Унищожен сън: Как изглежда легендарният АН-225 след оттеглянето на руснаците?

Украйна се закани, че Русия ще плати за реконструкцията му
5 апр 2022 15:06, Нели Христова
268
Унищожен сън: Как изглежда легендарният АН-225 след оттеглянето на руснаците?
Снимка: Getty

Корпусът му е овъглен и е усукана зейнала дупка. Гигантските му крила са паднали на земята, един от двигателите му е изгорял и унищожен.

Огромният влак от гуми, върху който седи самолетът, все още се вижда, както и одърпаният носов конус, гордо носещ украински сини и жълти ивици и "225" - официалното му обозначение.

Но е ясно, че най-големият търговски самолет в света, Антонов АН-225, никога повече няма да лети.

Пълният размер на щетите по самолета, наречен "Мрия" или "сън" на украински, беше видян от журналисти на CNN, след като руските войски се изтеглиха миналата седмица от летище Гостомел край Киев, което беше сред първите стратегически цели на инвазията на Украйна.

Реактивният самолет лежи смачкан под счупената арка на самолетен хангар, където е чакал поддръжка по време на инвазията.

Около него лежат остатъците от войната - летището е осеяно с унищожена руска техника, включително камиони, танкове, бронетранспортьори и отработени боеприпаси.

Унищожаването на АН-225 беше символична загуба в началото на конфликта. Самолетът, първоначално построен в подкрепа на съветската програма за космически совалки от 80-те години на миналия век, беше гордост за Украйна.

Атаката също така изпрати ударни вълни в света на авиацията. Самолетът беше наричан чудо на съвременното въздушно инженерство. Машината редовно привличаше тълпи както на авиошоутата, където беше звездната атракция, така и по време на ежедневните си товарни мисии по целия свят.

Веднага след съобщенията за смъртта му украинските власти обещаха да възстановят самолета, заявявайки, че Русия ще трябва да поеме разходите за реконструкция от 3 милиарда долара.

"Русия може да е унищожила нашата "Мрия". Но те никога няма да могат да унищожат нашата мечта за силна, свободна и демократична европейска държава. Ние ще победим!" написа тогава украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

Руските войски започнаха да прокопават Гостомел малко след като в края на февруари поеха контрол над летището. След седмици на интензивни боеве, сателитни снимки разкриха миналия четвъртък, че руските сили внезапно са изчезнали.

Предишни сателитни снимки показаха, че около военните превозни средства и артилерийски позиции руснаците са изградили защитни земни берми. Сега остават само бермите.

Оттогава украинските сили поеха контрола над съоръжението, като го обявиха за значителна победа над руснаците. През уикенда журналисти от CNN обиколиха летището с украинската национална полиция.

Не беше ясно какво е причинило унищожаването на самолета - дали това е акт на умишлен саботаж или странични щети от военната офанзива за поемане на контрол над летището.

Но въпреки разрушеното състояние на АН-255, много войници правят снимки на самолета, символичният статут на Мрия сред украинците очевидно не намалява

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
6
 
3
 
! Отговори
Първо на първо преди 2 години
Укрите след разпадането СССР,не са създали и произвели нищо,за ваша информация самолетите от този тип са два,способните укри единия след като е аварирал го използват за резервни части,а този дето си летеше си е скрит някъде по света,по точно присвоен от някои от укроуправата,та вярваите още на писани и,в мътна вода най-добре се ловят балъци,успех на вярващите.
187
0
 
8
 
! Отговори
Б. М. преди 2 години
Мрия означава МЕЧТА, а не СЪН!!! Именно затова казва, че самолетът е унищожен, но мечтата за по - добър живот не!
186
1
 
1
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Стане ли дума за самолети тук нещата са трагедия.
185
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно самолетът е бил с нацистки наклонности и е бил унищожен за доброто на всички. А може да е бил военен?
184
5
 
5
 
! Отговори
Да го духат... преди 2 години
Бандерас го удариха, да не се правят на умрели буболечки!
183
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А СССР от къде са вземали пари нещщщастници .... Украйна теглеше целият съюз там беше концентрирано и самолетостроенето и корабостроенето ...
182
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конструкторско бюро Антонов с какви пари е работило? С парите на СССР. Украйна беше в СССР. Колкото този самолет е на украинците, толкова е и на руснаците.
181
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинската "гордост" е построена в СССР,тези укрита от към история са по -зле и от РС Македония
180
9
 
25
 
! Отговори
YYZ01 преди 2 години
*** украинци! НАТО ги предупреди за войната, немците предложиха самолета да остане в Лайпциг, ноМалоумниците решиха да докарат самолета в Киев.Пълни ***!Дори когато войната започна, те имаха време да евакуират самолета в Полша.Освен всичко друго, Антонов е руснак и самолетът е руски, а не украински.
179
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия направи това от злоба! Нали вече си няма собствени самолети,а само на лизинг,които трябва да открадне,за да станат нейни.
178
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще каже за това чичо Бай Дън. Или ич не му пука какви ги дроби. Америка няма място в Европа и Азия. Освен търговски. Но военни и други завладелчески и конфликтни интереси няма право да извършва. Ще трябва да носи отговорност за това. Америка е отговорна за Украйна.
177
5
 
13
 
! Отговори
Вече няма такива преди 2 години
Жалко за Мария - единственя самолет с такива товарни възможности, който човечеството някога е направило. Тази война върна човешката цивилизация технологично назад.
176
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски е толкова глупав,че няколко поколения ще му сърбат попарата! Либерастийската балтия ги закла за векове!
175
6
 
0
 
! Отговори
До Krom от Ямб.ц. преди 2 години
А бе много си отворен тук,ама ако ме видиш може да станеш още по-отворен.Носи си тоалетна хартия.
174
13
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Самолетостроителната компания Антонов е създадена на територията на днешна Русия (в близост до Урал-много много далече от Украйна) от етническия руснак Олег Антонов. След ВСВ комунистическата върхушка в Кремъл мести компанията в Украйна-тоест укрите пак са получили поредния подарък какъвто е и Крим(заедно с рускоезичното етническо население). Много ми е чудно защо 30 и повече години, като са толкова велики в самолетостроенето не построиха и втория екземпляр на Ан 225. Отговора е риторичен.
173
14
 
14
 
! Отговори
Руснак преди 2 години
И всички украинци да идат до самолета...изгорели
172
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чук Ама ти беше там и видя как само си го ликвидираха или просто така си измисляме. Да се правим на интересни.
171
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи осеяно с разрушени руски танкове, а самолета унищожен от руснаци. Тогава танковете пак ли от руснаци са унищожени? Четат ли журналистите какво изобщо пишат? Как рабрахте, че танковете са руски, вероятно инищожени от украинци и как рабрахте, че самолета е унищожен от руснаци? А ако е обратното?
170
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това е огромна дивотия...
169
14
 
4
 
! Отговори
kiko преди 2 години
До KromАко следиш конфликта от самото начало,трябва да си прочел за десанта на летището от руснаците на 10.03.2022г.Няма защо да слушам Митрофанова,но и БТВ и НОВА не слушам и гледам.Има достатъчно достоверни източници на информация.Например,че Мариопул е наново превзет от украинците или че Киев е освободен.