Руските войници напуснали Чернобил засегнати от радиация?

Те изкопали окопи в най-замърсената част около централата
1 апр 2022 17:00, Нели Христова
220
Руските войници напуснали Чернобил засегнати от радиация?
Снимка: БГНЕС

Атомният надзорен орган на ООН разследва твърденията на Украйна, че руските войници, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са напуснали, след като са получили високи дози радиация.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че не може да потвърди твърденията на украинската държавна енергийна компания Енергоатом и търси независима оценка.

От "Енергоатом" заявиха, че руснаците са изкопали окопи в гората в зоната на изключване на мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света и че войските "изпаднали в паника при първите признаци на заболяване", което се "появило много бързо" и започнали да се готвят да напуснат.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук също заяви, че руските войски, които копали окопи в гората, са били изложени на радиация, но това не е проверено независимо.

Някои доклади предполагат, че войниците са изпратени в специално медицинско заведение в Беларус, след като са прокарали танкове през "мъртвата зона" около атомната централа, издигайки радиоактивен прах.

Руските сили също се оттеглиха от близкия град Славутич, където живеят работници в Чернобил, съобщи Енергоатом.

Още по темата
МААЕ заяви, че се готви да изпрати първата си "мисия за помощ и подкрепа" в Чернобил в Северна Украйна през следващите няколко дни.

Въпреки че руските войници завзеха контрола над Чернобил скоро след инвазията на 24 февруари, украинският персонал на централата продължи да наблюдава безопасното съхранение на отработено ядрено гориво и да наблюдава бетонираните останки от реактора, който експлодира през 1986 г., причинявайки най-тежката ядрена авария в света.

В отделен пост Енергоатом каза, че руската страна официално се е съгласила да върне на Украйна отговорността за опазването на Чернобил. Той сподели документ, подписан от хора, които е идентифицирал като висш служител в Чернобил и руски военен служител, назначен да охранява централата. Ройтерс не можа веднага да провери автентичността на документа.

Украйна многократно е изразявала опасения за безопасността на Чернобил и е настоявала за изтегляне на руските войски, чието присъствие предотврати ротацията на личния състав за известно време.

Помолено да коментира отчетите на служителите в Чернобил, руското министерство на отбраната не отговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Специална(я) Военна(я) Радиация. Няма по-просто същество от Ватника, а ако е и военен тогава простотата му се вдига на квадрат.Слава на Украйна!
185
0
 
0
 
! Отговори
нищо чудно-2 преди 2 години
След случая в който загина войника се гаврехме кой както се сети с офицерите.В един от случаите имаше футболен мач и войник забелязал,че дежурният по полк гледа мача.Включил радиопредавателя на същата честота и картината веднага изчезнала.Дежурният взе телевизора на нашата рота и пак същото!Обаче най оригинален бе един дето се направи на заспал на пост.Дежурният му взел пълнителя с патроните,а войника го изчакал и заредил с другият пълнител.Накарал ифицера да се въргаля през всичките локви!
184
0
 
1
 
! Отговори
нищо чудно преди 2 години
Още като завзеха ЧАЕЦ ми направи впечатление как се разхождат безгрижно покрай саркофага.И не се учудвам.Когато служех в казармата един от офицерите бе заповядал антените на радиостанцията да се вдигнат под електропровод 110 киловолта!Мачтата на антената бе висока 9 метра и войникът който бе под нея бе убит от волтова дъга!След този случай се допитвахме до специалистите-2 *** воиници радиолюбители или правехме каквото си знаем ние.Офицерски заповеди никой не изпълняваше.
183
1
 
7
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Само едни много плитко умни руски фашисти могат да копаят окопи в радиоактивна зона. На тези чужда армия не им трябва, сами ще се затрият от много акъл
182
2
 
8
 
! Отговори
Той и Путин е пътник преди 2 години
...щом е с рак на щитовидната жлеза...Затова няма жени и дъщери около него...
181
0
 
11
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Обръщението към руските военни от зоната на Чернобил ще бъде ''ваша светлост'', а тези дето са копали окопите - ''ваше сиятелство''
180
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Сега ще умрат глупавите руски солдати. Така им се пада на фашистките завоеватели.
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 187 Репортажът ти от коя година е? И чие производство? Не казвай, познах, руско. Не е разрешено да се стои повече от два часа там и то само в определени зони, умник путлеровски. Инженерите влизат със специални костюми и оборудване, не с военни униформи..
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До FMC По руската телевизия ли го даваха? Не важи.
177
5
 
1
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Ами днес даваха репортаж от Че4рнобил, хаха. Стига бе, стига бе, заприличахте вече на вестник Стършел :)
176
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците нападали, но си оголили задниците - докато затъвали в калните полета на Украйна, Белгород дишал петролни сажди...
175
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момчета и момичета в тубата е пълно с видеа за Чернобил как там се подвизават Сталкери Полиция Пожарна и Спецове по дезактивацията на горивото и на самите реактори на НЕ ГРЪМНАЛИТЕ три реактора който съвсем наскоро изведоха от експлоатация.Та тази навалица всеки ден щъка там от десетки години и нищо им нама!Как като се появи Руска армия и се изпозаразиха че вече са ив болница?Нелка помисли си добре дали един ден няма да носиш отговорност за писанията си!
174
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мобилизираните русначета не са доброволци, там армията е задължителна. Те изпълняват заповеди, иначе ги разстрелват като дезертьори. Престъпните руски генерали не си играят, те са КГБ, в съзнанието си живеят в СССР, т.е. в друга реалност. Добровлци са чеченците, любители на кръв, и други мюсюлмани - срещу пари, а също и доживотни затворници, които няма какво да губят. Но доброволците не са прости да идат при радиацията, така че...
173
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако съм родител на такова прецакано от кремълските престъпници руско войниче (вероятно 18-19-годишно), ще търся всякакви начини, позволени или не, да отмъстя на изку-куригалия Путин.
172
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските терористи, които се съгласиха да изпълняват сляпо заповедите на полуделия диктатор, ще съжаляват до края на живота си за това, че се правиха, че не разбират какво правят в Украйна. Тези изпратени да копаят окопи в Чернобил - особено жестоко.
171
2
 
19
 
! Отговори
... преди 2 години
Копали окопи в земя пропита с радиация...тея са пасмина! Не мога да повярвам колко неадекватна руската армия. Кво нато, кви американци? Ако ги няма ядрените оръжия, през балтийските републики, за няколко дена американците са в Москва! Те за това на последната среща на НАТО всички се смееха и веселяха, и те не могат да повярват в какво плачевно състояние е ''непобедимата'' армия.
170
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези войници може да са напуснали Чернобил, но облъчването, което са получили за един месец никога няма да ги напусне. Този епизод от войната е поредното доказателство за варварската и антихуманна същност на Путинова Русия. Военните избират пътя покрай Чернобил защото украинците не са го пазили. Ясно защо! Тежката военна техника е вдигнала радиоактивен прахоляк, които простите солдати са дишали няколко седмици. Сега те ще страдат. Жалко за пропиляните им млади животи.
169
1
 
22
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Само някой, който не познава историята на Чернобил би могъл да си помисли или напише "е просто няма как руската военна машина да постъпи така". Да напомня, че и ние марширувахме под дъжда... и ядяхме марули... Докато другарите са изписвали бутилирана вода и консерви от гнилия запад...
168
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските войници се хранят с радиация!! Затова беше толкова важно да овладеят Чернобилската АЕЦ!! Там се нахраниха за да могат да продължат.
167
2
 
7
 
! Отговори
До 178 преди 2 години
Извинете, не разбираме чеченски.