Руснаците отвличат журналисти в Украйна, молят ги да разпространяват пропагандата им

Някои биват измъчвани
Обновена: 29 мар 2022 18:29 | 29 мар 2022 17:30, Нели Христова
117
Руснаците отвличат журналисти в Украйна, молят ги да разпространяват пропагандата им
Снимка: БГНЕС

Когато някой чука на входната врата на  Юлия Олховска в 5:30 сутринта, тя знаеше кой ще я чака в тъмнината навън. Но все пак беше ужасена.

Откакто Русия нахлу в Украйна, изпращайки танкове в няколко малки града в югоизточната част на страната, включително родния й град Мелитопол, имало постоянна, мрачна серия от изчезвания.

Журналисти като нея, както и активисти, политици, общественици и жители на окупираните от Русия райони били прибирани от улицата и извеждани от домовете си. Тя се посъветвала със съпруга си с приглушен тон какво да прави, ако дойдат за нея - двамата решили, че ще се опитат да запазят спокойствие.

Така че, когато петима въоръжени мъже във военни униформи се появили в къщата й в покрайнините на Мелитопол на 21 март, тя поела дълбоко въздух и ги пуснала да влязат. След като извършили претърсване стая по стая, стреснали спящата им дъщеря и четирите котки, руснаците казали на Олховска да ги придружи.

Репортерката, която работи за вестник "Мелитополски ведомости" (МВ), била качена в миниван и откарана бързо до собствената й празна редакция, която била завзета от руските сили. В сюрреалистична сцена тя казва, че е била настанена в офиса на редактора и е разпитвана в продължение на пет часа.

"Те ми казаха нещо от рода на: "Тук започва нов живот и вероятно ще ви е интересно да участвате в изграждането на този нов живот. Не да седите някъде встрани, а да сте в центъра. Ние ви даваме възможност да работите. Нуждаем се от обективни хора, които могат да пишат, за да документират този нов живот", споделя Олховска пред CNN в скорошен телефонен разговор.

Когато журналистката дава да се разбере, че няма да сътрудничи, руснаците - един от които се представя като член на новата гражданско-военна администрация - отговарят хладно. "Казаха, че разбират, че съм уплашена и малко объркана, и не поискаха незабавен отговор от мен. Предложиха ми да помисля още малко", спомня си тя.

Седмица след освобождаването си Олховска все още чака да почукат отново на вратата й. След като тя и няколко нейни колеги от MV - сред най-известните новинарски издания в града от 150 000 души - бяха отвлечени, генералният директор на медийния холдинг реши да спре публикациите в печат и онлайн. Това е ход, който други големи медийни организации в региона бяха принудени да направят, тъй като претеглят невъзможния избор между защитата на своите хора и отчитането на заплахата, пред която те и другите граждани са изправени сега. Достъпът до някои уебсайтове просто е блокиран.

Сега тези телевизии са заменени с руска пропаганда, предавана от местни телевизионни кули, по радиостанции и телеграм канали. След отвличането на кмета на Мелитопол на 11 март проруският политик, който го смени, Галина Данилченко, излъчи това изявление:"Нашата основна задача е да приспособим всички механизми към новата реалност, за да започнем да живеем по нов начин възможно най-скоро."

Посланието на Оруел беше сред първите смразяващи знаци за следващата фаза на руската война: окупацията.

Тя се характеризира с отвличане на местни служители, назначаване на фиктивни съвети и привличане на сътрудници за създаване на атмосфера на хаос и страх. Този метод, прилаган след инвазия, който беше използван през 2014 г. от руския президент Владимир Путин за анексирането на Крим и в Донецк и Луганск - два украински региона, където проруските сепаратисти тероризираха части от местното население и създаваха марионетни режими - не работи и този път.

В Мелитопол, Херсон и други райони, които сега са под руски контрол, украинците отвръщат на удара, излизат на улиците в знак на протест, вдигат тревога за произволни задържания, както и дезинформация. Те също така подчертаха ярката реалност за Путин, който вярваше, че ще спечели тази война бързо: дори и да триумфира на бойното поле, задържането на печалбите е много по-малко сигурно. Украинците, които се обединиха в продемократична революция през 2014 г., се втвърдиха срещу Русия през последните осем години и не показват признаци на отстъпление.

Но тези, които се съпротивляват на руската окупация, плащат невероятно висока цена.

"Много активни хора, като доброволците например, смениха местоживеенето си, защото е много опасно да си в къщи. Адресите им бързо станаха известни на окупаторите и те идват в домовете им. Издирват се, отвличат се.  Някои са пуснати скоро след разпита, някои са отвлечени за дълго", обяснява Олховска. "Прибират се много обикновени хора. Ние дори не знаем всички имена. Хората са уплашени и не се обръщат към медиите, за да съобщават за отвличането на близките им."

"Страх ме е просто да изляза навън"

Херсон, на река Днепър в Черно море, беше един от първите големи градове, паднали след нахлуването на руските сили на 2 март. През следващите седмици жителите му редовно се събираха на площад Свобода, в сърцето на пристанищния град, за да оспорят новата си власт.

На 22 март Оксана отива там със съпруга си Дмитрий Афанасиев, който е член на общинския съвет на Херсон, и дъщеря им, за да се присъединят към демонстрация в подкрепа на Украйна. Но митингът бързо потъва в безпорядък, като руснаците стрелят с гумени куршуми и използват сълзотворен газ, за ​​да разпръснат тълпите. Украинският президент Владимир Зеленски обвини руските сили, че стрелят по невъоръжени хора, които мирно протестират за свободата си в Херсон. "Руските войници дори не знаят какво е да си свободен", каза той.

След като избухна насилието, семейство Афанасиеви бързо напускат местопроизшествието и се скриват на странична улица, където руски войници се опитали да я хванат. Дмитрий, който е известен украински състезател по таекуон-до и е треньор на националния отбор, е ритнат в лицето, но някак си успява да избяга от хватката им.

Няколко часа по-късно в дома им, около 18 часа, като се грижи за подутото и окървавено лице на съпруга си, Оксана казва, че десетки руснаци, облечени във военни дрехи, са се строили навън в няколко камиона. Те нахлули в къщата на Афанасиев, и намерили документите на Дмитрий, общинските документи и стоките от неговата партия Европейска солидарност, преди да го измъкнат през вратата. Оксана казва, че руснаците са се върнали на следващия ден, за да претърсят отново къщата им, като обещали, че ще освободят съпруга й същата вечер. Но почти седмица по-късно него все още го няма.

В дните след отвличането му Оксана отива в местна болница и затвор, за да се опита да сглоби какво се е случило със съпруга й. Сега тя си е вкъщи и чака до телефона си за новини. "Страхувам се за живота си и ме е страх дори да изляза навън", казва тя пред CNN.

Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна каза пред CNN в понеделник, че е регистрирала най-малко 45 случая на изчезвания и задържания от началото на войната на местни служители, активисти, журналисти и цивилни. Някои са арестувани по време на протести срещу руската инвазия или за открито изразяване на подкрепата си за Украйна, каза говорител на мисията. Впоследствие шепа от тях са освободени, въпреки че точните числа все още се проверяват от мисията.

На семействата често се отказва всякаква информация за съдбата на задържаните. А повечето са твърде ужасени, за да говорят за изчезването на техните роднини, от страх, че това може да предизвика реакция срещу тях или техните близки.

"Руснаците се опитват сда сплашат тези, които са в окупираните територии, с този терор срещу местни активисти, местни служители, съветници и кметове. Това е кампания на терор, която се опитва да потисне хората, които се движат срещу окупацията", твърди украинският депутат Алексей Хончаренко, член на партия "Европейска солидарност".

Вечерта на изчезването на Дмитрий, вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук каза в телевизионно обръщение, че руснаците, замесени в отвличанията и изтезанията на украинци, ще бъдат държани отговорни за престъпленията си.

"През последните дни получих много съобщения от хора, успели да избягат от плен на окупаторите. Те съобщават за масови случаи на изтезания на затворници. Искам да подчертая публично, че ще открием всеки руски военнослужещ и всеки съучастник, който извършва военни престъпления и ще ги изправим пред съда в Хагския трибунал и други съдилища", заяви тя. "Не си мислете, че не знаем фамилните ви имена."

Разпити, побои и заплахи

В международния медиен център на Лвов, който се помещава в преустроен бар за крафт бира, "Репортери без граници" (RSF) и Украинският институт за масова информация документират случаи на произволно задържане, за да бъдат представени на Международния наказателен съд. Наскоро те публикуваха смразяващо анонимно свидетелство на украински журналист, работещ за Радио Франс, който казва, че е бил измъчван от руски войници с нож и електричество, бит със стоманени пръти и лишен от храна.

"Да бъдеш отвлечен, измъчван, защото си показал какво е положението във фактически окупирани територии на Украйна, като Херсон и други области. Това е просто руската свобода на печата. Това е продължение на методите, които вече прилагат в Русия", заяви местният представител на RSF Координаторът Александър Куери, който също е журналист на Kyiv Independent.

Олех Батурин, журналист от Херсонска област, беше освободен на 20 март, осем дни след като изчезна. Говори пред CNN от дома си. Репортерът казва, че е бил отвлечен на автогара в пристанищния град Каховка, където е обещал да се срещне с доверен източник на активист. Източникът, бивш украински войник, участвал в местни протести срещу окупацията, се свързва с него - след като публикува в Telegram, че се притеснява, че руснаците го търсят. Той казва, че иска среща.

Батурин се съгласява, но нещо в обаждането не ми се струва гнило. "Чувствах се притеснен този ден. Споделих това безпокойство със семейството си... и когато напуснах дома си, им казах, че отивам там, само за да се срещна с този човек. Щях да се върна след 20 минути", спомня си той.

На гарата той е затрупан от група руснаци, които го завличат в микробус и го откарват до поредица от различни регионални административни сгради, които сега са под руски контрол. "Разпитите, побоите, заплахите продължиха около два часа през първия ден", сподея Батурин, който описава как е бил изолиран в килия и прикован към радиатор. "Тогава имаше чисто психологически натиск. И разпити всеки ден."

По време на разпитите Батурин казва, че руснаците многократно са го разпитвали за източниците му: Кои са най-видните активисти в Херсонска област? Какви бяха имената на хората, организиращи проукраински митинги? След като бил освободен, руснаците очевидно загубили интерес към него, Батурин научил, че източникът му е изчезнал същия ден, когато самият той е бил отвлечен. Той все още не се е появил.

Виктория Рощина, журналистка от радиостанция Hromadske, която също изчезна на 12 март от окупирания морски град Бердянск, беше освободена 10 дни по-късно, Тя казва, че е била принудена да запише видео, в което твърди, че руските войници "спасили живота й" и че "са се отнесли добре" с нея.

Създаване на алтернативна реалност

Преследването на журналисти като Батурин е ключова част от окупационния план на Русия, според Сергей Томиленко, президент на украинския национален съюз на журналистите, който е документирал случаи като неговия след инвазията на Путин в Крим преди осем години.

"Стратегическата им цел е да създадат алтернативна реалност", на мнение е Томиленко. "Руските окупатори предлагат на местните журналисти, медии, да бъдат техни протагонисти. На този етап, след танкове, след бой и окупация, те работят, за да се опитат да включат журналисти в кампанията си. Но мнозина не искат да си сътрудничат и затова втората част от тяхната цел е да ги накарат да замълчат, да спрат критичното медийно отразяване."

Този подход беше използван при Светлана Зализецка, директор на главния вестник на Мелитопол, и новинарския уебсайт на РИА-Мелитопол. Нейният 75-годишен баща беше отвлечен от руснаците на 23 март, след като тя отказа да докладва в подкрепа на окупацията.

Само часове преди кметът на Мелитопол Иван Федоров да бъде отвлечен, Зализецка казва, че е била взета от дома си и отведена в индустриален завод за среща с жената, която Русия постави на негово място. "Галина Данилченко проведе личен разговор с мен. Тя ми каза как трябва да работя за тях, да си сътруднича с тях, каква кариера ме очаква в Москва и така нататък. Тя каза, че комендантът иска да се срещне лично с мен", споделя Зализецка пред CNN. "Аз отговорих, че нямам нужда от комендант, защото няма да има сътрудничество. Обичам Украйна и искам да живея в моята родна Украйна. А не в Рушка (унизително име за Русия)."

След преживяното Зализецка стегнала багажа и напусна дома си, като отседнала в няколко апартамента, преди да избяга от града. Дни по-късно тя каза, че е получила обаждане от руснаците, за да й кажат, че са арестували баща й и я искат "наблизо". Тя отказва и за щастие, три дни по-късно, той бил освободен.

Зализецка е категорична да продължи да отразява живота си под руската окупация в Мелитопол, за да документира отвличания и задържания, като този на собствения й баща.

След 20 години работа като журналист, Олховска, репортерът на "Мелитополски ведомости", е притеснена, че руснаците ще се върнат за нея.

Седейки вкъщи в хола си, тя е ужасена от прокремълската пропаганда, която сега върви по нейния телевизор - 32-те канала, които някога е получавала, са намалени до по-малко от 10. Гледайки живота през огледалото на Русия, тя знае с всяка фибра на нейното същество, че не може да работи за тях, помагайки за разпространението на лъжи за живота под окупация.

"Мисля, че сигурно ще дойдат отново. Но досега, слава богу, не са. Дано вече са ме забравили", казва Олховска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
"стреснали спящата им дъщеря и четирите котки,"" Звучи водевилно ,като откъс от списание за *** на манджа домакини с минимални когнитивни възможности.Все пак добре ,че руснаците на са изяли четирите котки,но това може да се случи в следващото интервю
78
10
 
13
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ПЪЛНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА ГОСПОДИН ПУТИН И БРАТСКА РУСИЯ ! ОПЕРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ЕЛИМИНИРАНЕТО И НА ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНСКИ НАЦИСТ !!! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ВАС ГОСПОДИН ПУТИН ! БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН !
77
8
 
9
 
! Отговори
Долни Гадни преди 2 години
Руски навлеци !
76
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Руснаците отвличат журналисти в Украйна, молят ги да разпространяват пропагандата им" --------- ------------ ---------- Айде бе! Значи - ОТВЛИЧАТ ги, за да ги МОЛЯТ. Прочетох дебиллното заглавие и спрях дотам. С такива медийни напъни като този, пропаганда на руснаците не им трябва.
75
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за теб ще дойдат и за още много други фашисти!
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси, имам чувството, че чета комюнике от втората световна война за някой окупиран от хитлеристите град.
73
16
 
9
 
! Отговори
империя на злото преди 2 години
Деййба и зомбиранитв ви путинофили деййба, а как решихте, че е поръчкова бе, олигоффрени долни. Ама заслужавате да дойдат и тук тези сибирски гаддове и да наеват жените и дъщерите ви, за да разберете какви иззроди са.
72
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусните въшливи *** ще създават нов ред в окупираните територии - от съветски тип. Колко познато и затова, хората, които са вкусили от истинската свобода, са готови да умрат, но не и да им сътрудничат.
71
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря на екипа, че ни давате свежа информация за Окрайна...Потресен съм много, ужас... Имате ли някаква информация какво се случва със стреснатите 4 котки?Силно ли са оплашени?
70
2
 
18
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
Статия директно спусната от Козяк без редакторска намеса. Свобода на пресата -0. Демокрация - 0. Слугинаж пред Козяк е всичко, което показвате! Отвлечена и после помолена хахахах
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...молят ги да разпространяват пропагандата им... Някои биват измъчвани"===Молят ги? Що за журналистка е това? Отвличане, измъчване, но ги молели? Нело, няма ли да се вземеш в ръце най-после?
68
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига поръчкови статии , повръща ми се от вас журналистите
67
1
 
17
 
! Отговори
Iwo преди 2 години
Дано паричките от продажбата на душиците ви си заслужават.Ще дойде ден, когато тези небивалици ще се наказват, дано един ден журналистическата престъпност бива наказвана !
66
6
 
22
 
! Отговори
ЛДНР преди 2 години
Статията е написана от страдащ от синдрома на Дънинг-Крюгер или от отвлечен от нацистите от "Азов" джендай-демократопитек...Под дъното сте псевдожурналя. Мариупол до дни ще е денацифицирана, Окраина бавно и сигурно е демилитаризирана, милиони искат присъединяване към Русия, рублата се превръща в световна валута, ЕС и ФАЩ въоръжават нацистите....за мир, абсолютни античовеци, а Вие лу.мпе.ни ще плащате сметката...Окраина умря, да живее Новорусия...
65
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бахаха, първо ги отвличат - това ясно, ама за другото - първо ги молят и после ги измъчват, или първо го измъчват и после ги молят?
64
7
 
24
 
! Отговори
kiko преди 2 години
Защо продължавате да публикувате глупости.Има токовая други новини,а вие за една откровена манипулация токова място.Пишете за Мариупол.Киев,Донбас.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
протеста е на 6-ти от 12 пред НС!!
62
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
журналята ви е малко отвличането!!
61
9
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Извънземните отвлекли руснаци и украинки, стимулирали го орално и днес имаме смесена раса без ясното дали е съпруг едно, съпруг две или просто е учасвала в кадаиф?
60
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, ужас. Предложили й работа, тя отказала и си отишла вкъщи. Леле каква репресия, леле какъв тормоз! Поне да бяха дошли да я заплашат, да й счупят прозорците, а те никакви ги няма - ей това си е истинска га-дост - чакаш репресии, а те не идват. Най-тежко е очакването. Айде, братя руснаци, вземете се в ръце - поне минете под прозореца й и извикайте нещо обидно, да се успокои жената, че репресията най-после е налице.