Може ли Украйна да носи отговорност за цивилни жертви в Киев?

Бойна техника е разположена в кварталите и е легитимна военна цел
Обновена: 1 апр 2022 14:54 | 1 апр 2022 14:52, Нели Христова
203
Може ли Украйна да носи отговорност за цивилни жертви в Киев?
Снимка: БГНЕС

Предполагаема руска ракета удря висока жилищна сграда. Тя избухва в пламъци и дим и убива най-малко четирима души, включително възрастни жители, и разбива живота на една сплотена общност. За депутата Алексей Гончаренко трагедията била още един пример за потенциални руски военни престъпления.

"Те просто удрят жилищните сгради в тези райони", казва депутатът от украинския парламент, който пристигна на мястото малко след експлозията преди две седмици. "Можете да се разходите тук - няма да намерите военни цели или военни хора. Това е просто терор."

И все пак няколко минути по-късно свистещият звук от украински ракети, изстреляни от система за залпове, стряска жителите, гледащи празно в разрушените си домове. След това започва нов обстрел. Оръжията изглежда са наблизо, може би на няколко пресечки, но със сигурност в столицата Киев.

Все по-често украинците се сблъскват с неудобна истина: разбираемият импулс на военните да се защитават от руските атаки може да постави цивилни лица в обхвата на обстрела. На практика всеки квартал в повечето градове е станал милитаризиран, някои повече от други, което ги прави потенциални мишени за руските сили, които се опитват да премахнат украинската отбрана, пишат от The Washington Post.

"Не съм склонен да предполагам, че Украйна е отговорна за цивилните жертви, защото Украйна се бори, за да защити страната си от агресор", казва Уилям Шабас, професор по международно право в университета Мидълсекс в Лондон. "Но когато Украйна пренася бойното поле в цивилните квартали, това увеличава опасността за цивилните жители".

Градовете на Украйна - и цивилните райони - се превърнаха в поле, където се разгръща интензивна борба между руснаци, които искат да завземат или контролират тези райони, и украинци, които се съпротивляват. Това превърна конфликта в предимно градска война, изкована повече от въздушни оръжия и бомбардировки, отколкото от традиционните битки улица по улица в много области. С руските сили, насочени към градовете, украинците отговориха, като укрепиха цивилни райони за защита на Киев, разположиха системи за противовъздушна отбрана, тежко въоръжение, войници и доброволци за патрулиране на анклави. Цивилните жертви се увеличават.

Няма съмнение, че руските сили стоят зад най-ужасните действия на войната, която продължава втори месец. Те са ударили училища, клиники, линейки, търговски центрове, електрически и водни съоръжения и леки автомобили, сред многобройните безразборни атаки срещу цивилни, според активисти, борещи се за правата на човека. В южния град Мариупол при предполагаем руски въздушен удар загинаха много хора, намиращи се убежище в театър. Мястото беше ясно обозначено, с руската дума за "деца" с огромни букви, видими от небето. Дни по-рано беше ударен родилен дом.

Стратегията на Украйна за поставяне на тежка военна техника и други укрепления в цивилни зони може да отслаби усилията на Запада и Украйна да държат Русия законно виновна за възможни военни престъпления, казват активисти по правата на човека и експерти по международно хуманитарно право. Миналата седмица администрацията на Байдън официално обяви, че Москва е извършила престъпления срещу човечеството.

"Ако там има военна техника и руснаците казват, че пускаме тази военна техника в градовете, тогава това подкопава твърдението, че те атакуват умишлено цивилни обекти и цивилни хора", казва Ричард Уиър, изследовател в кризата и конфликта на Human Rights Watch. дивизия, който работи в Украйна.

През последния месец журналисти от Washington Post са станали свидетели на украински противотанкови ракети, зенитни оръдия и бронетранспортьори, поставени в близост до жилищни сгради. В един празен терен журналисти от Post засичат камион, превозващ реактивна система за залпова стрелба "Град". Контролно-пропускателни пунктове с въоръжени мъже, барикади от чували с пясък и гуми и кутии с коктейли Молотов са повсеместни по градските магистрали и жилищните улици. Звукът от излитащи ракети и артилерия може да се чува постоянно в Киев, а криволичещите бели следи от ракети са видими в небето.

"Всеки ден е така", казва 73-годишната Любов Бура, стояща пред разрушената преди две седмици жилищна сграда, в която живееше. Няколко минути по-късно, тъй като сградата все още гореше, отново се чува звукът от излитащи украински ракети. "Понякога се чуват по-близо, понякога изглеждат далеч. Ние постоянно мислим за това и, разбира се, сме притеснени, особено през нощта."

Украинските военни носят "отговорност по международното право" да изведат своите сили и оборудване от населени с цивилни райони и ако това не е възможно - да изместят цивилните от тези райони, обяснява Уиър.

"Ако не го направят, това е нарушение на законите за войната", добави той. "Защото това, което правят, е, че излагат цивилните на риск. Защото цялата тази военна техника е законна мишена."

Андрий Ковальов, военен говорител на 112-та бригада за териториална отбрана на Украйна, чиито сили и техника са разположени в столицата, се присмива на тези разсъждения. "Ако следваме вашата логика, тогава не трябва да защитаваме нашия град", казва той.

В отговор на писмени въпроси на The Post, Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент Владимир Зеленски, казва, че военната доктрина на страната, одобрена от парламента, предвижда принципа на "пълна отбрана".

Това означава, че доброволците в силите за териториална отбрана или в други отряди за самоотбрана имат законните правомощия да защитават домовете си, които са предимно в градски райони. Освен това той твърди, че международните хуманитарни закони или законите на войната не се прилагат в този конфликт, защото "главната задача на военната кампания на Путин е унищожаването на украинската нация". Той казва, че руският президент Владимир Путин многократно е отричал съществуването на Украйна като независима нация.

"Следователно това, което се случва тук, не е съревнование на европейските армии по установени правила, а борба на хората за оцеляване пред екзистенциална заплаха", твърди Арестович. "Не можем да попречим на нашите граждани да защитават своите домове, свободи, ценности и идентичности, както ги разбират."

В понеделник украинските сили показаха на група журналисти военно укрепление в северен жилищен квартал на столицата, близо до високи жилищни сгради, метростанция и магазини. Пътят беше барикадиран от гуми, бетонни блокове, купчини чували с пясък, остри метални предмети за спиране на превозни средства и големи метални капани за резервоари, известни като таралежи.

По пътя имаше и две линии противотанкови мини. От едната страна, зелена градинка, идеално място за пикници, беше запечатана с предупредителен знак: Мини.

"Ако искате да защитите града, трябва да сте готови да се биете вътре в града", казва Павло Казарин, доброволец на отряда за териториална отбрана и говорител на неговия батальон. "За съжаление не можем да евакуираме целия град, защото все още има 2 милиона души. Все пак можем да спрем руската армия извън града. Но всички разбираме рисковете. Не можем да защитим града без рискове или нараняване на цивилните, за съжаление."

На въпрос дали има опасения, че руските сили могат да разглеждат жилищните апартаменти като военна цел заради укрепленията отпред, Казарин се съгласява. "Но повтарям: винаги има някои рискове, когато се опитваш да защитиш града."

Той казва, че украинските сили правят "всичко, за да предотвратят" Киев да се превърне в друг Мариупол или Харков -  градове, които бяха тежко бомбардирани и обсадени от руските сили. "Има много жестока логика на войната, когато се опитваме да защитим цивилните", добавя Казарин.

Дори ако Украйна наруши своите отговорности съгласно международното право, "това не означава, че Русия получава пропуск да прави каквото си иска", казва Уиър. Ако цивилни са убити близо до военна позиция или оборудване, Русия все още може да бъде държана отговорна за евентуално военно престъпление, ако атаката й е била безразборна и непропорционална спрямо цивилното население.

Много зависи от размера и важността на военната цел, вида на използваните оръжия, дали цивилните лица са били съзнателно атакувани и дали вредата за тях е била прекомерна. Например, изстрелването от страна на Русия на забранени касетъчни боеприпаси миналия месец в три жилищни квартала в Харков, вторият по големина град в Украйна, е възможно военно престъпление, дори ако руснаците твърдят, че са атакували украинска военна техника или позиции, казват активисти.

"Когато атака срещу военна цел може да доведе до цивилни жертви, щетите за цивилните трябва да бъдат балансирани с военното предимство", обяснява Шабас, професор по международно право. "Ако няма военно предимство, тогава насилието не е оправдано и е разумно да се говори за военни престъпления."

Случаите на военно престъпление стават по-замъглени, ако жилищните квартали се милитаризират и се превърнат в бойни полета, където смъртните случаи на цивилни са неизбежни.

"Украйна не може да използва цивилните квартали като "човешки щит", казва Шабас, добавяйки, че не предполага, че това се случва.

След всеки заподозрян руски въздушен удар в столицата и другаде, украинците изпращат екипи за събиране на видео и други доказателства, които да използват в потенциално дело за военни престъпления срещу Русия в Международния наказателен съд в Хага, но много от тези кадри може да са слабо основание за обвинения във военни престъпления.

"Ако има военни цели в района, това може да подкопае твърдението им, че конкретен удар е военно престъпление", казва Уиър от Human Rights Watch.

Има много места в Киев, където военните сили съжителстват в рамките на цивилни анклави. Офиси, домове или дори ресторанти в много жилищни квартали са превърнати в бази за силите за териториална отбрана на Украйна, въоръжени милиции, съставени предимно от доброволци, които са се включили в битката срещу руснаците.

В общинските сгради и в мазета, включително едно под кафене, украинците приготвят коктейли Молотов, които да се използват срещу руските сили, ако влязат в столицата. Вътре в голям заводски комплекс, сгушен пред оживена главна магистрала с магазини и жилищни сгради наблизо, паравоенни сили тренират новобранци, преди да ги разположат на фронтовата линия.

Експерти по сигурността на западни медийни организации отбелязаха, че украинската противовъздушна отбрана е толкова съсредоточена в града, че когато удари входящи руски ракети, ракети или дронове, отломките понякога удрят или падат в жилищни комплекси.

Украински войници и доброволци предупреждават журналистите да не правят снимки или видео на военни контролно-пропускателни пунктове, оборудване, укрепления или импровизирани бази в града, за да не предупреждават руснаците за местоположението им. Един украински блогър качи публикация в TikTok на украински танк и други военни превозни средства, разположени в търговски център. Молът беше разрушен на 20 март при руски удар, при който загинаха осем души.

Няма доказателство, че публикацията в TikTok е довела до атаката. Във Facebook човек, който подкрепя украинските военни, призова мъжът да бъде преследван за разкриване на позиции на украинските военни "заради харесвания" в социалните медии. "Плащам $500 за всяка информация за този автор в TikTok. Лична карта, адрес на пребиваване, данни за контакт." По-късно Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е арестувала блогъра.

В други милитаризирани квартали жителите също изразиха загриженост относно звуците от излитащи ракети и артилерия. "Страшно е", каза Людмила Крамеренко. "Случва се три или четири пъти на ден."

На въпроса дали се притеснява, че има военно оръжие и бойци толкова близо до мястото, където живее, тя отговаря след дълга пауза: "Не знам какво да кажа. Просто се надяваме, че всичко ще бъде наред и това скоро ще свърши."

Подобно на повечето интервюирани жители, Людмила изразява стоицизъм и лоялност към военните сили на Украйна. Тя казва, че не й харесва как столицата е превърната във военна зона, подобна на крепост, но все пак разбира ситуацията. "Струва си да чуваме звука от излитащи ракети или да живеем в полезрението на тежки оръдия, за да попречим на руснаците да влязат в столицата" казва тя.

"Чувстваме се зле и натъжени, защото нашият град се промени", казва Крамеренко. "Но ние разбираме ситуацията и вярваме в нашите украински войници. Ние, украинците, трябва да отвърнем на удара."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми от тез ама много ми писна. Не само може да носи отговорност ами ще носи цялата отговорност.
170
10
 
3
 
! Отговори
Дядо Поп преди 2 години
Някой спомня ли си съветските войски къде се криеха в Сталинград. В болници ли, в къщи ли, в училища ли, в болници ли, в старчески домове или театри? Нападне ли ти фашиста независимо дали е немски или руски се отбраняваш както можеш?
169
3
 
17
 
! Отговори
неизвестен преди 2 години
Украинските фашисти сами обстрелват сградите и цивилното население, за да покажат на света колко лоши са руснаците, това е простата истина, не ги защитавайте и не им ръкопляскайте, те са безскрупулни и гадни същества, ще си получат заслуженото.
168
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Най накрая обективна новина и мнение! След като Пентагона на САЩ се разграничи от Джо Байдън и заяви,че не са сигурни,че Путин цели разрушението на украинските градове и избиването на мирни жители в купом всички прогледнаха за истинската причина на този конфликт и целта на Москва в Украйна
167
4
 
32
 
! Отговори
Усрайна! преди 2 години
Кой пусна затворниците в Украйна и им раздаде оръжия да мародерстват? Кой? Кой държи хората като заложници? Кой? Кой стреля по хора, деца, семейства, които се опитваха да напуснат войната? Кой? Кой убиваше свои войници и руски войници-пленници, кой? Кой държеше в глад хората и умираха от глад?Кой? Кой взриви язовира и остави украинците без вода?Кой?Кой им спря тока и водата? Кой убиваше девет години подред украинци,руснаци и всякакво украинско население? Кой? Кой отвличаше деца? УКРО-НАЦИСТИТЕ!
166
4
 
13
 
! Отговори
Укаро-нацистите преди 2 години
Кой пусна затворниците в Украйна и им раздаде оръжия да мародерстват? Кой? Кой държи хората като заложници? Кой? Кой стреля по хора, деца, семейства, които се опитваха да напуснат войната? Кой? Кой убиваше свои войници и руски войници-пленници, кой? Кой държеше в глад хората и умираха от глад?Кой? Кой взриви язовира и остави украинците без вода? Кой? Кой им спря тока и водата? Кой? Кой убиваше девет години подред украинци,руснаци и всякакво украинско население? Кой? Кой отвличаше деца? Кой?
165
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Украйна, а Зеленски и всички негови придворни и ментори, могат да бъдат осъдени!
164
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците се борят не за Украйна, а за интересите на САЩ.
163
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дето не изместват цивилните от тези райони, ами не ги и пущат от там.
162
4
 
25
 
! Отговори
Да да преди 2 години
Реално всичко можеше да се размине много по-леко - отказ от НАТО, автономия на Донецк и Луганск и признаване на руския за втори официален език! Сега пак ще го направят, но ще загубят половината си територия, където ще има руска Украйна! Колко да е героично, да си показваш голия ГЗ на руснаците, те нанижат, а ти да продължаваш да си го въртиш. Или е глупост или мазохизъм!?
161
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според някои хора да използваш беззащитните цивилни и да водиш бойни действия срещу агресора, не е отвратително.
160
1
 
16
 
! Отговори
до Кол Данов преди 2 години
А ти разбра ли , че да си купиш рубли трябва да го направиш от банка която има рубли , а не от близката бакалница . И тия рубли бенката директно ги превежда в банката на продавача . Какво ли разбираш от Суифт , от който Русия беше изключена , като се надяваха банковите тарикати да я поставят на колене и да им подарява газта ,
159
27
 
5
 
! Отговори
д преди 2 години
пълни глупости, КОЙ НАПАДНА УКРАЙНА? За някакви неонацисти...къде са???? В украинския парламент НЯМА 1 нацистка партия. Нацистите получиха 2% от вота. Русия е едно мръсно куче :)
158
17
 
4
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
Когато треба да унищожа врага и в църквата ще паркирам танка , да го е-а .А между другото аз не съм канил врага на гости, той сам дойде , така че тези номера при дядо поп не минават .
157
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е подло, украинските военни да се крият зад възрастни хора, в заводи, в ресторанти, и там където има много цивилни.
156
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укронацитата се бият за да може ФАЩ да контролира територията им. Дреме им за цивилните точно колкото на ИСИЛ им дремеше докато ползваха СЪЩАТА ЦРУ ТАКТИКА в Сирия... В една конвенционална война армиите се срещат на бойното поле, стига се до обсади само след като бъдат загубени големите битки. Укропите изобщо не са излизали срещу руската армия, от първия ден се крият в цивилни сгради. Всяка битка започва със засада. Абсолютни плъxове...
155
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само хора с iq равно на годините на Путин мигат да вярват на руска пропаганда, лошото е че повечето хора са с такъв коефициент на интелигентност
154
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега може да питате и дали носят отговорност за това дали са пуснати престъпници от затворите и въоръжени до зъби, разхождащи се с врязли в сила присъде сред мирното население? Дали пък носят отговорност за това, а?
153
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, как ще носи. Всичката отговорност на Вселената е само и единствено на руснаците. Даже и за въртенето на земята около Слънцето пак са виновни руснаците. И за вятъра, за снега и топлото време, за липсата на реколта, за цените на стоките, за липсата на акъл в хората, за всичко са виновни Руснаците! Егати боговете тия руснаци бре!
152
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че може, а и трябва да носи! Защото украинските власти раздаваха безконтролно оръжие на всеки който си поиска. Без значение дали е престъпник, психично болен и т.н.