Зеленски поиска танкове от НАТО, обвини Русия в използването на фосфорни бомби

Това е ужасен, тъмен месец на унищожение, заяви той
24 мар 2022 14:15, Нели Христова
278
Зеленски поиска танкове от НАТО, обвини Русия в използването на фосфорни бомби
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски изнесе поредната си реч. Този път той говори на срещата на върха на НАТО чрез видеовръзка.

Още по темата

Зеленски заяви, че чувства, че страната му е попаднала в "някаква сива зона между Запада и Русия", тъй като все още не е част от алианса, но "защитава нашите общи ценности".

Това беше месец на "героична отбрана" и "ужасен, тъмен месец на унищожение".

Той каза, че Украйна се държи смело - но с цената на "хиляди животи, разрушени градове и почти 10 милиона разселени хора".

Зеленски допълни, че от самото начало е искал въздушна подкрепа, "за да помогне да защитим нашето небе", тъй като Украйна няма мощна противовъздушна отбрана.

Той обвини Русия в използването на оръжия за масово унищожение и заяви, че последствията са ясни.

"Русия е използвала фосфорни бомби тази сутрин. Отново децата умираха, хората умираха", каза той пред НАТО, но не предостави никакви доказателства, нито каза къде е извършено нападението.

"Ние сме в неравностойни условия повече от месец", каза той, призовавайки за военна подкрепа без ограничение, за да се спасят хората и градовете на Украйна. По думите му Русия използва целия си арсенал без ограничения - насочвайки се към жилищни градове, болници и мостове.

Досега Украйна не е получила нито един самолет, каза президентът. Той също така апелира за танкове – "дайте ни ги, продайте ни ги", но тепърва ще получи ясен отговор за тях от членовете на НАТО.

"Украйна не иска да води войни в продължение на години", категоричен бе Зеленски. "Ние просто искаме да оцелеем, да спасим народа си."

Но президентът на Украйна твърди, че не обвинява НАТО. Не техните ракети унищожават градовете, добави той. Алиансът все още може да помогне за избягване на по-нататъшни смъртни случаи, като предостави на Украйна повече боеприпаси. Това е въпрос на живот и смърт, допълни той.

Президентът Зеленски също попита членовете на алианса дали са уверени, че член 5 от Северноатлантическия договор ще работи, ако Русия атакува НАТО. Член 5 от Северноатлантическия договор гласи, че атака срещу страна-членка на НАТО е атака срещу целия НАТО.

Той призова Алианса да не декларира пред Украйна, че армията й не отговаря на стандартите на НАТО: "Единственото нещо, което искам от вас след такъв месец на война е, моля, никога не ни казвайте, че нашата армия не отговаря на стандартите на НАТО."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
13
 
! Отговори
И този преди 2 години
Българинът Александър Николов мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014;
129
2
 
10
 
! Отговори
Няма да забравим преди 2 години
Българинът инж. Иван Милев жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност
128
2
 
8
 
! Отговори
Цветът преди 2 години
на украинската държава са наркоман, двама боксьори, приличащи на кроманьонци и говорещи нечленоразделно, няколко олигарси евреи и един олигарх, който беше назначен от американското посолство за президент по време на кървавия преврат през 2014г. Потърсете в интернет медийните им изяви и ще се обедите че техният сумарен интелект е като на интелекта на едно овчарско куче. Срам за тази неосъществена държава.
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Израел помогне на Украйна както едно време украинците са помогнали на евреите значи трябва д събере украинците на едно място и да ги разтреля.Затова са били шокирани в Израел и са го отдали на грешка в превода.Българи също са убивани в Украйна .Да им върнем ли жеста?
126
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес, 24.03.2022 в четвъртък, от 18.30ч. от площад Независимост в София ще тръгне шествие в подкрепа на Украйна. Такова ще има във всички големи градове на Европа, за отбелязване на един месец от вероломното нападение на Украйна от Русия. Българи, нека не се държим като *** от някаква изостанала ***, а да покажем, че сме горди европейци!
125
2
 
3
 
! Отговори
Митрофан Путински преди 2 години
А,бе, къде е "Орск" ?! Питам прости, не че.....
124
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя дилъра му е много добър!
123
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка сутрин разгромява Красная, пленява цели руски полкове, блокира настъпления... Всеки следобед, плийз хелп!
122
2
 
10
 
! Отговори
офффффтопик преди 2 години
само, че който следи украинсйите и руските канали в Телеграм, разбра че фосфорните боеприпаси няколко дни ги използваха точно украинските сили. Не смея да кажа редовната армия, защото тези боеприпаси са забранени, по-скоро нацбатальоните
121
15
 
2
 
! Отговори
О С К А Р преди 2 години
За най големия! Ти ги съсипа матрьошките!А при нас - калинки малинкиСлава на Украйна ! Слава !
120
0
 
9
 
! Отговори
Ехехехеее преди 2 години
Нека да ги поразвлече и поразсмее. Нали е Комик.
119
8
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
А къде е Шойгу Сигурно се е скрил и сам се радва на успехите си
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХ, абе наистина ли няма с какво друго да си запълвате новините, ами всеки ден по по 20 пъти предавате някакви приказки на един клоун?!? Ще го кажа така - каквото става се документира, не се преразказва. Украинците удариха десантен кораб край Бердянск-доказаха го с видео. Украинците били в контранастъпление край Киев-един клип или снимка няма=>пълна измислица. И с фосфора по същия начин, празни приказки без никакви доказателства, а това се вижда от десетки километри! Справка-Фалуджа!
117
2
 
2
 
! Отговори
До 145 преди 2 години
Ще довърши на дедо ти...
116
1
 
14
 
! Отговори
Българският преди 2 години
народ както винаги разумен и справедлив е на страната на нашия братски, руски Освободител, създател и упорит поддръжник на нашата българска държавност. Поклон пред подвига и великодушието на руския народ. Да живее православието и човеколюбието. Вън от терористичната организация НАТу. Недостойни е братя да бъдем партньори на народи, които са колонизирали и избивали, поробвали и подли световни войни. Нашият Господ Бог няма да прости тази наша слабост. Замислете се. На кого служим и за какво...
115
5
 
6
 
! Отговори
ама преди 2 години
как един комик разплака Кремъл
114
4
 
3
 
! Отговори
Роналд Рейгън преди 2 години
Браво колега ! Ти ще довършиш СССР-то !
113
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просяк
112
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига сте му давали трибуна на този наркоман.По принцип съм рософоб/и американофоб/,и не подкрепям войната на рашките,но този взе много да дразни.Да си беше натискал парцалите,а не да дразниш баба меца като искаше в НАТО.
111
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от влeчугото в Кремъл... Зеленски е истински мъжкар и родолюбец...