Зеленски: Като ни унищожава, Путин унищожава себе си

Предложението му за референдум може да обрече преговорите
22 мар 2022 09:20, Александър Попов
273
Зеленски: Като ни унищожава, Путин унищожава себе си
Снимка: GettyImages

Президентът на Украйна Владимир Зеленски поднови късно снощи предложението си за преки мирни преговори с руския държавен глава Владимир Путин, като заяви, че статутът на спорните територии може да бъде обсъден и евентуално да се проведе референдум.

Той не скри, че статутът на спорните територии - окупирания от Русия Крим и подкрепяните от Русия области в Донбас, може да бъде обсъден.

"Готов съм да повдигна тези въпроси на първата среща с президента на Русия. Няма да има призиви или исторически речи. Ще обсъдя с него всички въпроси с големи подробности", заяви Зеленски.

Русия обяви Крим за част от Русия и призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република в Източна Украйна.

Още по темата
След разпадането на Съветския съюз и трите области са част от Украйна и са в центъра на продължаваща вече десетилетие криза, която на 24 февруари прерасна в инвазия и пълномащабна война.

"Ако имам тази възможност и Русия има желание, бихме обсъдили всички въпроси", каза той пред украински журналисти в интервю, публикувано от "Суспилне".

"Дали ще решим всички тях? Не. Но има шанс, че отчасти бихме могли - поне да спрем войната", добави той.

Въпреки че Зеленски даде знак, че е готов да разговаря за статута на трите области, той многократно е настоявал, че и трите са част от Украйна и че страната му няма да се предаде.

Украинският президент предупреди също, че всяко мирно споразумение, включващо "исторически" промени, ще бъде подложено на национален референдум.

Соня Микак, експерт по Украйна в Австралийския национален университет, заяви, че обещанието за общонародно допитване вероятно обрича на неуспех всяко предложение на Киев за отстъпване на територия.

Огромното мнозинство - около 80% от украинците, заявяват, че не искат да се откажат от тези територии", каза Микак, цитирайки две скорошни проучвания на общественото мнение.

"Мисля, че това ще бъде отхвърлено от населението, наистина. Много голям брой украинци казват "не трябва да спираме да се бием. Украинците виждат, че са подложени на екзистенциална заплаха. Не става въпрос само за загубата на територия, а за това, че ще трябва да живеят като руснаци, ще има силна русификация, ще има автократичен контрол", добави тя.

Месец на разговори между украински и руски официални лица досега не са успели да спрат или дори да забавят войната, която принуди 3,5 милиона украинци да напуснат страната.

"Невъзможно е да не се стигне до решение. Като ни унищожава, той определено унищожава себе си", каза Зеленски за Путин.

"Не искам да влезем в историята като герои и като нация, която не съществува... А ако унищожи себе си, няма да му остане никакъв героизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм мъничко човече, на азовци мил другар, имам зеленичко елече и на ко. ката съм цар. Тра Ла Ла, Тра Ла ла
156
10
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Хубав Зеленски!
155
2
 
24
 
! Отговори
Sds преди 2 години
Не разбра ли безумно същество преговори ще има дамо при капитолация Нали голям го вадеше че победата щее твоя и ко стана ревльо? Нали искал да започне 3 световна война
154
10
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Лош Путин!
153
3
 
23
 
! Отговори
Горянин преди 2 години
Зеленски да дойде да види с какви автомобили са в слънчев бряг неговите укри.Около магазините ,,Жанет " и ,,ЛИДЛ ".От лексоси, мерцедеси ,беемвета и всякакви други луксозни марки коли.Пазаруват за по хиляди лева,с по две колички препълнени до горе.Да еврейски наркоманино, лъжец.
152
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Късно е ТИ да поставяш условия наркоманче! Съгласи се на справедливите искания на Русия. И да знаеш, че 2/3 в България подкрепяме Русия, а не нацистката ти Украйна!
151
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми те смениха Владимир с Володимир, уж да е различно от руското, а то точно Володимир или Володя е типично руско, а на славянските езици е Владимир и означава власт и мир, всъщност "влад-а" означава не само - власт, може да означава и събрание,парламент, съвет
150
1
 
25
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама укрите май ще да влезнат в историята точно като нация, която допусна нацизма, че даже и го доразви... Затова, като израз на денацификацията нищо чудно в пост-украинското пространство изобщо да не остане думата "украйна" - тя вече ще се свързва с престъпници - ултраси и главорези като АзоВ, Десен Сектор и подобни талибани... Колкото до лицето Зеленски - тоа и в момента се свързва с думи като клоун, марионетка, нарко-дух.ач, ненормалник-комедиант, довел 40 млн. хора до трагедия, и т.н.
149
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес сте го изписали правилно името му Владимир, не Володимир.
148
5
 
13
 
! Отговори
История преди 2 години
До 159Украинския език е съдаден от австрийски шпиони и местни руснаци-предатели малко преди ПСВ, австрийците се опитват да го наложат с много терор, убийства, изтезания, горене на православни икони и църкви и много други масови зверства,концлагери над руснаците, но не успяват! Втори опита да откъсне Украйна от Русия и я оформи като отделна нация , с цел да я заграбят, правят нацистите през ВСВ, но също не успяват!Комунистите също го правят и в частност Ленин, който пък също е бил чужд шпионин
147
2
 
16
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама бленуваните преговори ще са за капитулация. Некой си бил "готов за преговори"... Чакай бе, нацистки клоуине, нещо много се разбърза като взеха с една ракета да ти опраскват цели бригади от твоя укро-вермахт, и ти изпариха азовците... Аре у десно... я да си продължава да си плещи по 5 пъти на ден, а в това време спец-операцията си върви по плана - систематично до пълно ликвидосване на нацистките главорези, освобождаване от тях и изчегътване на фашистката свастика в бивша Укриана
146
17
 
8
 
! Отговори
Россиа ке пукне преди 2 години
Цяла Русия да ми цунка буя! А Путин тоз 5RS да го пра3кат всички - от Перу до Кавказ!
145
21
 
6
 
! Отговори
Руснак преди 2 години
Путин вън от Украйна.
144
13
 
11
 
! Отговори
Нацисти мръсни! преди 2 години
Самата идея,да се откъсне територията на Украйна от Русия е нацистка идея, първо го правят австрийците,които асимилират маса славяни,вкл. и на територията на днешна Румъния и др., но въпреки,че създават първите концлагери в Европа - Талергоф и Терезин,в които вкарват руснаците,защото не искат да се пишат от измислената нация "украинци" и да учат изкуствения "украински език", не успяват,защото ПСВ е спечелена от Анатата,а през ВСВ, немските нацисти,правят опит за откъсване и асимилация на Украйна
143
2
 
15
 
! Отговори
8888 преди 2 години
Свят без Русия няма да съществува!Тази война се превръща в трагичен фарс.Решението е МИР!
142
3
 
20
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
На всяка глътка кафе, и отново снимка на наци-то... Айде спрете се! Че и безконечните му плачове вече идват в повече. Трябва да се номинира за "Оскар" за фарисейство.
141
2
 
20
 
! Отговори
159 преди 2 години
Като е напълно самостоятелен език, назовете имена на украински писатели отпреди 100 и повече години, т.е. отпреди създаването на СССР? Дайте пример за литература на този самостоятелен език.
140
7
 
16
 
! Отговори
Скръц преди 2 години
За всичйи, които са прекалили с Украинската военна пропаганда и че Русия губи, ще изложа няколко факта. За 25 дни 10% от редовната армия на Русия влезе в 44 млн държава с територия, колкото цяла Европа. С тези 200 000 войника, превзеха цялото черноморие на Украйна и е под руски контрол + цялата стратегическа инфраструктура /желязо и АЕЦ/. Столицата е вече с дни обградена и чака команда дали долу отцепените ще се признаят или да заравни КИЕВ. На такава загуба здраве му кажи
139
19
 
5
 
! Отговори
До 150 преди 2 години
Украинския е напълно самостоятелен език по-близък до българския отколкото е руския. Украинския народ и напълно самостоятелна етническа група, призната от Русия, за която Путин планира да направи онова, което направиха сърбите с българите в Македония. Не ми пиши глупости в 21в. си.
138
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До уточнениеА кой мислиш е избягал от Украйна, предимно богатите бандити,мошеници и олигарси и приближените им, които си плащали на границата, обикновените украинци са оставени да умират в Украйна във войната или от глад и студ!