Възможно ли е Ердоган да получи Нобелова награда за мир?

Той може би би предотвратил Трета световна война
1 апр 2022 21:42, Елка Василева
117
Възможно ли е Ердоган да получи Нобелова награда за мир?
Снимка: архив, БГНЕС

Възможно ли е турският президент Реджеп Тайип Ердоган да получи Нобелова награда, ако успее да осигури мир в Украйна? А нима има по-силен кандидат от този, който може би би предотвратил Трета световна война, казват проправителствени анализатори в Турция.

"Ердоган полага искрени усилия за спиране на войната, предотвратяване на повече човешки жертви и прекратяване на преживяваната трагедия", пише известният турски анализатор Абдулкадир Селви в статия за "Хюриет" под заглавие "Ако осигури мир, Нобелът трябва да бъде даден на Ердоган".

Още по темата
Мнението му споделят и някои негови колеги отвъд пределите на Турция. Сред тях изглежда е и нидерландската журналистка Саския ван Вестринен от в. "Алгемен дагблад".

"Заради усилията за прекратяване на войната между Украйна и Русия и за осигуряване на мира Нобеловата награда за мир може да се даде на президента Ердоган . Кой би помислил?", пише журналистката в статия, публикувана след срещата в Истанбул във вторник на делегации на двете воюващи страни. Според нея никога преди през последните седмици изгледите за бързо прекратяване на тази война не са били така положителни.

"Ако всичко върви добре, Ердоган може почти да спечели Нобелова награда за мир със сегашното си поведение. Един Марк Рюте или Джо Байдън са далеч от това. А честно казано, това е нещо, върху което да се замислим", посочва още Саския ван Вестринен в публикацията, цитирана от турския в. "Йени шафак".

Турция получи международно признание за усилията си за осигуряване на прекратяване на огъня в Украйна. Тя успя да събере в Анталия на 10 март първо външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров - първата среща на такова ниво от началото на военните действия. А този вторник в Истанбул се състояха преговори на делегации на двете страни, на които според оценката на турския външен министър Мевлют Чавушоглу е бил отбелязан най-значимият напредък от началото на преговорите.

Нещо повече, Анкара даде да се разбере, че не планира да спре с дипломатическите инициативи и очаква да събере на преговорната маса преговарящи на дори по-високо равнище.

В интервю за телевизия А Хабер турският министър на външните работи заяви вчера, че подобна среща, "на ниво най-малкото външни министри", може да има още в следващите една-две седмици. "Ние искаме да бъдем домакин на среща на ниво лидери", каза още Чавушоглу, като посочи, че Турция очаква да получи дата за посещение на руския лидер Владимир Путин в страната.

Турция е готова да организира среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, бе цитиран малко по-късно от медиите да казва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Решен съм да организирам среща и с Путин, и със Зеленски, подчерта той и уточни, че иска да разговаря с всеки от двамата, за да може да се обсъди възможната организация на среща помежду им колкото е възможно по-скоро.

Ролята на Турция се ползва с одобрението и на двете страни - Москва смята за балансирана позицията на Анкара, а Украйна я иска за бъдещ гарант за своята сигурност.

"Анкара не се присъедини към русофобската кампания на Запада и като цяло заема премерена позиция в сегашната ситуация", оцени наскоро говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В. "Гардиън" открои особената позиция на Турция в анализ с автор Патрик Уинтур.

"Турция е член на НАТО и като такъв продължава да осигурява оръжие на Украйна, в същото време обаче тя не се присъединява към санкциите, прилагани спрямо Русия, и както се видя на срещата във вторник се ползва с голям респект и от двете страни", написа той.

Дипломатическите усилия на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна несъмнено заслужават уважение. Дори и да пожънат успех обаче, нещо, на което се надяваме всички, връчването на Нобеловата награда на противоречив лидер като турския президент е съвсем друго нещо. Самият Ердоган преди време заяви, че не би приел наградата, ако му бъде присъдена някой ден.

"Нобелът се е превърнал в институция, която има политическо, идеологическо поведение. За мен Нобеловата награда няма никаква стойност", заяви Ердоган, критикувайки Нобеловия комитет за решението му да връчи наградата за литература за 2019 г. на австрийския писател Петер Хандке, който защитава Слободан Милошевич и отрича геноцида над босненските мюсюлмани в Сребреница.
 
Без значение какви са шансовете на Ердоган за Нобелова награда тази година и доколко заслужена би била тя, турският анализатор Абдулкадир Селви е прав поне в едно: сега "целият свят - и тези, които го харесват, и тези, които не го харесват - следи усилията на Ердоган".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
17
 
! Отговори
Джон Атанасов преди 2 години
Българите са долна нация с огромни комплекси! 90% от Света не знаят, къде е ***, не са чували за тях, но в тяхната измислена история те са "велики" ! Голяма част от населението хвалят Путин, а той скоро каза истината за азбуката, тя е Македонска! Гърция, Сърбия, Румъния, Македния и останалите съседи ги смятат за най долните на Балканите, българите наричат всички тях братя! Турция ги уважава и им помага, те мразят турците без да знаят защо!Българите са смешни, долни, жалки и неориентирани
94
1
 
4
 
! Отговори
Илхан преди 2 години
Няма нужда запазете си я за вас подарете я на онези които направиха най много геноцид над мюсюлманите
93
3
 
7
 
! Отговори
Mdaaa преди 2 години
Даже и краката ще целувате на султана иначе току виж ядрени руски гъби са никнали по света
92
5
 
2
 
! Отговори
London преди 2 години
Номинация за дървен медал само!
91
1
 
3
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Ашколсум,машалла,афердесим до ония ден го плюеха за света София и за крайното мюсюлманство близко до джихад което пропвядва сега обратно!Ех тия от ЕС хич не им играе брадвата на едно място,гледай след 2 години като номинират я Путин я Буш младши!
90
1
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 години
Нагаждач-безкруполен,анти-европейски подбудител,имперско-реваншистки поклонник и анти-християнски деятел и унищожител:За тези му деяния и стремежи,трябва да бъде удостоен с Нобелова награда за мир.ДОКАЗАНО!!!
89
2
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 2 години
Секиш за всички противници на Турската Империя!
88
2
 
5
 
! Отговори
убиха Георги Марков преди 2 години
КГБ
87
5
 
7
 
! Отговори
смърт на СССР преди 2 години
Той ни запази като етнос! и територия а руснака ни заличи от картата на Европа!
86
5
 
4
 
! Отговори
Султана ни бранеше преди 2 години
от руските агресори....
85
0
 
3
 
! Отговори
който уби Стамболов преди 2 години
До кой обеси Левски? здравствуйте братушки?
84
1
 
2
 
! Отговори
полза от съединение преди 2 години
3 национални катастрофи и съветски феодализъм с комунисти на власт
83
1
 
1
 
! Отговори
тя е турска! преди 2 години
До дайте Ромелията - ние я анексирахме!
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 98 ТЪпЗащо ги обиждаш бе ? те ще вземат първо место
81
0
 
4
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
Обаче, ако има награда за тъna политика - Българските политици ще вземат второ място. Защото са тъnu.
80
4
 
8
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Аз мисля най-добре да вземете да я дадате на Хитлер посмъртно тази нобевола награда за мир. След такива номинации като Зеленски и Ердоган ...... нямам думи!
79
0
 
3
 
! Отговори
дайте Ромелията преди 2 години
До ОСМАН- няма по-голяма награда!!!!
78
4
 
3
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
Му-ха-ха! Може, как да не може, убил е достатъчно хора за да си я заслужи.!.
77
3
 
3
 
! Отговори
анексия на ромелията преди 2 години
До Източна Ромелия Връщане на филибето със столица Пловдив
76
11
 
6
 
! Отговори
Каломан Асен преди 2 години
Това ще пълното падение на Запада .Да връчи наградата на един диктатор участвал активно в зверствата в Сирия и избиващ редовно свои ...