежанци" със големи липсващи части от кожата им . Защо са си го причинили според вас ? Изрязали са татоираните нацистки символи на Азов за да могат да избягат от Руските военни. Уви , не им се е получило!!!
199
15
 
2
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До БобиОбграден, необграден, като ревнаха индийците, че имат 500 студента, които не могат да се евакуират и руснаците спряха да гърмят по пътя за бягство народът успя да се спаси, като идваха уркаински автобуси да ги спасяват. Хората можеха да бъдат спасени в Мариопол, просто не изнасяще на руснаците и крайният резултат е въпросната картинка.
198
3
 
15
 
! Отговори
славянин преди 2 години
В репортажите от Донбас донбасчани така ''благославят'' бягащите презглава бандеровщи за 8-годишния им терор, че чак ми се изправят косите! Същото правят и успелите да излязат от Мариупол цивилни - ''благословии'' до бога за ВСУ и бандеровския башибозук!
197
11
 
2
 
! Отговори
Много дърт комунист преди 2 години
Другари таварищи Абе останаха ми няколко пакета тоалетна хартия.Разменям я за олио а ползваната за зехтин.Пишете ако имате интерес.Слава Путино!
196
3
 
10
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
Имаше 3 варианта за атаката в Украйна, 1. Бърза атака и смяна на властта с приближени на Русия, 2 атаката не върви по план и се оцепва източна Украйна в нова Република Новорусия, западния дел се поделя от Унгария и Полша (този вариант отпадна заради предателство от двете), вариянт 3 - бавна атака със съпротива и унищожаване на крайни елементи и инфраструктура и анексиране на цяла украйна. Цяла Русия, е ядосана на Полша, че не се съгласи на вземе Ллов, сега ще се готви да яде шамари.
195
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците не трябва да дават на азов да се измъкнат живи от Мариупол и да тероризират други населени места!
194
0
 
15
 
! Отговори
не ДАЛИ, а ДОКОГА преди 2 години
За Мариупол, въпросът не е ДАЛИ, а ДОКОГА ще издържи. Вероятно още 10-15 дни, понеже там има олоко 15.000 елитни бойци от ВСУ и около 3000 Азовци. И всичко това в градска среда.
193
4
 
12
 
! Отговори
до 216 от славянин преди 2 години
Ами мини през Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и другите големи руски градове и ще се наситиш на емигранти, даже някои руснаци са пропищели от тях! Ама то джендрастчето си мисли, че емигранти имало само по атлантическите земи!
192
11
 
5
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Като гледам колко емоционални минуси има на очевидни истини, става ясно 1.или колко е замърсен тролно нета 2.или колко са много българските предатели! Пък ние за предател президент се притеснявахме! То огромна част са хора, дето ще си плюят на петите, ако Рашистите ни нападнат! СРАМ и позор за Левски! "НАРОДЕ???"
191
12
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Фашисткия режим на Путин работи по модела на Иван Илин!
190
2
 
8
 
! Отговори
Китай му пази гърба преди 2 години
Путин има информатори. Знае над 50% от възможноите варианти. Не мисля че ще остави територии в украйна. Но Кой знае. Ако има останали фашисти в киев ще си го вземе. Ворнната операция отдавна е на лична основа
189
4
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Запада живее по добре от изтока защото изтока му слогува. Запада така действа от много години насам. И вие които подкрепяте запада значи искате да им робувате.Искате да работите за тях! Само че Русия иска запада да работи за тях. Всички които подкрепят Русия искат това .
188
14
 
2
 
! Отговори
До славянин преди 2 години
Какви емигранти са от бившите им колонии бе ***?И ако беше толкова хубаво защо всички републики се отделиха.Останали са там защото любовниците им са рускини.Цял свят знае способностите им под чаршафите
187
13
 
3
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Московия- земя от дива и без собствено мнение! Вечно чакащи батюшката годударь да ги оправи.. Е той винаги ги оправя и така, докато изчезнат от земята! 1917,1991,2022!Това е третият път и прошка сега, вече няма да има!
186
2
 
16
 
! Отговори
до 208 от славянин преди 2 години
Ами гледай репортажи и от Донбас какво казват донбасчани за бягащите презглава бандеровски ''юнаци'' и ще разбереш колко ги ''обичат''!
185
4
 
12
 
! Отговори
Дърт комунист преди 2 години
Другари пуснали са олио трета цедка.Отивам на опашката.Обичам опашките спомен от соца.Там ме обарваха безплатно.
184
2
 
6
 
! Отговори
без излишности преди 2 години
няма да издържи
183
2
 
8
 
! Отговори
Labarogi преди 2 години
Путин не иска да превзема Киев, размислих го! Най-невероятното е, че може да го превземе много бързо и в аванс на НАТО, когато си иска...но след това ще остане само пепел...
182
2
 
9
 
! Отговори
до 205 от славянин преди 2 години
Аз познавам човек емигрирал в Русия мистър анонимен! Русия е пълна с няколко милиона емигранти от всички бивши съветски републики!