Кои са най-големите губещи от продоволствена криза в света?

Тепърва ще се разбере колко важни са Украйна и Русия за световното изхранване
85
Кои са най-големите губещи от продоволствена криза в света?
Снимка: БГНЕС

Колко важни са Украйна и Русия заедно за "изхранването на света", мнозина тепърва ще разберат. Светът вече осъзнава, че това, което се случва днес, ще има дългосрочни последици, а най-важният ресурс за всички - храната - няма да е достатъчен за всички. Страните, които са зависими от вноса, ще бъдат най-силно засегнати, пише Антоан Роша за хърватското издание "Advance".

Тази седмица МВФ публикува доклад, в който се казва, че конфликтът в Украйна може да "промени из основи световния икономически ред". В доклада се посочва, че глобалният икономически растеж ще се забави, а инфлацията ще продължи да се повишава. В него очаквано се казва също, че инвестиционната несигурност се увеличава и това може да доведе до отлив на капитали от т.нар. развиващи се пазари. В превод това означава, че най-много ще пострадат по-бедните страни.

"Този конфликт нанася сериозен удар върху световната икономика, който ще спре растежа и ще доведе до повишаване на цените", се казва в доклада.

В него се отбелязва също, че най-силно засегнати ще бъдат страните, които са най-силно свързани с настоящия конфликт от финансова и търговска гледна точка. В доклада се посочва също, че съществува висок риск от нови конфликти в страни като Африка, Латинска Америка, Кавказ и Централна Азия.

Най-големият риск, разбира се, е в страните, които купуват най-много храни от двете страни в конфликта. Египет, например, трябва да очаква сериозна криза, тъй като внася до 80% от пшеницата си от Русия и Украйна.

В по-дългосрочен план, се казва в доклада, "войната може да промени из основи световния икономически и геополитически ред“, ако се променят търговията с енергия и веригите за доставки, съществуващите връзки се фрагментират и държавите преразпределят валутните си резерви. Предвижда се дълбока рецесия в Украйна и Русия, а цяла Европа е заплашена от прекъсване на доставките на газ.

Но какво ще се случи с най-важния ресурс за всички - храната?

Русия и Украйна произвеждат почти една трета от световното производство на пшеница. Пристанищата са затворени, инфраструктурата е в безпорядък, което означава, че трябва да търсим други източници на тази жизненоважна хранителна култура. Тъй като земеделските стопани в Украйна не могат да обработват нивите си, се очертава перспективата за недостиг на пшеница, който все още не сме усетили с пълна сила.

В момента търсенето на различни доставчици води до повишаване на цените, а цената на пшеницата вече достигна рекордно високи стойности. Повече от 50 държави зависят от две държави и техните реколти от пшеница, а този основен продукт представлява около 20% от световната консумация.

Някои от най-големите вносители на пшеница в региона се намират в Северна и Западна Африка, включително Нигерия - една от най-бедните страни в света. Между другото, това е и най-многолюдната страна в Африка! Разбира се, струва си да се припомни, че тези страни също са финансово отслабени от пандемията.

Недостигът на пшеница или увеличаването на цената на пшеницата ще се отрази на основните хранителни продукти като хляб, макаронени изделия и зърнени храни.

Освен това на Русия и Украйна се падат 70-80% от световния износ на слънчогледово масло (слънчогледът е националното цвете на Украйна). ЕС внася около 200 000 тона украинско слънчогледово масло месечно.

Сезонът за засаждане на растения продължава от април до май и вероятно ще бъде засегнат от конфликта. Рзселването или бягството от страната ще доведе до недостиг на работници по полетата. Малко вероятно е ситуацията да се подобри скоро. Може да стане само ако конфликтът приключи скоро. Но дори и тогава са неизбежни сериозни последици. Ако това продължи и през пролетта и лятото, можем да очакваме остър недостиг.

Супермаркетите в Испания и Италия вече започнаха да ограничават продажбата на слънчогледово олио, след като военната операция в Украйна накара хората панически да се втурнат да го купуват. Но то не се купува само от потребителите за лична употреба. Слънчогледовото олио често се използва за приготвяне на пържени закуски като чипс, така че компаниите могат да повишат цените на тази категория продукти.

Царевицата е друг основен продукт, който се отглежда предимно в Украйна и Русия. Те са на четвърто и пето място по износ на царевица и представляват около 20% от общия световен износ на тази култура.

Очакваше се тази година Украйна да отгледа най-голямата си реколта от царевица досега и да изнесе почти 80% от произведеното количество. Тъй като пристанищата са затворени в разгара на експортния сезон за този продукт, малко вероятно е царевицата да успее да поскъпне изобщо.

Царевицата също има много приложения и не става въпрос само за това, че тя ще бъде в недостиг като краен продукт за хората. Недостиг от нея ще изпитат и производителите на месо, наред с други, тъй като с царевица се хранят животните в много части на света и повишаването на цените може да доведе до повишаване на цените на месото.

Както виждаме, хранителният цикъл е затворен и ако има проблем с достъпа до една основна култура, веднага възникват проблеми и с други продукти. Колко важни са Украйна и Русия заедно за "изхранването на света", много хора тепърва ще разберат.

Искам да ви напомня и за сериозния проблем с доставките на торове. Аграрната промишленост се нуждае от тях, за да постигне целите си. Торовете никога не са били толкова скъпи, тъй като износът им от Русия е спрян. Производството им в Европа също е спряно поради повишаването на цените на природния газ, който е основна съставка на азотните торове като карбамида.

Но още преди конфликта в Украйна световната верига за доставки на храни беше в затруднено положение. Сложните вериги за доставки и непредсказуемите условия, които често са резултат от изменението на климата, вече доведоха до най-високото ниво на цените на храните от десетилетие насам. За милионите хора, останали без работа заради пандемията, купуването на храна вече е проблем.

Броят на хората, живеещи на ръба на глада, се е увеличил от 27 милиона през 2019 г. на 44 милиона. Това сочат данни, публикувани този месец от Световната програма по прехраната на ООН.

Ситуацията несъмнено ще се влоши от бума на потребителската паника. В някои региони хората вече са се втурнали към магазините и често снимките на празните рафтове казват много повече от всяко пазарно проучване!

Паническото купуване на храна може да направи нещата много трудни, поне в началото, и това се е случвало и преди. Помислете само как хората купуваха тоалетна хартия в началото на пандемията. В крайна сметка не се стигна до остър недостиг, но веригата за доставки беше подложена на силен натиск.

Можем да очакваме, че в условията на криза държавите ще се "затворят", за да изхранват само собственото си население. Така че пазарите може да бъдат затворени заради блокадата на износа.

За съжаление, за много държави продоволствената независимост е просто невъзможна, особено ако се налага бързо приспособяване.

С появата на заплахата от недостиг на храна и повишаването на разходите за живот, на преден план излиза ограничаването на разхищението на храна. Според някои данни, до 20% от цялата храна, произведена в Европа, се изхвърля - това са 88 милиона тона храна всяка година. Смайващо и ужасяващо. Знаем кой страда най-много в тази ситуация: със сигурност не тези, които изхвърлят храна, а тези, които са по-внимателни с нея...

Като се има предвид, че проблемът вече е налице и че може да се задълбочи още повече, е наложително конфликтът в Украйна да бъде прекратен възможно най-скоро. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Роко Скиавоне преди 2 години
Това е най малкият проблем,*** няма да има пшеница и кукуруз,аз хлям не ям Големият проблем е ,че в Африка например като започнат да гладуват първото нещо което ше направят е да изкупят лодките ит Декатлон и да дойдат на гости при нас в Европа,говорим за милиони хора
50
0
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Ако имаме нормално правителство проблем с изхранването България не трябва да има. Произвеждаме си всичко. Имаме и жито, царевица, слънчоглед. Проблема е да не изнесем всичко, както по времето на Жан Виденов и да се окажем без хляб, олио и фуражи. Кирчо и Кокорчо да се вземат в ръце и да изкупят необходимите количества за България а ако има търсене да ипозволят износ на добри цени.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя Украйна е ясна, ни ще засее, ни ще жъне, но откъде накъде мислите, че Русия няма да сее, на нейна територия бойни действия няма, ще сее, ще жъне, торове сама си произвежда, е няма вероятно да изнесе много от житото и слънчогледа, но от глад няма да умре! да му мислят тия дето не могат да си внесат от нея!
48
3
 
7
 
! Отговори
В. преди 2 години
Най-големите губещи ще са приобретателите на скъпи недвижимости.
47
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е само газа , а всички ресурси , като метали , нефт и зърно . ФЕД пбаче вдига лихвата на 1.75 - да видим ! Мисля че Русия отдавна трябваше да се отвърже от долара . Всяка империя като такава , трябва да има собствена валута , ресурси , армия , език , култура , герб , знаме и тн. Американците няма да им хареса и ще направят всичко да запазят доминацията на долара , но изглеждат обречени .Имат много врагове по света и тепърва ще берат ядове като рублата стане конвертируема
46
18
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Пишете,пишете тролчики:)Света нагледно сега видя,че с Русия и Путин никой не иска,въпреки разни заплахи с танкове,газ,петрол,пшеница и жито:)Ревели ви се?:)
45
3
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Русия плавно преминава в разплащане с рубли. След една седмица влиза в сила постановление на Путин, недружествените държави да заплащат газта и нефта с рубли. Постепенно с рубли ще се заплащат и всичкои суровини които се изнасят за ЕС и САЩ. От утре, Египед вдига таксите за преминаване през Суецкият канал на танкери превозващи нефт и втечнен газ, с 15 %.А ЕС плащаше на западните фермери ДА НЕ обработват земята си !И ДИ О ТИ !
44
2
 
9
 
! Отговори
Док преди 2 години
До 54 Едно смислено мнение. Трябва да търсим възможност за доставки на газ. Основна суровина за торовете е газта.
43
13
 
5
 
! Отговори
Док преди 2 години
Какво ми говорите за Египет, Нигерия и пр. подобни shithole държави? Да си *** по каналния ред. България 2020г - 6.5 млн тона пшеница, 2021г - 7 млн тона пшеница. Слънчоглед - всяка година за поне 5 напред. Ако управляващите имат топки да ограничат износа нищо няма да усетим. Щом ще го караме да се оправяме по единично така да бъде. Или ще се осъзнаем, или ще мрем. Имаме земя. Трябва малко воля. Трудните времена раждат силни хора. А Путин да пие нефт и да пикае газ ако иска.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основния риск за ЕС и в частност за нас е недостига на торове. А за африканците и други мързеливи слабоумници не ми дреме, ако искат да се самоизяждат, да са мислили по-рано.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 декар= 1кг злато
40
6
 
14
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Някои *** по-долу си мислят че като сме производители на пшеница, слънчоглед и т.н. ще ни се размине глодомора. Я кажете как сте със златото момчета, има ли евтино злато на корем...все пак сме производител.... тъй де бългейриън компани дънди прешъс метълс са.
39
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си ги произвиждаме ние слънчогледа и пшеницата, произвеждат ги крупните другаре на партията с огромни земи. Те ше си продават продукцията свръх скъпо навън, а вие ше ривете. Като ви казах, че хляба ше стане 20лв до края на годината, ойро джeндерастите ми слагаха минуси и ми обясняваха откъде изгрявало слънцето. Слушайте ги още тия комyнета и може и 40лв да стане леба.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Житото ислънчогелда ни еси ги поризвеждаме,трябва да се наказва спекулата в БГ. За нас проблем е нефта и газа,и правителството на прости те кирчовци,които работят серщу интерса на бг народ и не искат да сключат БГ-Руски договор.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами така като гледам цените в магазините май ние сами си го начyкaxме с тия санкции срещу Русия определено България е сред най-губещите
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колонията България, а след нея и останалете колонии в Европа!
35
1
 
0
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 2 години
АТАКА ПОБЕДА! Волен е с пушката и ще помага на Русия.
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвестирайте в рубли. Рублата стана световна валута като долара.
33
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко просто беше когато Путин поиска гаранции за сигурността на Русия от НАТО, да изтеглят част от въоръженията от руските граници и да поемат ангажимент за неутралитет на Украйна. Нищо от това, което виждаме, нямаше да се случи. Само че на запад се изсмяха и казаха на Путин "искате по-малко НАТО по границите си, ще получите повече НАТО". Както се казва, като не искаш мира...
32
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рублата е обезпечена с петрол и газ. Търгувайте с Русия, за да печелите рубли.